Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wasz porażki przy urządzaniu domu?

lawinia

Recommended Posts

Witam!

Jestem tutaj tzw. nowicjuszem, ale od czegoś trzeba zacząć. W tym roku mam zamiar wprowadzić się do mojego wymarzonego domku. Jestem na etapie wykańczania "środka". Niewiem może i powtarzam się z wątkiem, ale jeśli ktoś chciałby podzielić się swoim doświadczeniem to bardzo proszę. Co zmienilibyście w swoich domach, mieszkaniach a co zrobilibyście całkiem inaczej niż już jest? Z chęcią skorzystam z waszych porad. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Temat dobry! Link powyżej też przydatny, ale mniej do etapu o który chodzi autorce. Ja już się boję wpadek w urządzaniu, stąd doświadczenia tych którzy mieli wpadki lub ich szczęśliwie uniknęli mile widziane. Akurat jestem na etapie elektryki i mam poważne wątpliwości co do oświetlenia salonu tzn. ilości zaplanowanych źródeł światła. Salon pewnie będzie dobrze oświetlony, ale czy nie zacznie przypominać sklepu z asortymentem oświetleniowym. Tylko jak tu wybrnąc jak na jednej, sporej, powierzchni i jadalnia i kącik wypoczynkowy i schody i komunikacja... :(

moja rada _ kupować rzeczy ponadczasowe ( no chyba że cię stać na częste zmiany) chodzi mi gł. o kolor ale też o jakieś chwilowo modne fasony Pamiętam szał na żółto - niebieskie kafle -chyba bym sie pochlastała gdybym je teraz miała ( a to było nie tak dawno temu)Albo np. ja -chciałam mieć inne drzwi niż inni ( wejściowe) - ile się z panem stolarzem nakombinowaliśmy , jak to pięknie wyglądało na rysunku a jak to wygląda w realu to wolę nie komentować .Prostota jest zawsze na czasie ( nie prostactwo :wink: )

Witam!

Jestem tutaj tzw. nowicjuszem, ale od czegoś trzeba zacząć. W tym roku mam zamiar wprowadzić się do mojego wymarzonego domku. Jestem na etapie wykańczania "środka". Niewiem może i powtarzam się z wątkiem, ale jeśli ktoś chciałby podzielić się swoim doświadczeniem to bardzo proszę. Co zmienilibyście w swoich domach, mieszkaniach a co zrobilibyście całkiem inaczej niż już jest? Z chęcią skorzystam z waszych porad. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Witam Lawinię, którą bardzo dobrze znam z innego forum :)

Kaśka mama Natusi

cześc Lawinia

Ja już jestem po zamieszkaniu i z błędów mogę wymienić następujące:

1) za duża ilość punktów świetlnych pt 3 kabelki od żyrandola w nie tak wielkim salonie i od cholery kabelków sterczących ze ściany na tak zwane "kinkieciki".

Problemem może nie jest ilośc , ale koszt wykończenia tego w całości czyli zakupienia całej tej oświetleniówki

2) zakup płyty gazowej Amiki zamiast elektrycznej płyty ceramicznej- straszne badziewie i wygląda dobrze tylko w sklepie. Odradzam, będę ją zresztą reklamować

3)zakup płytek takiej sobie jakości do przedpokoju- to są duże powierzchnie i jakość jest bardzo ważna. My kupiliśmy nie tanie, ładne ( trawertyn) w które maniacko wchodzi brud.

Do łazienek innej firmy i są dużo lepsze.

Ale wtedy po prostu nie wiedziałam, że są płytki tak róznej jakości.

4) brak pomieszczenia albo miejsca w super nowoczesnych łazienkach na mopy, ścierki i miski, które trzeba mieć a nie są takie estetyczne, żeby je pokazywać. Wskutek tego teraz w spiżarni muszę wydzielić na to trochę miejsca.

5) gdybym miała robić jeszcze raz kominek zrobiłabym z większym ekranem, nie ze względu na ciepło tylko widok jest fajny

A plusy , żeby nie było tak smutno :D

1) piekarnik rozdzielony z płytą grzewczą

2)ceramika samitarna Koła- super

3)podwieszane kibelki

4)parkiet jesionowy zamiast paneli- droższy , ale zupełnie inna jakość

5) jednakowy kolor ścian w całym domu ( taki jasny krem)

A największy minus, który trudno wymienić w punktach- zamiast czerpać wizję z zachodnich czasopism- moze więcej chodzić po sklepach i patrzeć co jest i w jakich cenach, bo finał jest taki, że albo trzeba coś robic na zamówienie np. lustra w szerokich drewnianych ramach, albo nie masz luster przez pół roku.

Ergo więcej podchodzić jak rzemieślnik a nie artysta.

Pozdrawiam Iskra

brak pomieszczenia albo miejsca w super nowoczesnych łazienkach na mopy, ścierki i miski, które trzeba mieć a nie są takie estetyczne, żeby je pokazywać. Wskutek tego teraz w spiżarni muszę wydzielić na to trochę miejsca.

dokładnie! ja też trzymam to w schowku pod schodami i teraz muszę biegać po schodach (choć z drugiej strony to dobre dla figury :) )

wprawdzie nie u mnie, ale u mojej siostry w mieszkaniu najgorszą według mnie wpadką jest kuchenka przy ścianie...tragedia...po pewnym czasie ściana jest kompletnie zachlapana tłuszczem... :(

Wpadką był nie umiejscowienie kuchenki przy ścianie lecz pozostawienie "gołej" ściany bez łatwo zmywalnej glazury itp.

Nawet jeśli umiejscowisz kuchenkę na środku kuchni na tzw. wyspie to i tak będziesz musiała czyścić z tłuszczu itd. podłogę oraz obudowę wyspy.

- Zdecydowanie kuchnia polaczona z salonem.

- Zaoszczedzenie na okapie. Ten, ktory mam to bardziej ozdoba.

- Z tym oswietleniem to dopiero teraz sobie uswiadomilam, ze u nas jest podobnie - na 'obsadzenie' czeka jeszcze 9 kabelkow, z czego 5 nad wejsciem na werande jest zupelnie niepotrzebnych. Lampki ktore mi sie podobaja kosztuja pomiedzy 700 a 1000 za sztuke :-? Tyle to na pewno nie dam.

- wiecej juz 'nie zapisze' sie na towar, ktory ma sie dopiero pojawic w ofercie. Czekalam na kabine Kolo Akcent ze srebrnymi profilami. Do tej pory jej nie ma a brodzik Kolo zostal zamontowany duzo wczesniej niz Kolo wycofalo sie z oferty kabin ze srebrnymi profilami. Kabina Koralle nie do konca spasowala z zamontowanym brodzikiem. Grr..

- Wanna ze zwezajacym sie koncem.

A tak w ogole to jestem zadowolona :)

Gość tripper
wprawdzie nie u mnie, ale u mojej siostry w mieszkaniu najgorszą według mnie wpadką jest kuchenka przy ścianie...tragedia...po pewnym czasie ściana jest kompletnie zachlapana tłuszczem... :(

Nie za bardzo rozumiem :o :o .

Jak nie przy ścianie, to gdzie?

ze sciana po lewej lub prawej strony kuchenki (tak to rozumiem)