Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tynki gipsowe gruntować preparatami do tego przeznaczonym albo jak zaleca producent farby nie będzie póżniej płaczu i zgrzytania zębów.

Dziękuję,zadzwoniłem do producenta,ale mam jeszcze jeden dylemat.Jak sprawdzić chłonność tynków,bo od tego też zależy czy gruntować,czy podkład dawać.

https://forum.murator.pl/topic/32200-czym-pomalowa%C4%87-pierwszy-raz-tynki/page/3/#findComment-2474238

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja tez polecam Ci pierwsza farbe bardzo dobra (wieksza przyczepnosc) i na lata abyscie nie musieli malowac co roku :o

Zbyt wiele farb nie przerobilem ale bardzo polecam Ci farbe gruntujaca do gipsu: Tikkurilla Optiva. Zawiera dwa rodzaje dyspersji jedne "wnikajace gleboko" w sciane oraz tworzace powloke na powierzchni - to znaczy, ze jest bardzo dobra - sprawdzilem.

Tylko przy malowaniu gruntem nie zaluj tej farby - producent mowi, ze mozna malowac kilka razy wowczas czastki tworzace powloke zewnetrzna tworza bardziej matowa - przedstawiciel Tikkurilli w polsce nie radzil, malowac kilkukrotnie - dlatego nie żałuj farby i pomaluj gruntem tylko raz.

Z moich poszukiwan na forach i u fachowcow najlepiej malowac farbami akrylowymi: Tikkurille Interior Filing lub Durup. Niektorzy chwala oilkos, para i stp ale ich nie znam.

Bardzo uwazajcie na farby w supermarketach oraz barwienie. Na forum muratora doszukalem sie wiadomosci, ze w supermarketach na frabach i fugach zmieniaja date waznosci oraz, ze barwia farby zmywalne barwnikami niezmywalnymi i po jakims czasie te barwniki sie wymywaja - ale jak jest to nie wiem, wszedzie niestety trzeba na to uwazac.

Durup to podobno dobry stosunek jakosci do ceny. Podobno niezle farby.

Tikurilla interior filing (nie polska) super farba. Jest o wiele wytrzymalsza od zmywalnych farb beckersa. Jezeli sciana sie zabrudzi (np. zaprawa) wystarczy przetrzec wilgotna szmatka i juz. Ale trzeba uwazac i umiec malowac:

a) malujac sciane walkiem cofnolem sie do miejsca gdzie byla podeschnieta no i nowa farba poderwala stara - zrobily sie takie dziobki. Poczatkowo sie nie przejmowalem bo stwierdzilem ze przyszlifuje papierem sciernym i jeszcze raz pomaluje ale na ta farbe musze wziasc szlifierke oscylacyjna :D

b) tez jestem za gladka sciana (nie brudzi sie) ale jezeli wezmiesz walek anza antex, ktory daje idealnie gladka powierzchnie to sciana musi byc idealnie gladka bo wszystko to co widzisz wczesniej wyjdzie po malowaniu, powinno sie malowac nie odrywajac walka od sciany - trudne, pomaluj dwie warstwy ale krzyzowo - tez trudne. Jezeli mozesz to pomalujcie sami bo malarze nie beda chcieli tak malowac :evil:

[Edytowane] Zapomnialem dopisac wady na jakie natrafilem:

Niestety czasami Tikkurilla interior filling kiepsko przylega do podloza zagruntowanego optiva widac to gdy co jakis czas oderwie sie maly kawaleczek farby przy odrywaniu tasmy malarskiej - nie wiem z czego to wynika czy wyslizgane czy zatluszczone.

https://forum.murator.pl/topic/32200-czym-pomalowa%C4%87-pierwszy-raz-tynki/page/3/#findComment-2475688

Sp5es - kiedyś mi doradziłeś w sprawie ocieplenia - dziękuję, handlowiec z Basfa dopytywał się o osobę polecająca :lol:

Teraz potrzebuje porady, bo za chwilę będę malować.Jestem dziwna i chcę mieć ściany białe, mam tynki c-w suche. Co doradzisz? Też Basfa? Farba ma być antyallergiczna i zmywalna...

???????????????

https://forum.murator.pl/topic/32200-czym-pomalowa%C4%87-pierwszy-raz-tynki/page/3/#findComment-2476304

Zagruntowałem tynki. Mam teraz gładką, sliską powierzchnię po której ślizga sie walek przy malowaniu! Czy to normalne? Mam grunt z Nobilesa.

PS W swojej niewiedzy liczyłem, że grunt będzie też wybielał. Niestety tak nie jest. :-?

https://forum.murator.pl/topic/32200-czym-pomalowa%C4%87-pierwszy-raz-tynki/page/3/#findComment-2479777

Zagruntowałem tynki. Mam teraz gładką, sliską powierzchnię po której ślizga sie walek przy malowaniu! Czy to normalne? Mam grunt z Nobilesa.

PS W swojej niewiedzy liczyłem, że grunt będzie też wybielał. Niestety tak nie jest. :-?

Sprzedawca mnie uczulał,aby tylko raz i cienką warstwą rozprowadzał grunt bo potem "lustro będzie"! Nie wiem co z tym zrobić ale najprawdopodobniej trzeba bedzie papierem sciernym to zetrzeć:((

https://forum.murator.pl/topic/32200-czym-pomalowa%C4%87-pierwszy-raz-tynki/page/3/#findComment-2479953

Z perspektywy czasu i osobistych doświadczeń malarskich pozwólcie , że podzielę się swoimi opiniami.

Malowałam łazienkę "wedle sztuki" ( podłoże- gładź), pomalowałam unigruntem raz , następnie "duluxem" do łazienek ....i tu zaczęły się schody....farba nie chciała przyczepić się do podłoża, wałek się ślizgał , farba podczas malowanaia złaziła płatami....w ostateczności cały sufit sp ... i centralnie do poprawki :evil: .

Malowałam pozostały metraż wewnętrznych ścian- czyli wszystkie pokoje (podłoże mieszane-sufity z płyt kg wygładzonych gipsem , ściany tynki cw)... dwa razy najtańszą badziewiastą farbą z Castoramy po 15 zł/10l , na to dwa razy biały nobiles "extra biel" zakolorowany pigmentem - czyli nobiles kolor.

Efekt: ściany w zasadzie pokryte już po pierwszym użyciu "koloru" , drugi raz tylko pokrył ewentualne niedoróbki. Jestem bardzo zadowolona, nic nie złaziło, nic się nie działo...kryło jak talala.

Nikt nie przekona mnie do unigruntu..kasa wyrzucona w błoto i mnóstwo problemów :evil: .

Jako że wcześniej pisałam, że małż pojechał po bandzie i w grudniu pobielił ściany wapnem.... pobielił tylko na poddaszu, na parterze się ostały :wink: :lol: ... oświadczam wszem i wobec, że i te bielone i te niebielone malowały się tak samo.... nie zauważyłam kompletnie żadnej różnicy.

Sorki za poprawkę- literówki :wink:

https://forum.murator.pl/topic/32200-czym-pomalowa%C4%87-pierwszy-raz-tynki/page/3/#findComment-2479998

Niestety na innych forach muratora forumowicze tez narzekają w przypadku przegruntowania podłoża - zwłaszcza atlasowskim gruntem :(

Chyba pozostaje lekkie przeszlifowanie sciany drobnym papierem ściernym - sorry za taka porade :(

Mozna gruntowac gruntem gleboko penetrujacym (np. Ceresit CT17) ale to jest drogie i tez nie jest rewelacyjne rozwiazanie.

Pierwsza warstwa powinna najlepiej zwiazac sie z podlozem. Rozcienczona farba jest dobra ale jezeli wybierzecie najtansza to tez moze z czasem odpadac (tego nie sprawdzalem, moge sie mylic).

Ja osobiscie wszystkim, ktorzy jeszcze nie gruntowali farba do gruntowania podlozy gipsowych Tkkurilla Optive ale z zastrzeżeniem, o ktorym napisalem we wczesniejszym poście.

Co myslicie o farbach opartych na krzemianach ("szklo wodne") - czy ktos probowal i jest zadowolony?

https://forum.murator.pl/topic/32200-czym-pomalowa%C4%87-pierwszy-raz-tynki/page/3/#findComment-2480012

Sprzedawca mnie uczulał,aby tylko raz i cienką warstwą rozprowadzał grunt bo potem "lustro będzie"! Nie wiem co z tym zrobić ale najprawdopodobniej trzeba bedzie papierem sciernym to zetrzeć:((

Spokojnie, tak źle nie jest. Mam cieńką warstwę gruntu, zgodnie z zalecieniami. Po dwukrotnym malowaniu farbą jest ok. Jednak zastanawiam sie po co mi grunt, skoro i tak musze malowac dwukrotnie?
https://forum.murator.pl/topic/32200-czym-pomalowa%C4%87-pierwszy-raz-tynki/page/3/#findComment-2480048

Właściwie powinno sie malować 3 razy:

1. zmniejszenie chłonności podłoża - czyli gruntowanie

2. malowa w jedną strone

3. malowanie w kierunku prostopadłym do ostatniego.

Mi wydaje się, że tyle razy trzeba to robić bo:

1. ściana zwykle nie jest idealnie płaska jak szyba,

2. zwykle przy malowaniu powstają smugi (aby ich nie bylo powinno się malować bez odrywania wałka od ściany a to jest trudne, róznie też bywa z krawędziami wałka).

3. zależności od włosia i farby

Ale tak naprawdę to wszystko zależy od farby, wałka i ścian. Przy wałeku z długim włosiem i faktura może być "troszkę barankowa" to nie trzeba tyle razy malować.

https://forum.murator.pl/topic/32200-czym-pomalowa%C4%87-pierwszy-raz-tynki/page/3/#findComment-2480152

Spokojnie, tak źle nie jest. Mam cieńką warstwę gruntu, zgodnie z zalecieniami. Po dwukrotnym malowaniu farbą jest ok. Jednak zastanawiam sie po co mi grunt, skoro i tak musze malowac dwukrotnie?

To znaczy ,że wszystko ok.O jednokrotnym malowaniu to mozna zapomniec.Nawet te najlepsze farby nie zawsze kryją "na raz"!

https://forum.murator.pl/topic/32200-czym-pomalowa%C4%87-pierwszy-raz-tynki/page/3/#findComment-2480804