KrzysiekS 27.04.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Na tym forum dzielimy sie naszymi doswiadczeniami - błedami i sukcesami. Tak sie sklada, że wypowiedzi pochodzą od osob posiadających obecnie lub w przeszlosci domy z roznych rodzajow scian, co zauwazy kazdy uwazny czytelnik. Tak sie jednak sklada, że sciana 3W jest zdecydowanym liderem. Taka jej ocena moze byc pomocna dla innych, stojących przed wyborem technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanek 27.04.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Ja mam trójwarstwową z wełną i drugi raz zrobiłbym dokładnie tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 27.04.2005 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 3 W liderem?ten sondaż jest dość stary ale możecie go podciągnąćhttp://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14287&postdays=0&postorder=asc&start=0 wtedy oddałem głos na 1W i gdybym planował ogrzewanie domu gazem ziemnym to raczej bym taką zbudował. Dziś jestem w końcowej fazie projektu. Moje "ekologiczne alter ego" oraz decyzja o ogrzewaniu prądem zmusiły mnie do poszukiwań ściany w miarę taniej i ultra ciepłej... w projekcie mam BK 500 24 cm na klej + 20 cm ocieplenia. Z moich (niestety tylko) przemyśleń wynika że ściana 2W ma najlepszą relację kosztów do efektów mierzonych współczynnikiem U.pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 27.04.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Z moich (niestety tylko) przemyśleń wynika że ściana 2W ma najlepszą relację kosztów do efektów mierzonych współczynnikiem U. pozdrawiam, No właśnie - z tymi kosztami bywa bardzo róznie. My liczyliśmy długo i w naszym wypadku wyszedł nam brak różnic cenowych. Do jakiego U doszliśmy już nie pamietam, ale parametry były porównywalne i koszty też (różnice były nieistotne). W zaiązku z powyższym wybór był podyktowany solidnością elewacji. Koszty zależą od wielu czynników, ale najważniejsze jest to by porównywać ścianę wykończoną (do tynku). Często spotkałem się z porównaniem ściany 2W bez ocieplenia z 3W bez tynku - to nie to samo. Swoistym przypadkiem jest elewacja z klinkieru który ma istotny wpływ na koszty. Dużo zależy od znalezienia odpowiednich i tanich materiałów na ściany i dobrej ekipy która nie podbija ceny na samo słowo ścian 3W a tak się często zdarza. W mojej okolicy dach kopertowy kosztuje na dzieńdobry parę tys drożej bo kopertowy. Jeśli była by stodółka ale z udziwnieniami to by nie było kłopotu... Jak się łątwo domyśleć mam 3W i jestem zadowolony (i z wykonania i kosztów). Do pełni szczęścia brak mi tynku, ale decydujemy się na cementowowapienny więc koszt też niewielki. Jak się będzie mieszkać może napiszę za rok - chcemy się wprowadzić jesienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts