Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co sądzicie o budowaniu na działce 600 m2

I.W.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem co myśleć o budowaniu, niestety baliśmy się budować (wstyd się przyznać na tym forum ), skutki widać w podpisie, a na 600 m...? mamy ciut mniej niż połowę (zabudowa szeregowa) i jesteśmy szczęśliwi, że wyrwiemy się z bloków
    witaj w szeregach . J a sie bede budowala i tez nie mam pojecia jak . Od tego sie nie umiera , a i dobrych ludzi tu nie brakuje , zawsze poradza. Sa tu tacy co to wszystko wiedza i do tego jeszcze mowia co i jak .A jak juz sie wprowadzisz to zaprosisz nas na parapetowe. 300 m2 ?problem?W przyszlosci moze zamienisz z kims kto bedzie mial dosyc hektarow.A poczatki zawsze sa trudne, udanych wyborow

buduje na 850; ale nastepna dzialka

teraz mam 4,5 ha i jestem szczęśliwym człowiekiem.

Kosić nie będę, posieję łąkę z ziołami, mam konia, niech sobie skubie.

Nadmiar łąki co jakiś czas skosi sąsiad trachtorem za pół litry

lub kupie sobie traktorek jak mial Forest ;)

aczkolwiek te 850 tez moze dac mi w kosc :)

w 100% zgadzam sie z wiekszoscia przedmowcow - wszystko zalezy od mieszkancow dzialki

Przede wszystkim liczy się:

- kształt działki, im bliżej kwadratu tym lepiej,

- warunki zabudowy jakie mozna dla niej uzyskać - linia zabudowy może znaczenie ograniczyć obszar dla wybudowania domu, szczególnie ważne dla niedużych działek

- i usytuowanie (względem stron świata, narożna, w środku, etc.).

Np. 25m x 25m - ideał i łatwa do zabudowy (teoretycznie mozna zbudować dom o szerokości 17 m - okna w ścianach bocznych),

35m x 17 dużo gorzej - dom "szczur".

Pozdrawiam

Niestety muszę się niezgodzić z tym kwadratem.

Jeżeli działka ma 1000m2 lub więcej to nie ma to znaczenia, ale przy małej działce lepszym kształtem jest prostokąt. Oczywiście nie na kształt tramwaju. Ja mam działke nie za dużą bo 740m i wymiary ok 22 x 34 m i po wybudowaniu domu zbliżając się do granicy na 4,3m mam stosunkowo spory kawałek ogrodu. Przy kwadracie pozostałoby znacznie mniej miejsca na założenie trawnika. Przy tej samej powierzchni kwadrat to ok 27m, więc pas wokół domu byłby nieco szerszy, ale gorszy do zagospodarowania.

Sąsiad ma działkę w prawie idealnym kwadracie i po postawieniu domu podobnej wielkości ma znacznie mniej miejsca na zgrupowanie roślin i miejsce na grilowanie.

Witam

Jak w temacie dom ok 100 m2 powierzchni zabudowy

Generalnie rozpatruję to jako alternatywę zmiany mieszkania na większe a nie posiadania rancza :wink: ale czy warto wkładać w to wysiłek

Czy 600-650 m2 to naprawde mało -jak próbuje mi wmówic żona, może doświadczenia i opinie osób które mają podobny"metraż"?

Ja ma 470 m2 (20x23,5 m) i jest ok. Budynek 9,5x11 od sasiada 4 m z drugiej str. 5 m od frontu 6 m z tyłu za dimem 8 m - i jest zaj...fajnie...taras 3,5 m i miejsce na grila sie znajdzie

Witam

Jak w temacie dom ok 100 m2 powierzchni zabudowy

Generalnie rozpatruję to jako alternatywę zmiany mieszkania na większe a nie posiadania rancza :wink: ale czy warto wkładać w to wysiłek

Czy 600-650 m2 to naprawde mało -jak próbuje mi wmówic żona, może doświadczenia i opinie osób które mają podobny"metraż"?

Ja ma 470 m2 (20x23,5 m) i jest ok. Budynek 9,5x11 od sasiada 4 m z drugiej str. 5 m od frontu 6 m z tyłu za dimem 8 m - i jest zaj...fajnie...taras 3,5 m i miejsce na grila sie znajdzie

Mam nadzieję, że u mnie tak samo będzie... :wink:

decydujac sie na mala dzialke, lub na duzy dom zajmujacy 80-90% dzialki (co czesto sie w miastach spotyka), trzeba pamietac o sasiedzie. Przy takich wymiarach dzialki nie mozemy miec pretensji do sasiada, ze jego dom jest za wysoki i zaslania nam ladne widoki, albo patrzy nam w okna, lub ze dzis zrobil grilla i przeszkodzil nam w odpoczynku.

Mala dzialka wymaga od nas wiekszej tolerancji dla otoczenia - respektowania praw innych.

Zycze trafnych wyborow. :D

decydujac sie na mala dzialke, lub na duzy dom zajmujacy 80-90% dzialki (co czesto sie w miastach spotyka), trzeba pamietac o sasiedzie. Przy takich wymiarach dzialki nie mozemy miec pretensji do sasiada, ze jego dom jest za wysoki i zaslania nam ladne widoki, albo patrzy nam w okna, lub ze dzis zrobil grilla i przeszkodzil nam w odpoczynku.

Mala dzialka wymaga od nas wiekszej tolerancji dla otoczenia - respektowania praw innych.

Zycze trafnych wyborow. :D

Zazwyczaj trzeba zachować ileś procent działki czynnej biologicznie.. U mnie 60%, tak więc 80-90% zabudować to chyba nie da się...

Ale w temacie tolerancji masz rację!!

Oj da się zabudować 80-90% kze! Choć ja też myślałam, że to niemożliwe, ale jakbyś zobaczył jakie budowle u nas przechodzą, to byś za głowę się chwycił! Przestaje wierzyć, że istnieje jakieś prawo budowlane (może to temat do Muratora???), a zaczynam wierzyć, że za kasę da się wszystko załatwić.

Co do działki, to w tej chwili mieszkam na 500m2 i wolę to niż mieszkanie w bloku. Może nie mamy dużego ogrodu, ale jest wystarczający, żeby usiąść na świeżym powietrzu, zrobić grila, rozstawić dzieciakom basen, posadzić kilka drzewek i krzewów owocowych i nawet zasiać rzodkiewkę :lol:

Każdy z nas ma inne potrzeby i możliwości. Na dużej działce nie musisz nawet widzieć sąsiada, masz większą przestrzeń, ale i więcej pracy w ogrodzie, na małej musisz liczyć się z sąsiadem, więc najlepiej dobrze ułożyć sobie z nim stosunki, a to nieraz wymaga kompromisów, ugryzienia się w język żeby nie powiedzieć za dużo, większej tolerancji po prostu - jak ktoś napisał.

Jeśli chodzi o moje zdanie, to uważam, że każda, nawet najmniejsza działka z domkiem, jest 1000 razy lepsza od mieszkania w bloku!

Nie lubię gęstej zabudowy. Widziałam osiedla domków - działki po około 700-800 m2 zabudowane po kres możliwości - zostawiona jedynie przepisowa odległość graniczna, domy po 300m2. Dla mnie - klaustrofobia. Można mieć działkę 600m2, na niej mały dom, ale w otoczeniu innych niezbyt wielkich budowli.

Moim zdaniem, takie minimum to 1200 m2. Dom mam na działce 1800 m2 i działka nie wydaje mi sie za duza, mogłaby byc wieksza (np. 2500 m2).

Moim zdaniem kazda dzialka, nawet 600 m2 z domkiem 100 m2 jest nieporownywalnie lepsza od mieszkania w jakimkolwiek budynku wielomieszkaniowym, nie mówiąc juz o typowym bloku, czy "mrówkowcu"

Mieszkanie w domu to całkiem inny komfort psychiczny i fizyczny. Własny dom, nawet mały zapewnia taki komfort, ktorego nie zapewni zadne mieszkanie.

Mamy dzialke 620 m, na ktorej stoi dom o pow. zabudowy 129 m. Jest miejsce na ogrod, grill, samochod i wszystko, czego nam potrzeba. Maz twierdzi, ze do koszenia az nadto :wink:

Wswzystko zalezy gloweni od mozliwosci finansowych. Nas interesowal dom stosunkowo blisko miasta i raczej na 1000 m nie mozemy sobie pozwolic.

Gość M@riusz_Radom

Nie bardzo rozumiem. Taki "stosunek" określa chyba plan zagospodarowania i forumowicze niewiele mogą zrobić aby go zmienić ;)

przyjmując, że działka ma 600mkw a plan przewiduje nawet 25% to mamy do wykorzystania 150mkw. Druga strona medalu jest taka, że na działkach o powierzchni <1000mkw raczej nikt nie buduje domów parterowych także na spokojnie się zmieszczą. Jeśli się myslę prosze o sprostowanie, przydadzą mi się takie wiadomości.

Nie bardzo rozumiem. Taki "stosunek" określa chyba plan zagospodarowania i forumowicze niewiele mogą zrobić aby go zmienić ;)

przyjmując, że działka ma 600mkw a plan przewiduje nawet 25% to mamy do wykorzystania 150mkw. Druga strona medalu jest taka, że na działkach o powierzchni <1000mkw raczej nikt nie buduje domów parterowych także na spokojnie się zmieszczą. Jeśli się myslę prosze o sprostowanie, przydadzą mi się takie wiadomości.

U mnie jest

40% mogę zabudowac

60% ma być czynna biologicznie

I okazało się, ze powieżchnia zabudowy + podjazdy + taras to 39,2% Czyli czynne biologicznie jest 60,8% :lol:

Ten współczynnik moze mieć znaczenie....