Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co rośnie na glinie?

Recommended Posts

Moja działka znajduje się na podlozu glinianym i jest troszke spadzista. zalezy mi na takich roślinach, ktoire na górze zatrzymywałyby wode a na dole z kolei nie gniły od jej nadmiaru.czy ktros wie jakim gatunkom kwiartów czy krzewów nie przeszkadza podłoę gliniane zaznaczam przy tym, że bardziej interesuja mnie gatunki wieloletnie.

Może najpierw zdrenuj swoją działkę. Poza tym możesz poprawić strukturę gleby dodając do niej kompostu lub obornika oraz piasku.

Jesli powierzchnia działki jest za duża albo nie chcesz się tak bawić , pozostaje zasiać łubin albo inny tzw. zielony nawóz , który potem tuż przed kwitnieniem należy skosić a następnie przekopać / zaorać.

Na gliniastej glebie dobrze rosną: dereń , irga , leszczyna , choina kanadyjska , cypryśnik błotny , cis pospolity i pewnie wiele innych roślin.

Glina też może mieć plusy , trzyma długo wodę i nie trzeba często podlewać trawnika a poza w dobrej glinie i przy odpowiednim poziomie wód gruntowych można stworzyć wspaniałe oczko wodne albo przynajmniej jakieś malownicze bagienko.

Jeśli chodzi o oczko i rośliny bagienne polecam strone http://www.staw.aplus.pl

Trochę zazdroszczę Ci tej gliny. :wink:

Może najpierw zdrenuj swoją działkę. Poza tym możesz poprawić strukturę gleby dodając do niej kompostu lub obornika oraz piasku.

Jesli powierzchnia działki jest za duża albo nie chcesz się tak bawić , pozostaje zasiać łubin albo inny tzw. zielony nawóz , który potem tuż przed kwitnieniem należy skosić a następnie przekopać / zaorać.

Na gliniastej glebie dobrze rosną: dereń , irga , leszczyna , choina kanadyjska , cypryśnik błotny , cis pospolity i pewnie wiele innych roślin.

Glina też może mieć plusy , trzyma długo wodę i nie trzeba często podlewać trawnika a poza w dobrej glinie i przy odpowiednim poziomie wód gruntowych można stworzyć wspaniałe oczko wodne albo przynajmniej jakieś malownicze bagienko.

Jeśli chodzi o oczko i rośliny bagienne polecam strone http://www.staw.aplus.pl

Trochę zazdroszczę Ci tej gliny. :wink:

Akurat Cis i Irga to rośliny preferujące gleby przypuszczalne a nie gliniaste

Na gliniastch nieżle radzi sobie dereń i kalina , z drzew jesion

a poza tym radziłbymprzy sadzeniu mieszać tą glinę z ziemią przepuszczalną

Poszukałem troche w necie i rzeczywiście znalazłem informacje że dla irgi wskazane są gleby przepuszczalne , o cisie znalazłem że lubi ziemie żyzną ( a taką jest przecież podłoże gliniaste) oraz wymaga dużej wilgotności powietrza.

Natomiast w numerze 7 Muratora z 2003 roku jest artykuł o zakładaniu ogrodu na gliniastym gruncie. Są tam trzy tabelki z roślinami polecanymi do takiego ogrodu.

1/ Drzewa i krzewy liściaste: Dereń biały , IRGA POMARSZCZONA , Jaśminowiec (gat. i odmiany) , Kalina koralowa ( odmiany) , Leszczyna (gat. i odmiany) , Migdałek trójklapowy , Ostrokrzew kolczasty , Złotokap Watnera i pospolity.

2/ Drzewa i krzewy iglaste : Choina kanadyjska , CIS POSPOLITY , Cyprysik groszkowy , Cypryśnik błotny , Metasekwoja chińska.

3/Byliny : Bergenia sercowata , Hotujnia sercowata , Języczka pomarańczowa , Kaczeniec błotny , Kosaciec żółty , Krwawnica pospolita , Pełnik europejski , Pierwiosnek różowy i wyniosły , Tatarak zwyczajny , Zimowit jesienny , Złocień wielki.

Jak jest więc z tą irgą i cisem już nie wiem.

Może więc wypowie się ktoś kto ma te rośliny w swoim ogrodzie i napisze w jakich warunkach rosną u niego.

Pozdrawiam

My mamy glinę i twierdzę że rosnie wszystko.

Jedynie czasami aby poprawić glebę dosypuję zwykłego piasku (z piaskownicy córki :) ) a rośliny które lubią kwaśną ziemię (głównie rododendrony) podsypuje specjalnym nawozem. Generalnie nie ma większych problemów z jakimikolwiek roślinami.

aga Kraków,

też mnie się marzy łąka kwietna ! Dotarłam do poniższego adresu http://www.luczaj.ebd.pl, to mieszanki nasion najpiękniejszych dzikich kwiatów, ale ja jeszcze nie sprawdziłam!

Poza tym natknęłam się na łąkę kwietną Rolimpexu Nasiona (Najlepsze trawy z Iławy): nowy rodzaj mieszanki traw przypominający łąkę z kwiatami. Mieszanka ta daje zapach łąki w ogrodzie, umożliwia eksploatację trawnika bez koszenia :lol: . Koszt za 1 kg - 20 zł.

Mam dużą działkę i zamierzam sporą część obsiać właśnie taką łąką kwietną, a tylko reprezentacyjną, frontową część przeznaczyć pod typowy, pielęgnowany trawnik.

Pozdrawiam.

wierzyć, nie wierzyć - ale na glinie naprawdę rosnie wszystko. I rozchodniki, i goździk piaskowy i jastrzębiec kosmaczek.

A do "łąk kwietnych" to juz zupełnie glina sie nadaje - wszelakie jaskry, firletki, dzikie pachnące groszki czy cykoria podróznik - wszystko to wałkuje się na moim odłogu.

wierzyć, nie wierzyć - ale na glinie naprawdę rosnie wszystko. I rozchodniki, i goździk piaskowy i jastrzębiec kosmaczek.

A do "łąk kwietnych" to juz zupełnie glina sie nadaje - wszelakie jaskry, firletki, dzikie pachnące groszki czy cykoria podróznik - wszystko to wałkuje się na moim odłogu.

skoro na Twojej glinie rośnie wszystko to widać glina glinie nierówna...;)

Dzięki za wszelkie uwagi. W międzyczasie wyczytałam, że wiele roślin bulwiastych i bylin rosnie także na glinie, a żeby gleba byla bardziej przepuszczalna należy ja zmieszać apiaskiem i..popiołem. Najbardziej ucieszył mnie fakt, że tzw.funkia-dla zainteresowanych- rosnie najlepiej na podłożu glinianym.Co do moich planów ogrodniczych to chciałabym mieć trawniczek , wokół iglaste i w środeczku też raczej jakaś niebanalną niską kompozycję iglastą -jak najmniej dłubania w ziemi. Taka spontanicznie wysiana łaka za domkiem też nie jest głupia. Pozdrawiam