Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie instalacji: pompa ciepla, piec kondens., kominek

FuFu82

Recommended Posts

Jesteśmy na etapie planowania z architektem. Chcielibyśmy wykorzystać nowinki techniczne do ogrzania naszego domu (pow. użytkowa: ) Przeglądając Muratora wpadliśmy na pomysł połączenia instalacji: pompy cieplnej z piecem kondensacyjnym i rozprowadzeniem ciepła z kominka (gdzie ciepło zamieniane jest na wodę tłoczoną do grzejników)

Moje pytanie do drogich forumowiczów: czy ktokolwiek z Was próbował takiej kombinacji??? Czy w ogóle jest szansa na realizację :D

Nawet jeśli masz te na mój gust ok. 100.000, żeby to wszystko "pożenić" to moje pytanie PO CO ?. Jeżeli zastanawiasz się nad ogrzewaniem niskotemperaturowym to albo pompa ciepła albo piec kondensacyjny. Do wspomagania ogrzewania i dla klimatu w domu kominek - OK. Na Twoim miejscu jeżeli koniecznie chcesz mieć nowinki techniczne to zdecydowałbym się na pompę ciepła, kominek a za resztę kasy zamontowałbym wentylację mechaniczną z rekuperatorem i lepsze docieplenie domu.

Gość 1950
oczywiście że można to wszystko pożenić i na dodatek będzie to działać. o kasie się nie wypowiadam. acha i jeszcze jedno. nie da się tego zrobić na byle jakiej automatyce, kocioł musi być naprawdę z górnej półki

FuFu jak stać cię na pompę ciepła i ogrzewanie podłogowe, to po co Tobie kondensat. Do ciepłej wody użytkowej można dołożyć drugą pompę ciepła odzyskującą ciepło z przepracowanego powietrza wyrzucanego za dom do ogrzewanai zbiornika c.w.u (bodajże marcowy Murator i wtedy wg ww. artykułu koszt ogrzania 130 m2 domu zamyka się kwotą 100 PLN/miesiąc sezonu grzewczego).

Jeżeli będziecie mieli kominek to można do niego później dołożyć wężownicę nad korpusem kominka (kominek z płaszczem wodnym strasznie się smoli, ze względu na niższą temperaturę jego ścian), która (wężownica) przy pracy kominka może odciążać obie pompy.

w systemie wodnym to faktycznie będzie TIR z kasą, ale......

gdybyś wybrał ogrzewanie nadmuchowe to kupujesz kondensacyjny piec gazowy, agregat skraplający z pompą ciepła, sterownik "dual fuel" i masz:

- ogrzewania pompą ze sprawnością >300% przy temperaturach zewnętrznych > 0 C

- ogrzewanie gazem przy temperaturach zewnętrznych < 0 C

- klimatyzację latem

- w pełni automatyczne i programowalne sterowanie układem

- rozprowadzenie ciepła z kominka niejako "z klucza" bez osobnej instalacji

- pozostałe funkcje ogrzewania nadmuchowego ( jeżeli będziesz chciał )

a wszytko za bardzo rozsądne pieniądze, rozwiązenie szczególnie polecene dla ogrzewających gazem płynnym.

Układ jest bardzo prosty:

1. Nadmuchowy piec kondensacyjny

2. Agregat klimatyzacji z pompą ciepła

3. Sterownik. który sobie z tym "poradzi"

4. Instalacja kanałowa

Sterownik steruje układem tak, że do temp. zew. 0 C dom ogrzewany jest pomą ciepła a gdy temperatura na zewnątrz spadnie to system przełącza się na piec gazowy.

Dla tych, którzy nie mają gazu ziemnego jest to rozwiązanie, które zapewnia najekonomiczniejszą eksploatację przy jednocześnie umiarkowanych kosztach inwestycyjnych ( no i mamy klimę w lecie ).

Z linkami krucho bo temet dosyć nowy w polsce, ale polecem:

producent urządzń ( ang. )

http://www.residential.carrier.com/res/details/0,,CLI1_DIV109_ETI8551_MID3655,00.html

polski dystrybutor

http://www.polski-komfort.pl/ogrzewanie_urzadzenia.htm

fajna prezentacja "jak to działa" ( ang. )

http://www.polski-komfort.pl/system.swf

Gość 1950

w którymś z Muratorów chyba rok temu było porównanie ogrzewania nadmuchowego z ogrzewaniem wodnym radziłbym przeczytać wypowiadał się jakiś Pan z dużą ilością skrótów przed nazwiskiem. wnioski do wyciągnięcia pozostawiam czytającym.

dla mnie jest w dalszym ciągu dziwne dlaczego skoro to jest takie dobre i hameryka jest oparta o systemy nadmuchowe z tej strony Atlantyku nie może się przyjąć

To się nazywa zaraza hamerykańska. Jak który przyjedzie z hameryki to od razu chce nadmuchowe, klime itp, bo tam to widział. Oba systemy maja swoje zalety i wady. Ja tam wolę wodne :lol: Monmtujący nadmuchowe czesto podkreślają jego dużą zalatę "nam nic nie cieknie", za to nasze ciche i czasami może pracować bez prądu :lol: :lol: :lol:

Jasne, oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy. Ja zdecydowałem się na nadmuchowe przede wszystkim ze względu na ogromną funkcjonalność tego rozwiązania, w jednej instalacji mam ogrzewanie, wentylację, klimatyzację, nawilżanie i filtrowanie powietrza. Gdybym założył nawet najlepsze ogrzewanie wodne to było by to zawsze tylko ogrzewanie.

Czy to nie marnotrawstwo instalować system, który używamy tylko 6 miesięcy w roku ? :wink:

A wracając do pomp ciepła, to jestem przekonany, że w systemie nadmuchowycm takie połączenie wyjdzie co najmniej 30% taniej niż przy wodzie, no i ta funkcjonalność !

Jesteśmy na etapie planowania z architektem. Chcielibyśmy wykorzystać nowinki techniczne do ogrzania naszego domu (pow. użytkowa: ) Przeglądając Muratora wpadliśmy na pomysł połączenia instalacji: pompy cieplnej z piecem kondensacyjnym i rozprowadzeniem ciepła z kominka (gdzie ciepło zamieniane jest na wodę tłoczoną do grzejników)

Moje pytanie do drogich forumowiczów: czy ktokolwiek z Was próbował takiej kombinacji??? Czy w ogóle jest szansa na realizację :D

PO CO ??? Żenienie ze sobą wszystkich trzech elementów nie ma totalnie sensu funkcjonalnego, a o finansowym nie wspomnę. Jeżeli stać Was na droższe rozwiązania to nowoczesna pompa ciepła zapewni Wam wszystko, łącznie z klimatyzacją.

Kroyena napisał:

Jeżeli będziecie mieli kominek to można do niego później dołożyć wężownicę nad korpusem kominka (kominek z płaszczem wodnym strasznie się smoli, ze względu na niższą temperaturę jego ścian), która (wężownica) przy pracy kominka może odciążać obie pompy.

Robiłes coś takiego? możesz coś więcej na ten temat napisać? Zastanawiam się nad zakupem kominka z płaszczem, a ten post mnie nieco przyhamował ( i nieco podłamał)...