gaga2 12.10.2002 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2002 Witam,Mam pytania do osób, które już przeszły przez procedurę udzielenia kredytu z Kasy Mieszkaniowej Pekao SA. Nam kończy się okres oszczędzania w lutym 2003 i już teraz chcemy się dowiedzieć jakie są nasze możliwości:1. czy rzeczywiście całkowicie nierealne jest wnioskowanie o kredyt 150%?2. Jak oni obliczają zdolność kredytową (jakieś specjalne reguły, inne niż przy zwykłych kredytach mieszkaniowych)?3. czy jest sens występować o promesę kredytu (wolałabym już teraz wiedzieć, na co mnie stać i ewentualnie uwzględnić to w projekcie domu),4. czy są jakiej specjalne reguły co do sposobu wydatkowania pieniędzy z kredytu (na jakiej podstawie wypłacają, czy w transzach czy jednorazowo)?Będę bardzo wdzięczna za wszelkie uwagi i doświadczenia, bo z dotychczasowej lektury Muratora i tutejszego forum zorientowałam się, że to nie jest prosta sprawa - kredyt z KM. Ze swej strony obiecuję, że po rozmowach w banku podzielę się swoim doświadczeniem.Pozdrowienia,Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.10.2002 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2002 Gaga2 - po pierwsze idź w styczniu do banku i zacznij przygotowania. Pan(i) powinnien(-na) Ci wyjaśnić na co Cię będzie stać i jakie zabezpieczenia będą zaakceptowane najszybciej. Pisałem już o tym dużo, więc nie będę się powtarzał. Pamiętaj, że KM sprawdzi, czy wydałaś kredyt w pół roku. Ja w 2000r dostałem kredyt ok.120%. Limitem była kwota raty - 2000zł przy średnich dochodach (uznanych) ok.5500 przy 2 dorosłych pracujących osobach.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 13.10.2002 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2002 Frankai,dziękuję za odpowiedź, to mi daje do myślenia. Chyba do banku wybiorę się już teraz. Przejrzałam też Twoje stare posty i mam już jakieś wyobrażenie o podejściu KM.Pozdrowienia,Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bary 14.10.2002 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 Frankai, czy ożesz podac konkretny przepis, który mówi o tym, że masz wydać kredyt z Kasy mieszkaniowej w ciągu pół roku. Ale nie przepis bankowy, tylko w prawie (np. o Kasach mieszkaniowych). Z tego co wiem, oszczędności zgromadzone na rachunku muszą być wydane do końca roku podatkowego (czyli ktoś kończąc oszczędzanie w KM w grudniu ma przechlapane), nie ma natomiast niczego na temat kredytu, który np. można przeznaczyć na zakup samochodu.B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 14.10.2002 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 Bary - nic takiego nie ma. Te pół roku to tylko wymóg KM. A czy Ty możesz podać przepis "do końca roku podatkowego". Wszyscy o tym mówią, a ja widziałem tylko czytałem w "Rz" o interpretacji MF. Pisałem już tu, że czytałem oceny ekspertów i wg nich ustawę można interpretować w ten sposób, że co najgorzej masz wydać do momentu rozliczenia się za rok kiedy wziąłeś kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bary 14.10.2002 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 Tu jest cos na ten temat, ale nie wiem, czy od 99 roku coś sie przypadkiem nie pozmieniało:http://arch.rp.pl/a/rz/1999/10/19991022/199910220183.html?k=on&t=1999091420021014 Aha jakie jest oprocentowanie Twojego kredytu z KM?Pzdr,B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 14.10.2002 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 Bary - oprocentowanie zgodnie z ustawą o KM i pazernością banków. Ustawa mówi nie więcej niż 1/2 stopy redyskonta weksli, czyli obecnie 4,25%. To co tam piszą, to interpretacja MF, a nie ustawa. W razie czego będzie sprawa może trafić do sądu. Jeżeli jeszcze są jakieś szczątki państwa prawa, to sąd przyzna rację, że trudno wydać kasę, jeżeli ktoś ją dostał 31.XII i interpretacja MF to próba naginania prawa. Przpominam, że w ustawie nie ma dokładnych zapisów - a przecież za to obywatel nie odpowiada. Co się tyczy interpretacji, to to nie jest prawo i nie musisz tego znać. W kwestii tematu samego artykułu, to rozumiem, że jak ktoś dokonał wpłaty zaliczki (oszczędności), a umowa została sfinalizowana jak wypłacono mu kredyt, to jest "kryty". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 17.10.2002 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2002 Zgodnie z obietnicą dzielę się informacjami po rozmowie w banku. 1. Koszty kredytu: prowizja 2% potrącana z góry z kwoty kredytu, opłata od weksla in blanco 0.1%, wycena nieruchomości (do negocjacji z rzeczoznawcą z lity prowadzonej przez bank), koszty innych zabezpieczeń (jak co komu wyjdzie) 2. Zdolność kredytowa: podobno mają wprowadzić zupełnie nowe zasady -na przełomie roku. Zdolność ma zależeć nie tylko od dochodów i bieżących kosztów utrzymania, ale także: od wieku, wykształcenia, "czynnika demograficznego" (), decyzję ma podejmować komputer po wprowadzeniu danych, a odmowa kredytu będzie bez uzasadnienia!!!! Pani w banku też była nieco przerażona nowym systemem i nic więcej nie chciała powiedzieć. 3.Nie ma żadnych promes kredytu, a informacja o możliwycyh kredytach (expres, max) to tylko taka sobie informacja. 4. Podobno środki zgromadzone w kasie wypłacają szybko, o ile zainteresowany zgłosi telefoniczną interwencję. 5. wydatkowanie środków: Pani dała do zrozumienia, że te same rachunki można przedstawić w Urzędzie Skarbowym (że ulga jest należycie wydatkowana) i w banku (pieniądze z kredytu idą na umowny cel). Ciekawe co na to urząd skarbowy (). Zobaczymy, jak życie zweryfikuje te dane. Pozdrawiam wszytskich starających się o kredyt z KM. Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 17.10.2002 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2002 Gaga2 -ad.2 Do tej pory też nic nie wyjaśniali. Nie było tylko tylu czynników. Co ma wiek do tego jak spłacasz raptem w 3 lata? No chyba to, że młody szybciej znajdzie pracę gdyby ją stracił. Oczywiście jest to statystyczne i teoretyczne.ad.3 Obecnie promesa na 100% (czyli Expres) dotyczy tych, którzy mają ratę niższą niż jakaś kwota (powiedzmy średnia krajowa). Pozostałych i tak sprawdzają.5. Przyjrzyj się konstrukcji PIT. Otóż w dużej tabelce wpisujesz wydatki (wszystkie), a potem 2-krotnie Cię zabezpieczają, żebyś nie odliczyła za dużo. Raz ograniczają Ci limit, a potem na drugiej stronie każą pomniejszać odliczenie. Poczytaj moje wypowiedzi o błędach w PIT związanych z KM. Nie pamiętam tytułu ("Kasa Mieszkaniowa - dobra wiadomość" a może tam była zła), więc użyj Szukaj. Pani więc miała rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tramt 13.11.2002 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 W banku powiedziano mi jeszcze o jednej sprawie o której tu nie mówiono. Ponoć muszę się wykazać środkami na całą inwestycję niejako z góry, aby zabezpieczeniem mogła być właśnie ta budowa. Przewidywałem budowę rozłożyć na dwa lata a z KM wybudować tylko stan surowy zamknięty. Pozostałą część finansować z bieżących dochodów.Wartość działki i stanu surowego domu znacznie przekracza wartość kredytu z KM. O co chodzi KM? Czy tak jest w istocie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 15.11.2002 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2002 Ja także już od 4 lat oszczędzam w KM i mam pytanie, czy ktoś orientuje się jak podchodzi fiskus do wydatkowania pieniędzy uzyskanych z kredytu kontraktowego, czy także należy mieć faktury na pokrycie wydatków. Jeśli ktoś zna odpowiedź na to pyt. to b. proszę o wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.11.2002 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2002 Tramt - gadają głupoty. Na podstawie banku Pekao: na pierwszy rok możesz mieć zabezpieczenie tymczasowe (ja miałem brata żyranta z odpowiednimi dochodami), a do tego czasu dom mi urósł do wartości kredytu. Docent - US nie ma nic do kredytu, ale bank Cię na 95% sprawdzi (po 6 miesiącach), bo pozwala mu na to ustawa, a czemu nie przyłapać gościa i kazać mu wszystko zaraz zwrócić jak się nie wykaże. Dla US są to "dodatkowe środki", więc można to traktować jako własną kasę i jak ktoś się załapał to odliczać. Przypominam, że ustawa nic nie mówi, że środki wydane z kasy muszą być potwierdzone fakturą VAT; no chyba że służą odliczaniu (te z kredytu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.11.2002 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2002 Aha Docent - poszukaj po moim nicku i "kasa" & "mieszk" - brałem udział w wielu wątkach na ten temat. Możesz tam dowiedzieć się jeszcze paru rzeczy z tej czarnej magii (zwłaszcza o piśmnie MF z 09.11.2001) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts