Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

znow szambo

JoShi

Recommended Posts

Moja kolezanka poprosila mnie o pomoc w sprawie szamba. Wlasciwie to nie chodzi o szambo tylko dol chlonny zamiast szamba.

Jej rodzice, za namowa jakiegos cwanego wuja chca wlasnie cos takiego zbudowac na dzialce. Na tej dzialce stoi od dawna dom, ale nie bylo ani bierzacej wody ani tym bardziej kanalizacji. Oni dzialke traktuja jako rekreacyjna, chociaz mnie to wyglada na siedliska raczej (dom, sad itp). Postanowili wiec doprowadzic tam wode, urzadzic kuchnie i lazienke i zrobic pseudokanalizacje, ktora bedzie im ten caly syf rozprowadzac po sadzie.

Oczywiscie cwany wujek nawciskal im, ze wszystko jest OK, ze to nikomu i niczemu nie szkodzi i ze wszyscy w okolicy tak maja. No i teraz nie da sie ich przekonac zadnymi argumentami w stylu, ze przyroda, zanieczyszczenie, szkodliwosc, bo oni mowia corce, ze naczytala sie glupot, jest mloda, glupia i nic nie wie o zyciu.

Wydaje sie, ze jedyny argument jaki ewentualnie moze do nich trafic to stosowne przepisy i ustawy. I tu moja prosba. Czy ktos moglby mi powiedziec gdzie tego szukac ?

W szczegolnosci chodzi mi o przepisy regulujace procedure postepowania w sytuacji gdy chce sie zrobic szambo w obrebie istniejacego juz siedliska. Gdzie trzeba zglosic, jakie dokumenty zgromadzic ? Czym grozi zlamanie tych przepisow i jakie sa mozliwosci wyegzekwowania ich.

Poza tym, jesli istnieja takie przepisy, to chcialabym wiedziec, czy stosowny urzad ma prawo kontrolowac szambo i jego urzytkowanie w przyszlosci. Ja musialam w gminie zlozyc kopie umowy z szambonurkiem i podobno maja prawo skontrolowac moje rachunki za wywoz szamba. Pytanie, na podstawie jakich przepisow cos takiego wprowadzili i czy rzeczywiscie maja prawo nalozyc kary i to wyegzekwowac ?

Powiem szczerze, ze interesuje mnie to rowniez ze wzgledu na moich sasiadow, ktorzy notoryczne spuszczaja szambo do rowu melioracyjnego.

No więc jeżeli chodzi o spuszczanie do rowu, to prawdopodobnie wystarczy zgłosić do wodociągów że rów jest zanieczyszczany przez szambo. Sami powinni zrobić kontrolę i znaleźć winowajcę.

Co do przepisów - nie orientuję się za bardzo, ale wiem, że jeżeli działka nie ma możliwości przyłączenia do kanalizacji, to nie dostaniesz pozwolenia na budowę bez projektu szamba.

Gość M@riusz_Radom

Odpiszę tu, bo na PM chyba nie działa link : Odpowiedz

Po pierwsze, zgodnie z ustawą z dnia 27 kwietnia 2001 r noszącej nazwę Prawo ochrony środowiska a zapisanej w Dz.U.2001.62.627 z dnia 20 czerwca 2001 r. można przeczytać :

Art. 6.

1. Kto podejmuje działalność mogącą negatywnie oddziaływać na środowisko, jest obowiązany do zapobiegania temu oddziaływaniu.

2. Kto podejmuje działalność, której negatywne oddziaływanie na środowisko nie jest jeszcze w pełni rozpoznane, jest obowiązany, kierując się przezornością, podjąć wszelkie możliwe środki zapobiegawcze.

Art. 7.

1. Kto powoduje zanieczyszczenie środowiska, ponosi koszty usunięcia skutków tego zanieczyszczenia.

Tutaj masz resztę

http://www.mos.gov.pl/1akty_prawne/ustawy/ochrona_srodowiska/

Może się przyda..

I nie zgłaszaj niczego do wodociągów tylko do Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska - to oni, na mocy tejże ustawy, mają obowiązek podjąć działania wyjaśniające w sprawie domnienamego zanieczyszczania ...

ktos ma jeszcze jakies sugestie ? W szczegolnosci co do mozliwosci ukarania przez odpowiednie urzedy...

Tak, ja miałbym sugestie.

Może lepiej skup się na pomocy dla Twoich znajomych (w przekonaniu ich) nad zbudowaniem POŚ z rozsączem a nie na ich karaniu.

Nazywanie syfem ścieków ????? :o :o itp :-? :-?

JoShi mam nadzieję, że to są Twoje chwilowe słabostki :D :D

Przyjmij moje gratulację z okazji 1000-cznego postu i witaj w ELICIE :D :D :D

Może lepiej skup się na pomocy dla Twoich znajomych (w przekonaniu ich) nad zbudowaniem POŚ z rozsączem a nie na ich karaniu.

Chodzi o to, ze do nich tylko takie argumenty moga przemowic. Takie, to znaczy, ze to jest nielegalne i ze realnie ktos moze to skontrolowac i ukarac. Wlasnie w ten sposob chce im pomoc bo to jedyny sposob, zeby ich odwiezc od tego pomyslu. Dlatego tez potrzebuje konkretnych paragrafow. Tylko to o nich przemawia.

O POŚ to wogole nie ma mowy, bo to groga inwestycja, a oni sa z tych "oszczednych".

Przyjmij moje gratulację z okazji 1000-cznego postu i witaj w ELICIE :D :D :D

Ekhmmm.... Powaznie ?

Mogą przecież zrobić ten dół chłonny tak jak wykonana jest oczyszczania z rozsączem, bedą mieć pieniądze to zalegalizują.

Nikt nie powiedział, że oczyszczalnię trzeba w całości kupić.

Znam przypadki, działających POŚ niezalegalizowanych wykonanych systemem gospodarczym.

-------------

thalex napisał:

Przyjmij moje gratulację z okazji 1000-cznego postu i witaj w ELICIE

Ekhmmm.... Powaznie ?

Zależy wyłącznie od Ciebie.

Mogą przecież zrobić ten dół chłonny tak jak wykonana jest oczyszczania z rozsączem, bedą mieć pieniądze to zalegalizują.

Znam przypadki, działających POŚ niezalegalizowanych wykonanych systemem gospodarczym.

Wierz mi. Z tymi ludzmi nie da sie powaznie rozmawiac. Bez argumentow prawnych nie beda sklonni wydac nawet zlotowki wiecej, bo bedzie to dla nich zbedny i niczym nie uzasadniony wydatek. Oni rozumieje tylko takie argumenty, ze ktos moze ich ukarac, wiec musze im takich argumentow dostarczyc. Potem moga sobie robic szambo albo POŚ. Wszysto jedno. Chodzi o to, zeby ich naklonic zeby zrobili cos lepszego niz przelew z szamba na ogrod. A normalne argumenty do nich nie trafiaja bo to dla nich zwykle bzdury sa.

Wierz mi. Z tymi ludzmi nie da sie powaznie rozmawiac. Bez argumentow prawnych nie beda sklonni wydac nawet zlotowki wiecej, bo bedzie to dla nich zbedny i niczym nie uzasadniony wydatek. Oni rozumieje tylko takie argumenty, ze ktos moze ich ukarac, wiec musze im takich argumentow dostarczyc. Potem moga sobie robic szambo albo POŚ. Wszysto jedno. Chodzi o to, zeby ich naklonic zeby zrobili cos lepszego niz przelew z szamba na ogrod. A normalne argumenty do nich nie trafiaja bo to dla nich zwykle bzdury sa.

Wierzę. :(