Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co sądzicie o budowaniu na działce 600 m2

I.W.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom
Ten współczynnik moze mieć znaczenie....

Nie twierdziłem, że nie ma ;) Twierdze tylko, że w każdej gminie ten współczynnik może być skrajnie różny ;) A jeśli tak, to przyjmowanie go jako odnośnika do wyznaczania funcjonalności działki pod zabudowę jest trochę "nie teges" ;)

:) ciesze sie ze potoczyla sie dyskusja w tym kierunku - nie wiedzialem, ze jest wspolczynnik 'pow zab/pow dzialki'. :oops:

w moich warunkach mialem podany zakres powierzchni zabudowy. pisalem nawet wniosek do urzedy o jej zwiekszenie. urzednik mial problem, gdyz wyznaczanie tej powierzchni odbywalo sie na pdst. zabudowan dzialek 'z okolicy'.

sam wspolczynnik nie ma dla mnie wiekszego znaczenia - po prostu interesuje mnie jak sie ksztaltuje u forumowiczow. pewnie lepiej (zamiast ankiety) byloby stworzyc tabele [pz] x [pd] :)

Dla mnie optymalna działka to 1000-1500m2. Mniejsza wydaje mi się ciut ciasnawa (lubię mieć trochę zieleni wokół siebie), a większa kusząca przestrzenią, ale rzeczywiście czasochłonna. Poprzednio mieszkaliśmy na dużej działce (w sumie 70 arów, z czego oczywiście znaczna część to było leżące odłogiem pole) i było z tym sporo pracy i kłopotu. Teraz zdecydowaliśmy się na działkę 1050m2, domek już stoi, trawniczek właśnie zaczął się zielenić, krzewy ciągle dosadzamy i jest, jak dla mnie - idealnie.

Ale oczywiście można miło i uroczo urządzić działkę mniejszą. Suma sumarum - jakbym miała mniejszą to też bym budowała! Bez porównania z blokiem...

Mieszkanie w domku na działce 600 m. ma jedną podstawową zaletę. Jeżeli sąsiadka zapomni zasłonić okna, można za darmo pooglądać telewizję :D :D

Jestem zdecydowanie na NIE. Mamy z żoną 2000m, jest dużo pracy, ale nie po to wynieśliśmy się z bloku, żeby za własne pieniądze budować coś podobnego. Jeżeli ktoś nie lubi zieleni i nie pragnie przestrzeni wokół siebie to po co buduje dom? Tylko dlatego, że inni tak robią??

co to jest mulczowanie?

Rozdrabnianie inaczej

Wywala sie kosz i w to miejsce wstawia taka oslone.Skoszona trawa jest wtedy wtłaczana w trawnik.Takie naturalne nawozenie

Tutaj sa szczegoly :)

Tylko ze nie mozna tego za czesto robic,trawa nie moze byc za wysoka i musi byc super sucha.Inaczej sie wszystko zatyka :(

Mieszkanie w domku na działce 600 m. ma jedną podstawową zaletę. Jeżeli sąsiadka zapomni zasłonić okna, można za darmo pooglądać telewizję :D :D

Jestem zdecydowanie na NIE. Mamy z żoną 2000m, jest dużo pracy, ale nie po to wynieśliśmy się z bloku, żeby za własne pieniądze budować coś podobnego. Jeżeli ktoś nie lubi zieleni i nie pragnie przestrzeni wokół siebie to po co buduje dom? Tylko dlatego, że inni tak robią??

Dlatego, że domek nawet na mniejszej działce jest 1000% lepszy od mieszkania :lol: :lol: A poza tym za porównywalną kwotę ma się więcej mkw, i za ścianą brak sąsiada, i jest pare metrów na grilla ze znajomymi, i jest gdzie popracować fizycznie, i jest kawałek własnego miejsca na ziemi... 8)

Kupilismy działkę 670m i według warunków powierzchnia zabudowy domu nie powinna byc większa niż 30% powierzchni działki. Daje nam to 200m na domek. Mamy upatrzony projekt domku parterowego z powierznią zabudowy ok. 150m. Pozostaje jeszcze wiele miejsca na różne rzeczy. Jak dla nas jest to wystarczająco.

Wiesiek

Kupilismy działkę 670m i według warunków powierzchnia zabudowy domu nie powinna byc większa niż 30% powierzchni działki. Daje nam to 200m na domek. Mamy upatrzony projekt domku parterowego z powierznią zabudowy ok. 150m. Pozostaje jeszcze wiele miejsca na różne rzeczy. Jak dla nas jest to wystarczająco.

Wiesiek

Pamiętaj, że w tych 50mkw musi zmieścić się taras i wszystkie podjazdy i chodzniki.. Wcale nie jest dużo... Mam bardzo podobna sytuację... :roll:

• 5 years później...