Anula75 22.04.2005 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Witam serdecznie. Jestem tu pierwszy raz. Jestem na etapie wystąpienia o pozwolenie na budowę. Mam pewną zagwostkę. Otóż ktoś mi powiedział o przepisie który mówi o tym że: jeśli nie dokona się wyłączenia więcej niż jakiejś (nie wiem jakiej) powieżchni działki z użytku biologicznego (czyli chodzi o dom, ścieżki miejsca parkingowe itp.) to będzie się zwolnionym z jakiegoś tam podatku (znów nie wiem jakiego). Szukam informacji na temat tego przepisu, jeśli ktoś będzie coś wiedział liczę na jakieś informację. Dzięki bardzo Anula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 22.04.2005 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Może chodzi o zwykły podatek od nieruchomości? Jeżeli masz działkę rolniczą (sad, ogród, ale właściwie można też pod to podciągnąć trawnik - bo w końcu to zieleń) to jesteś zwolniona z podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula75 22.04.2005 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 A wiesz może jakieś szczegóły lub gdzie je można zaleść? Bo ja słyszałam,że to tylko jest jeśli te zabudowania zajmują mniej niż ok. 300 m kw. No i jak to sprawdzić zanim zrobię projekt zagospodarowania do gminy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 22.04.2005 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Z tego co wiem, to po zakończeniu budowy do podatku jest liczona powierzchnia zabudowana, a reszta jest uznawana jako ziemia uprawna. Gdzieś to już było na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula75 22.04.2005 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Dzięki to poszukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 23.04.2005 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2005 Ja myślę, że chodzi o działkę rolną i opłatę za wyłączenie z produkcji rolnej części działki przeznaczonej pod zabudowę. Za wyłączenie z produkcji rolnej opłata jest podzielona na 2 części: tzw. jednorazowa płacona w pierwszym roku przy wyłączeniu i odejmuje się od niej wartość(cenę zakupu) tego kawałka ziemi i druga część płacona przez 10 lat raz w roku. Wysokość tej opłaty zależy od klasy ziemi i cen żyta. U nas od tych opłat wolna jest powierzchnia wyłączona z produkcji do 550 m2. Kiepskie klasy ziemi V i VI w ogóle nie podlegają opłatom. A podatek rzeczywiście potem też jest podzielony na podatek od nieruchomości za teren wyłączony pod zabudowę i na podatek rolny od pozostałej częsci działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula75 25.04.2005 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Bardzo dziękuję to dało mi jakieś wskazówki jak o to pytać w gminie. Myślę, że teraz już dojdę po nitce do kłebka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KS-dom 17.06.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2005 Pyrka, czy Ty faktycznie placisz podatek od nieruchomosci i podatek rolny (na fruncie nie wylaczonym z prod.rolnej)?Dopytuje, bo wlasnie tocze boje z wlasna gmina o to, bo mnie policzyli na calosci podatek od nieruchomosci. Tlumacza to, ze w przydomowym ogrodku nie bede uprawial zboza czy kukurydzy. Brakuje mi juz argumentow, prosze o jakies wskazowki, co robic.Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KS-dom 20.06.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 tam mialo byc :na GRUNCIE rolnym Ponawiam pytanie do pyrka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts