Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budownictwo szkieletowe

rich

Recommended Posts

Rich - spokojnie, u nas naprawdę wszystko możesz dostać. Kiedyś kiedy wyjeżdzałeś z kraju może nic nie było - dziś dostaniesz wszystko co Ci jest potrzebne do budowy domu szkieletowego.

Podaj w jakim rejonie kraju masz zamiar budować - skieruję Cię do najbliższego dystrybutora.

Do Pana Wojciecha Nitki

Szanowny Panie Wojciechu gratuluje wspanialych artykulow w Muratorze popularyzujacych budownictwo szkieletowe.Ostatnio troche za malo!WIem ze jest wszystko lecz jesli prosze o szczegoly mam problemy. Panie Wojciechu musze zamowic drzewo

na moj dom.Mam znakomitych stolarzy konstrukcyjnych - pracowali w mojej firmie po 4-5 lat obecnie sa w Polsce .Z tym nie mam klopotu a jest to najwazniejsze. Dzialke mam w okolicach Raby Wyznej, Rabki. Musze zaczac w kwietniu skonczyc we wrzesniu.Bylbym wdzieczny za pomoc.Rich

Rich - tak przy okazji - w Polsce, jak narazie, belki dwuteowe oparte na płycie OSB są mało popularne. Jeszcze niedawno belki takie produkowano w kraju ale w oparciu o płytę pilśniową twardą. Cena, kilkakrotnie wyższa od belek z drewna litego, odstraszała klientów.

W najbliższym czasie na rynku dostępne będą belki oparte na płycie OSB - środnik, i LVL - stopki. Belki produkcji fińskiej - FinnJoist.

Panie Wojciechu .Dziekuje za informacje .Ze strony szkielet sciagnalem adres firmy w otrebusach lecz nie przyjmuje on e- mail . Moza ja popelnilem blad. RZeczywiscie maja w swej propozycji wymiary drzewa konstrukcyjnego jak w USA lecz brak wiadomosci o cenach . A to musi byc wiadome by zbilansowac koszt budowy.Nie chcialbym przeinwestowac budowy.Chcialbym aby poszla jak w ksiazkach pisza. Jesli robie to tutaj dlaczego nie moge tego robic w POlsce dla siebie.Pozdrawiam Rich

• 2 weeks później...
Panie Wojciechu dziekuje za pomoc .Rozmawialem telefonicznie z centrum w Otrebusach ijestem niezmiernie usatysfakcjonowany ich propozycja .I jeszcze jedna prosba czy moglby Pan jako szef CBS pokusic sie o ujednolicenie nazw na polskim rynku materialow budowlanych uzywanych w budownictwie szkieletowym w formie informatora moze ksiazki? Zainteresowani tym budownictwem zapewne ja kupia a bedzie rowniez jako przewodnik dla wykonawcow.Pan wie o tym ze ta technologia to przyszlosc na domy lekkie ,cieple i zdrowe dla ludzi mlodych.Przeciwnikow i tak sie nie przekona bo wiedza lepiej nie znajac tego budownictwa.

cd. praktycznie inwestora nie interesuje jakie parametry ma izolacja tylko jaka uzyc np. do scian zewnetrznych czy wyciszenia sufitu .I prosze moze czasami redakcja tak szanowanego MURATORA mogla skonsultowac z Panem lub z dobrym praktykiem artykuly przed opublikowaniem.Kiedys to sie nazywala

adjustacja teraz nie wiem .Nie mozna popelniac bledow merytorycznych to tak na marginesie ostatniego numeru. przesylam pozdrowienia Rich.

Panie Wojciechu chodzi mi o ksiazke obowiazujacych kodow w budownictwie szkieletowym tzn. Jesli mamy otwarcie na drzwi to wysokosc nadproza powinno byc minimum 89mm na kazde 30 cm otworu jesli drzwi maja 90cm czyli haeder musi miec 18,5 cm itd.Izolacja standard R-13 preznaczona jest na sciane z 2x4 a R -19 na sciane z 2x6. Chodzi mi o stworzenie systemu nazewnictwa lub tylko jego uporzadkowanie .Popularyzowac mogl by to CBS izmusic roznych producentow do ujednolicenia nazw. Moze tak jest nie wiem .A moze ja sie myle.Mam stary przedwojenny poradnik budowniczego w ktorym np. jest napisane pracownik powinien w ciagu 8 godzin pracy wykopac i przygotowac otwarcie na stope fundamentowa 10m cena tyle i tyle /srednia/ Polozenie stropu drewnianego tyle i tyle.Ma Pan olbrzymie doswiadczenie w Polsce moze byto bylo przydatne.

Jesli chodzi o ostatni nr MURATORA to artykulze strony 76 ma pare bledow prosze zobaczyc . Uklony Rich

• 3 weeks później...

Dostałem taką informację dotyczącą suszenia komorowego:

"Drewno konstrukcyjne suszone komorowo i czterostronnie strugane stosuje się do budowy domow szkieletowych systemem KANADYJSKIM tzw. szkielety kanadyjski gdzie stosuje sie cienkie przekroje

Natomiast nasza firma buduje konstrukcje szkieletowe systemem niemieckim gdzie stosuje sie wieksze przekroje elementów 16/16 cm, 8/16cm, belki stropowe 16/20cm. Przy suszeniu komorowym takich elementow trzeba sie duzymi peknieciami

belek."

Komentarze ?

Przejrzałem ich stronę.

To nie jest tradycyjne budownictwo tzw. niemieckie.

Przy stosowanych przez firmę przekrojach (16 x 16, 8 x 16) drewno tymbardziej winno być suszone. Drewno mokre, o dużych przekrojach, w zmienionych warunkach (po wbudowaniu i podczas użytkowania budynku), ulegać będzie wysychaniu, a tym samych podlegać będzie skurczom, które powodować będą pękania tynku.

Absolutnie racja. Drzewo uzywane w budownictwie szkieletowym powinno byc wysuszone do 18 -19 % i to nie tylko w tzw. lekkim szkielecie ale rowniez w tzw. ciezkim budownictwie drewnianym.Wydaje mi sie ze panuje troche bledna opinia o budownictwie szkieletowym w Polsce a moze tylko mieszanie pewnych pojec lub nazw , bo jak nazwac dom zbudowany w systemie lekkiego szkieletu drewnianego obudowanego zewnatrz cegla - czy jest drewniany czy murowany.A jesli dom zbudujemy z pustakow zewnetrzne sciany- a srodek wlacznie ze stropami bedzie drewniany to jak go nazwac? Lekkie budownictwo szkieletowe /A nie kanadyjskie , amerykanskie czy szwedzkie / ma okreslona technologie ijednoznaczne przepisy ktorych nie wolno lamac.Pan Wojciech Nitka w swych artykulach pisze o tym w Muratorze /Moze za rzadko/W USA i Kanadzie inspektorzy odbieraja kazdy jeden etap a szczegolnie konstrukcje , hydraulike i elektryke . Musi byc wszystko z okreslonym kodem w poszczegolnych stanach lub nawet miastach .Jesli nie to trzeba bledy poprawic . Inwestor nie musi miec swojego inspektora nadzoru jest to robione z urzedu

Pozdrawiam Rich.

rich,

dzięki za wsparcie.

U nas niestety przemysł drzewny jest daleko w tyle.

Pisałem już na jednym z postów, że np. w Finlanii, która króluje w świecie w zakresie konsumpcji drewna na głowę, 100% produkcji tarcicy jest suszonej komorowo. Tarcicę mokrą produkują jedynie na ... specjalne zamówienie.