Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oczyszczalnia ?cieków -pakiet drena?owy?

gaga2

Recommended Posts

Przeglądam właśnie oferty firm o oczyszczalniach ścieków i znalazłam informację, że można zmniejszyć powierzchnię drenażu rozsączającego instalując tzw. pakiety drenażowe (septodyfuzory)i wówczas wystarczy 7,5m drenażu zamiast 45m. Czy ktoś wie o co tu chodzi? Osobiście wolę mieć jak najmnieszą powierzchnię zajętą na oczyszczalnię, ale warunki gruntowe (piach) i cena skłaniają mnie do naprostszej wersji (zwykły drenaż rozsączający). Czy te "panele" to inna wersja drenażu? I ile to kosztuje? Bardzo proszę o wszelkie komentarze.

Pozdrowienia,

Gaga2

Interesujące! Wpisałem słowo "septodyfuzory" w wyszukiwarkę i pojawiły się 2 firmy, które to sprzedają (cennik też był). To musi być po prostu pojemnik z materiałem o większej powierzchni niż żwir, czy piasek, po to by mniejsza zapewnić taką sama wydajność oczyszczania tlenowego niż normalnie.

Ale jak to się sprawdza? Może któś wie?

Niestety, rzeczywistość skrzeczy.

Po dokładnym sprawdzeniu ofert okazało się, że jedna firma już tego nie ma w sprzedaży (nieaktualna strona www), a w drugiej mi to odradzali, z bliżej nie wyjaśnionych przyczyn (podobno cena jest niekorzystna). Różnica w cenie wynosi ok. 2000 zł na niekorzyść paneli w porównaniu do zwyklego drenażu. A co z wykopami, przecież zamiast 70m.kw. wykopu mam teoretycznie 10m.kw. ?

Chyba jednak dam sobie spokój.

Pozdrawiam zaintersowanych.

gaga2

• 7 years później...
  • 3 weeks później...

Witam.

Oczyszczalnie na pakietach spisują się dobrze na gruntach o dobrej przepuszczalności. Są świetną alternatywą dla szamb w przypadku małych działek bądź inwestorów planujących poświęcić nieco mniej miejsca na oczyszczalnię. Cenowo przy założeniu dla 5-cio osobowej rodziny urządzenia kosztują (w przypadku naszego produktu) o 1550 zł więcej niż oczyszczalnia na rurach drenażowych ale należy pamiętać, iż montaż trwa o wiele krócej i używamy znacznie mniej żwiru niż w przypadku standardowego rozwiązania co wiąże się z oszczędnościami, więc w końcowym rozliczeniu różnica cenowa jest nieznaczna. pozdrawiam