Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł zgazowujący drewno-VIGAS

Recommended Posts

Witam,

Chcę mój dom o pow.200 m kw. ogrzewać kotłem zgazowującym drewno firmy VIGAS wraz z pełnym osprzętem tj. bufor itd.

Czy może Ktoś ma ten kocioł i czy warto go zainstalować. Jak często trzeba dokładać paliwa i w ogóle-plusy i minusy tego kotła.A może innej firmy?

Pozdrawiam.

Są tańsze: http://www.ekokotly.com.pl , a co do akumulatorów ciepła to zdecydowanie polecam-zawsze oszczędność.

Tak ogólnie podzielam zdanie z postu nad moim. Zainteresuj się Fex-ami. Jeśli masz dobry komin (400 cm kw. i 8 m wysokości) to polecam. Jeżeli słabszy komin to trochę poczekaj (podobna w homologacji są już ich kotły z wentylatorem wspomagającym na wyjściu). Tańsze i równie dobre. (moim zdaniem - nie jestem ich przedstawicielem, dowiedziałem się o nich z forum, rozważam zakup, wstrzyjuję się ze względu na za niski komin). Moim zdaniem dobry rodzimy wyrób.

Wiesz coś może więcej na temat tych kotłów, może jakaś stronka. A odnośnie wys. komina to nie słyszałem, że poniżej 8m będzie słaby ciąg spalin. U mnie nie wiem dokładnie ile ma wysokości mój komin. Ja po prześledzeniu dyskusji na forum, pomału skłaniam się do wyboru Atmosa lub Vigasa z pełną automatyką: akumulatory, zawory pogodówka i inne.

Pozdrawiam,

Jacek

Zwróć tylko uwagę ,że vigas ,atmos,vitolig czy też budzio kp są wyłącznie na drewno , a fex prawie na wszystko. Poza tym te pierwsze bezwarunkowo (grozi utrata gwarancji lub skróconą gw) wynagaja układu akumulacyjnego z zaw. 3d + inne bajery ,a ferrum nie.

Witam,

Chcę mój dom o pow.200 m kw. ogrzewać kotłem zgazowującym drewno firmy VIGAS wraz z pełnym osprzętem tj. bufor itd.

Czy może Ktoś ma ten kocioł i czy warto go zainstalować. Jak często trzeba dokładać paliwa i w ogóle-plusy i minusy tego kotła.A może innej firmy?

Pozdrawiam.

wszystkie wypowiedzi jak by Cię żagnały na zawsze, a ja uważam że może Ci się udać