Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Możek ktoś coś wie o pewnym zwolnieniu z podatku?????

Anula75

Recommended Posts

Witam serdecznie. Jestem tu pierwszy raz.

Jestem na etapie wystąpienia o pozwolenie na budowę.

Mam pewną zagwostkę. Otóż ktoś mi powiedział o przepisie który mówi o tym że:

jeśli nie dokona się wyłączenia więcej niż jakiejś (nie wiem jakiej) powieżchni działki z użytku biologicznego (czyli chodzi o dom, ścieżki miejsca parkingowe itp.) to będzie się zwolnionym z jakiegoś tam podatku (znów nie wiem jakiego).

Szukam informacji na temat tego przepisu, jeśli ktoś będzie coś wiedział liczę na jakieś informację.

Dzięki bardzo

Anula

:D

Ja myślę, że chodzi o działkę rolną i opłatę za wyłączenie z produkcji rolnej części działki przeznaczonej pod zabudowę. Za wyłączenie z produkcji rolnej opłata jest podzielona na 2 części: tzw. jednorazowa płacona w pierwszym roku przy wyłączeniu i odejmuje się od niej wartość(cenę zakupu) tego kawałka ziemi i druga część płacona przez 10 lat raz w roku. Wysokość tej opłaty zależy od klasy ziemi i cen żyta. U nas od tych opłat wolna jest powierzchnia wyłączona z produkcji do 550 m2. Kiepskie klasy ziemi V i VI w ogóle nie podlegają opłatom.

A podatek rzeczywiście potem też jest podzielony na podatek od nieruchomości za teren wyłączony pod zabudowę i na podatek rolny od pozostałej częsci działki.

• 1 month później...

Pyrka, czy Ty faktycznie placisz podatek od nieruchomosci i podatek rolny (na fruncie nie wylaczonym z prod.rolnej)?

Dopytuje, bo wlasnie tocze boje z wlasna gmina o to, bo mnie policzyli na calosci podatek od nieruchomosci. Tlumacza to, ze w przydomowym ogrodku nie bede uprawial zboza czy kukurydzy.

Brakuje mi juz argumentow, prosze o jakies wskazowki, co robic.

Krzysiek