FuFu82 22.04.2005 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Jesteśmy na etapie planowania z architektem. Chcielibyśmy wykorzystać nowinki techniczne do ogrzania naszego domu (pow. użytkowa: ) Przeglądając Muratora wpadliśmy na pomysł połączenia instalacji: pompy cieplnej z piecem kondensacyjnym i rozprowadzeniem ciepła z kominka (gdzie ciepło zamieniane jest na wodę tłoczoną do grzejników) Moje pytanie do drogich forumowiczów: czy ktokolwiek z Was próbował takiej kombinacji??? Czy w ogóle jest szansa na realizację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 22.04.2005 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 A masz tira z kasą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 22.04.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Nawet jeśli masz te na mój gust ok. 100.000, żeby to wszystko "pożenić" to moje pytanie PO CO ?. Jeżeli zastanawiasz się nad ogrzewaniem niskotemperaturowym to albo pompa ciepła albo piec kondensacyjny. Do wspomagania ogrzewania i dla klimatu w domu kominek - OK. Na Twoim miejscu jeżeli koniecznie chcesz mieć nowinki techniczne to zdecydowałbym się na pompę ciepła, kominek a za resztę kasy zamontowałbym wentylację mechaniczną z rekuperatorem i lepsze docieplenie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 22.04.2005 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 oczywiście że można to wszystko pożenić i na dodatek będzie to działać. o kasie się nie wypowiadam. acha i jeszcze jedno. nie da się tego zrobić na byle jakiej automatyce, kocioł musi być naprawdę z górnej półki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FuFu82 22.04.2005 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 W takim razie jaka jest wasza propozycja: które połączenie byłoby lepsze? Zaznaczam jesteśmy młodymi (he he ) ludźmi pracującymi od rana do wieczora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 22.04.2005 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Propozycji będzie tyle ile odpowiedzi poniżej. Wiesz już co nieco, teraz poczytaj forum i sam zestawisz układ, potem do projektanta, a on powie co się da zrobić, a co nie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 22.04.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 chcesz to Ci poradzę pompa ciepła Octopus, kominek Makroterm, (nota bene zmienili ostatnio chyba odlewnię bo fronty są teraz bardzo fajne i sterowniki) i zamiast kondensata kolektory słoneczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 22.04.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 FuFu jak stać cię na pompę ciepła i ogrzewanie podłogowe, to po co Tobie kondensat. Do ciepłej wody użytkowej można dołożyć drugą pompę ciepła odzyskującą ciepło z przepracowanego powietrza wyrzucanego za dom do ogrzewanai zbiornika c.w.u (bodajże marcowy Murator i wtedy wg ww. artykułu koszt ogrzania 130 m2 domu zamyka się kwotą 100 PLN/miesiąc sezonu grzewczego).Jeżeli będziecie mieli kominek to można do niego później dołożyć wężownicę nad korpusem kominka (kominek z płaszczem wodnym strasznie się smoli, ze względu na niższą temperaturę jego ścian), która (wężownica) przy pracy kominka może odciążać obie pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 22.04.2005 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 i jeszcze jedno, kolektory bez szaleństw Hewalex, chyba że zamierzasz mieć basen podgrzewany latem a zimą wykorzystać kolektory do wspomagania centralnego, to wtedy kolektory próżniowe Viessmann. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 22.04.2005 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 w systemie wodnym to faktycznie będzie TIR z kasą, ale...... gdybyś wybrał ogrzewanie nadmuchowe to kupujesz kondensacyjny piec gazowy, agregat skraplający z pompą ciepła, sterownik "dual fuel" i masz: - ogrzewania pompą ze sprawnością >300% przy temperaturach zewnętrznych > 0 C - ogrzewanie gazem przy temperaturach zewnętrznych < 0 C - klimatyzację latem - w pełni automatyczne i programowalne sterowanie układem - rozprowadzenie ciepła z kominka niejako "z klucza" bez osobnej instalacji - pozostałe funkcje ogrzewania nadmuchowego ( jeżeli będziesz chciał ) a wszytko za bardzo rozsądne pieniądze, rozwiązenie szczególnie polecene dla ogrzewających gazem płynnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megi010 25.04.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 to brzmi nie głupio, ile może kosztować taki zestaw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 25.04.2005 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 rafał poproszę o dokładniejszy opis lub linki, także do foruma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 25.04.2005 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Układ jest bardzo prosty: 1. Nadmuchowy piec kondensacyjny 2. Agregat klimatyzacji z pompą ciepła3. Sterownik. który sobie z tym "poradzi" 4. Instalacja kanałowa Sterownik steruje układem tak, że do temp. zew. 0 C dom ogrzewany jest pomą ciepła a gdy temperatura na zewnątrz spadnie to system przełącza się na piec gazowy. Dla tych, którzy nie mają gazu ziemnego jest to rozwiązanie, które zapewnia najekonomiczniejszą eksploatację przy jednocześnie umiarkowanych kosztach inwestycyjnych ( no i mamy klimę w lecie ). Z linkami krucho bo temet dosyć nowy w polsce, ale polecem: producent urządzń ( ang. )http://www.residential.carrier.com/res/details/0,,CLI1_DIV109_ETI8551_MID3655,00.html polski dystrybutorhttp://www.polski-komfort.pl/ogrzewanie_urzadzenia.htm fajna prezentacja "jak to działa" ( ang. )http://www.polski-komfort.pl/system.swf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 25.04.2005 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Ja bym polecił kondensat+kolektory próżniowe(podgrzew CWU i dogrzew CO)+rekuperator+GWC. Drogie ale sprawdza sie w praktyce.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 25.04.2005 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 w którymś z Muratorów chyba rok temu było porównanie ogrzewania nadmuchowego z ogrzewaniem wodnym radziłbym przeczytać wypowiadał się jakiś Pan z dużą ilością skrótów przed nazwiskiem. wnioski do wyciągnięcia pozostawiam czytającym. dla mnie jest w dalszym ciągu dziwne dlaczego skoro to jest takie dobre i hameryka jest oparta o systemy nadmuchowe z tej strony Atlantyku nie może się przyjąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 25.04.2005 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 To się nazywa zaraza hamerykańska. Jak który przyjedzie z hameryki to od razu chce nadmuchowe, klime itp, bo tam to widział. Oba systemy maja swoje zalety i wady. Ja tam wolę wodne Monmtujący nadmuchowe czesto podkreślają jego dużą zalatę "nam nic nie cieknie", za to nasze ciche i czasami może pracować bez prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 26.04.2005 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Jasne, oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy. Ja zdecydowałem się na nadmuchowe przede wszystkim ze względu na ogromną funkcjonalność tego rozwiązania, w jednej instalacji mam ogrzewanie, wentylację, klimatyzację, nawilżanie i filtrowanie powietrza. Gdybym założył nawet najlepsze ogrzewanie wodne to było by to zawsze tylko ogrzewanie. Czy to nie marnotrawstwo instalować system, który używamy tylko 6 miesięcy w roku ? A wracając do pomp ciepła, to jestem przekonany, że w systemie nadmuchowycm takie połączenie wyjdzie co najmniej 30% taniej niż przy wodzie, no i ta funkcjonalność ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 26.04.2005 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Jesteśmy na etapie planowania z architektem. Chcielibyśmy wykorzystać nowinki techniczne do ogrzania naszego domu (pow. użytkowa: ) Przeglądając Muratora wpadliśmy na pomysł połączenia instalacji: pompy cieplnej z piecem kondensacyjnym i rozprowadzeniem ciepła z kominka (gdzie ciepło zamieniane jest na wodę tłoczoną do grzejników) Moje pytanie do drogich forumowiczów: czy ktokolwiek z Was próbował takiej kombinacji??? Czy w ogóle jest szansa na realizację PO CO ??? Żenienie ze sobą wszystkich trzech elementów nie ma totalnie sensu funkcjonalnego, a o finansowym nie wspomnę. Jeżeli stać Was na droższe rozwiązania to nowoczesna pompa ciepła zapewni Wam wszystko, łącznie z klimatyzacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 26.04.2005 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 rafał dzieki.Z początku nie zajarzyłem nadmuchu. A utkwił mi w pamięci system legalita, czy jakoś tak, gdzie ciepłe powietrze płynie kanałami a' lapodłogówka, ale rzeczywiście może być atrakcyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 26.04.2005 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Kroyena napisał: Jeżeli będziecie mieli kominek to można do niego później dołożyć wężownicę nad korpusem kominka (kominek z płaszczem wodnym strasznie się smoli, ze względu na niższą temperaturę jego ścian), która (wężownica) przy pracy kominka może odciążać obie pompy. Robiłes coś takiego? możesz coś więcej na ten temat napisać? Zastanawiam się nad zakupem kominka z płaszczem, a ten post mnie nieco przyhamował ( i nieco podłamał)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts