rich 13.10.2002 02:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2002 Poszukuje producentow belek i stropow cisnieniowych do budowy domu w technologii szkieletu.proslbym opomoc gdyz w innym przypadku zmuszony bede do przewiezienia materialu konstrukcyjnego przez ocean. Zaczynam budowe w Kwietniu i mam na to tylko 5 miesiecy. Pozdrawiam. rich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 13.10.2002 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2002 Myślę, że takich firm jest sporo.Na przykład http://www.eraga.com.pl która współpracuje z praefa i robi gotowe więźby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PEDROS 13.10.2002 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2002 Polecam firme Wood-Mizer z Piły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 14.10.2002 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2002 Rich - spokojnie, u nas naprawdę wszystko możesz dostać. Kiedyś kiedy wyjeżdzałeś z kraju może nic nie było - dziś dostaniesz wszystko co Ci jest potrzebne do budowy domu szkieletowego.Podaj w jakim rejonie kraju masz zamiar budować - skieruję Cię do najbliższego dystrybutora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rich 15.10.2002 01:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2002 Do Pana Wojciecha NitkiSzanowny Panie Wojciechu gratuluje wspanialych artykulow w Muratorze popularyzujacych budownictwo szkieletowe.Ostatnio troche za malo!WIem ze jest wszystko lecz jesli prosze o szczegoly mam problemy. Panie Wojciechu musze zamowic drzewona moj dom.Mam znakomitych stolarzy konstrukcyjnych - pracowali w mojej firmie po 4-5 lat obecnie sa w Polsce .Z tym nie mam klopotu a jest to najwazniejsze. Dzialke mam w okolicach Raby Wyznej, Rabki. Musze zaczac w kwietniu skonczyc we wrzesniu.Bylbym wdzieczny za pomoc.Rich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 15.10.2002 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2002 rich - podaj na priva zestawienie drewna. Tam też porozmawiamy o dalszej, ewentualnej współpracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 19.10.2002 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2002 Rich - tak przy okazji - w Polsce, jak narazie, belki dwuteowe oparte na płycie OSB są mało popularne. Jeszcze niedawno belki takie produkowano w kraju ale w oparciu o płytę pilśniową twardą. Cena, kilkakrotnie wyższa od belek z drewna litego, odstraszała klientów. W najbliższym czasie na rynku dostępne będą belki oparte na płycie OSB - środnik, i LVL - stopki. Belki produkcji fińskiej - FinnJoist. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rich 20.10.2002 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2002 Panie Wojciechu .Dziekuje za informacje .Ze strony szkielet sciagnalem adres firmy w otrebusach lecz nie przyjmuje on e- mail . Moza ja popelnilem blad. RZeczywiscie maja w swej propozycji wymiary drzewa konstrukcyjnego jak w USA lecz brak wiadomosci o cenach . A to musi byc wiadome by zbilansowac koszt budowy.Nie chcialbym przeinwestowac budowy.Chcialbym aby poszla jak w ksiazkach pisza. Jesli robie to tutaj dlaczego nie moge tego robic w POlsce dla siebie.Pozdrawiam Rich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 23.10.2002 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 RICH,cena drewna suszonego komorowo, do wilgotności 16-18%, czterostronnie struganego, z zaokrąglonymi lub fazowanymi krawędziami waha się w granicach 900 złotych za metr sześcienny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rich 03.11.2002 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2002 Panie Wojciechu dziekuje za pomoc .Rozmawialem telefonicznie z centrum w Otrebusach ijestem niezmiernie usatysfakcjonowany ich propozycja .I jeszcze jedna prosba czy moglby Pan jako szef CBS pokusic sie o ujednolicenie nazw na polskim rynku materialow budowlanych uzywanych w budownictwie szkieletowym w formie informatora moze ksiazki? Zainteresowani tym budownictwem zapewne ja kupia a bedzie rowniez jako przewodnik dla wykonawcow.Pan wie o tym ze ta technologia to przyszlosc na domy lekkie ,cieple i zdrowe dla ludzi mlodych.Przeciwnikow i tak sie nie przekona bo wiedza lepiej nie znajac tego budownictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rich 03.11.2002 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2002 cd. praktycznie inwestora nie interesuje jakie parametry ma izolacja tylko jaka uzyc np. do scian zewnetrznych czy wyciszenia sufitu .I prosze moze czasami redakcja tak szanowanego MURATORA mogla skonsultowac z Panem lub z dobrym praktykiem artykuly przed opublikowaniem.Kiedys to sie nazywala adjustacja teraz nie wiem .Nie mozna popelniac bledow merytorycznych to tak na marginesie ostatniego numeru. przesylam pozdrowienia Rich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 03.11.2002 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2002 Co do słownika - proszę podać konkretne określenia - spróbuję coś pomóc, o ile będę umiał.Nie bardzo jednak rozumiem aluzji do ostatniego numeru Muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rich 04.11.2002 23:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2002 Panie Wojciechu chodzi mi o ksiazke obowiazujacych kodow w budownictwie szkieletowym tzn. Jesli mamy otwarcie na drzwi to wysokosc nadproza powinno byc minimum 89mm na kazde 30 cm otworu jesli drzwi maja 90cm czyli haeder musi miec 18,5 cm itd.Izolacja standard R-13 preznaczona jest na sciane z 2x4 a R -19 na sciane z 2x6. Chodzi mi o stworzenie systemu nazewnictwa lub tylko jego uporzadkowanie .Popularyzowac mogl by to CBS izmusic roznych producentow do ujednolicenia nazw. Moze tak jest nie wiem .A moze ja sie myle.Mam stary przedwojenny poradnik budowniczego w ktorym np. jest napisane pracownik powinien w ciagu 8 godzin pracy wykopac i przygotowac otwarcie na stope fundamentowa 10m cena tyle i tyle /srednia/ Polozenie stropu drewnianego tyle i tyle.Ma Pan olbrzymie doswiadczenie w Polsce moze byto bylo przydatne.Jesli chodzi o ostatni nr MURATORA to artykulze strony 76 ma pare bledow prosze zobaczyc . Uklony Rich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 21.11.2002 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2002 Dostałem taką informację dotyczącą suszenia komorowego:"Drewno konstrukcyjne suszone komorowo i czterostronnie strugane stosuje się do budowy domow szkieletowych systemem KANADYJSKIM tzw. szkielety kanadyjski gdzie stosuje sie cienkie przekrojeNatomiast nasza firma buduje konstrukcje szkieletowe systemem niemieckim gdzie stosuje sie wieksze przekroje elementów 16/16 cm, 8/16cm, belki stropowe 16/20cm. Przy suszeniu komorowym takich elementow trzeba sie duzymi peknieciamibelek." Komentarze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 21.11.2002 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2002 Komentarz?Budownictwo tzw. niemieckie także wymaga drewna suszonego komorowo. Nawet o takich przekrojach drewno dobrze suszone nie powinno pękać.Co to za firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 22.11.2002 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2002 wyślę na priva.... [ Ta wiadomość była edytowana przez: maco dnia 2002-11-22 11:46 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 22.11.2002 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2002 Przejrzałem ich stronę.To nie jest tradycyjne budownictwo tzw. niemieckie.Przy stosowanych przez firmę przekrojach (16 x 16, 8 x 16) drewno tymbardziej winno być suszone. Drewno mokre, o dużych przekrojach, w zmienionych warunkach (po wbudowaniu i podczas użytkowania budynku), ulegać będzie wysychaniu, a tym samych podlegać będzie skurczom, które powodować będą pękania tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rich 23.11.2002 05:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2002 Absolutnie racja. Drzewo uzywane w budownictwie szkieletowym powinno byc wysuszone do 18 -19 % i to nie tylko w tzw. lekkim szkielecie ale rowniez w tzw. ciezkim budownictwie drewnianym.Wydaje mi sie ze panuje troche bledna opinia o budownictwie szkieletowym w Polsce a moze tylko mieszanie pewnych pojec lub nazw , bo jak nazwac dom zbudowany w systemie lekkiego szkieletu drewnianego obudowanego zewnatrz cegla - czy jest drewniany czy murowany.A jesli dom zbudujemy z pustakow zewnetrzne sciany- a srodek wlacznie ze stropami bedzie drewniany to jak go nazwac? Lekkie budownictwo szkieletowe /A nie kanadyjskie , amerykanskie czy szwedzkie / ma okreslona technologie ijednoznaczne przepisy ktorych nie wolno lamac.Pan Wojciech Nitka w swych artykulach pisze o tym w Muratorze /Moze za rzadko/W USA i Kanadzie inspektorzy odbieraja kazdy jeden etap a szczegolnie konstrukcje , hydraulike i elektryke . Musi byc wszystko z okreslonym kodem w poszczegolnych stanach lub nawet miastach .Jesli nie to trzeba bledy poprawic . Inwestor nie musi miec swojego inspektora nadzoru jest to robione z urzeduPozdrawiam Rich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 23.11.2002 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2002 rich,dzięki za wsparcie.U nas niestety przemysł drzewny jest daleko w tyle.Pisałem już na jednym z postów, że np. w Finlanii, która króluje w świecie w zakresie konsumpcji drewna na głowę, 100% produkcji tarcicy jest suszonej komorowo. Tarcicę mokrą produkują jedynie na ... specjalne zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś 24.11.2002 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2002 Bardzo zainteresował mnie temat ponieważ już niedługo wracam do Polski i chcę zbudować dom systemem "kanadyjskim". Z naborem chętnych do budowy (ekipy) nie powinno być kłopotu ale jak sprawa się ma z planami? Będę musiał chyba zapodać temat lub poszukać na forum... pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts