karina anzorge 23.04.2005 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2005 Moja działka znajduje się na podlozu glinianym i jest troszke spadzista. zalezy mi na takich roślinach, ktoire na górze zatrzymywałyby wode a na dole z kolei nie gniły od jej nadmiaru.czy ktros wie jakim gatunkom kwiartów czy krzewów nie przeszkadza podłoę gliniane zaznaczam przy tym, że bardziej interesuja mnie gatunki wieloletnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 24.04.2005 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 dołączę się do pytania też mam glinę, chcę zrobić na działce łąkę kwietną, to znaczy obsiać mieszanką nasion.....no właśnie-jakich?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 24.04.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 Może najpierw zdrenuj swoją działkę. Poza tym możesz poprawić strukturę gleby dodając do niej kompostu lub obornika oraz piasku. Jesli powierzchnia działki jest za duża albo nie chcesz się tak bawić , pozostaje zasiać łubin albo inny tzw. zielony nawóz , który potem tuż przed kwitnieniem należy skosić a następnie przekopać / zaorać. Na gliniastej glebie dobrze rosną: dereń , irga , leszczyna , choina kanadyjska , cypryśnik błotny , cis pospolity i pewnie wiele innych roślin. Glina też może mieć plusy , trzyma długo wodę i nie trzeba często podlewać trawnika a poza w dobrej glinie i przy odpowiednim poziomie wód gruntowych można stworzyć wspaniałe oczko wodne albo przynajmniej jakieś malownicze bagienko. Jeśli chodzi o oczko i rośliny bagienne polecam strone http://www.staw.aplus.pl Trochę zazdroszczę Ci tej gliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patsi 24.04.2005 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 Mój poprzednik ma rację, ale możesz też rozglądnąć się wokół, co rośnie w otoczeniu - bo to istotna wskazówka, jakie roślinki udadzą ci się na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 24.04.2005 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 A może kup wywrotkę czarnej ziemi i w miejscach gdzie będą korzenie drzew czy krzewów wymień ziemię. Trzy, cztery taczki pod drzewko powinno wystarczyć Będziesz mogła posadzić co się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 24.04.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 Może najpierw zdrenuj swoją działkę. Poza tym możesz poprawić strukturę gleby dodając do niej kompostu lub obornika oraz piasku. Jesli powierzchnia działki jest za duża albo nie chcesz się tak bawić , pozostaje zasiać łubin albo inny tzw. zielony nawóz , który potem tuż przed kwitnieniem należy skosić a następnie przekopać / zaorać. Na gliniastej glebie dobrze rosną: dereń , irga , leszczyna , choina kanadyjska , cypryśnik błotny , cis pospolity i pewnie wiele innych roślin. Glina też może mieć plusy , trzyma długo wodę i nie trzeba często podlewać trawnika a poza w dobrej glinie i przy odpowiednim poziomie wód gruntowych można stworzyć wspaniałe oczko wodne albo przynajmniej jakieś malownicze bagienko. Jeśli chodzi o oczko i rośliny bagienne polecam strone http://www.staw.aplus.pl Trochę zazdroszczę Ci tej gliny. Akurat Cis i Irga to rośliny preferujące gleby przypuszczalne a nie gliniaste Na gliniastch nieżle radzi sobie dereń i kalina , z drzew jesion a poza tym radziłbymprzy sadzeniu mieszać tą glinę z ziemią przepuszczalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 24.04.2005 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 Poszukałem troche w necie i rzeczywiście znalazłem informacje że dla irgi wskazane są gleby przepuszczalne , o cisie znalazłem że lubi ziemie żyzną ( a taką jest przecież podłoże gliniaste) oraz wymaga dużej wilgotności powietrza.Natomiast w numerze 7 Muratora z 2003 roku jest artykuł o zakładaniu ogrodu na gliniastym gruncie. Są tam trzy tabelki z roślinami polecanymi do takiego ogrodu. 1/ Drzewa i krzewy liściaste: Dereń biały , IRGA POMARSZCZONA , Jaśminowiec (gat. i odmiany) , Kalina koralowa ( odmiany) , Leszczyna (gat. i odmiany) , Migdałek trójklapowy , Ostrokrzew kolczasty , Złotokap Watnera i pospolity. 2/ Drzewa i krzewy iglaste : Choina kanadyjska , CIS POSPOLITY , Cyprysik groszkowy , Cypryśnik błotny , Metasekwoja chińska. 3/Byliny : Bergenia sercowata , Hotujnia sercowata , Języczka pomarańczowa , Kaczeniec błotny , Kosaciec żółty , Krwawnica pospolita , Pełnik europejski , Pierwiosnek różowy i wyniosły , Tatarak zwyczajny , Zimowit jesienny , Złocień wielki. Jak jest więc z tą irgą i cisem już nie wiem.Może więc wypowie się ktoś kto ma te rośliny w swoim ogrodzie i napisze w jakich warunkach rosną u niego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 25.04.2005 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 My mamy glinę i twierdzę że rosnie wszystko. Jedynie czasami aby poprawić glebę dosypuję zwykłego piasku (z piaskownicy córki ) a rośliny które lubią kwaśną ziemię (głównie rododendrony) podsypuje specjalnym nawozem. Generalnie nie ma większych problemów z jakimikolwiek roślinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 25.04.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 A jak już poprawisz strukturę gleby tak jak pisali przedmówcy to warto zastanowić się nad drzewami owocowymi. Jeśli masz spad i stok południowy to sadzik bajka. Drzewa owocowe bardzo się udają na gliniatym podłożu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julieta 25.04.2005 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 aga Kraków, też mnie się marzy łąka kwietna ! Dotarłam do poniższego adresu http://www.luczaj.ebd.pl, to mieszanki nasion najpiękniejszych dzikich kwiatów, ale ja jeszcze nie sprawdziłam! Poza tym natknęłam się na łąkę kwietną Rolimpexu Nasiona (Najlepsze trawy z Iławy): nowy rodzaj mieszanki traw przypominający łąkę z kwiatami. Mieszanka ta daje zapach łąki w ogrodzie, umożliwia eksploatację trawnika bez koszenia . Koszt za 1 kg - 20 zł. Mam dużą działkę i zamierzam sporą część obsiać właśnie taką łąką kwietną, a tylko reprezentacyjną, frontową część przeznaczyć pod typowy, pielęgnowany trawnik. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 25.04.2005 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 wierzyć, nie wierzyć - ale na glinie naprawdę rosnie wszystko. I rozchodniki, i goździk piaskowy i jastrzębiec kosmaczek. A do "łąk kwietnych" to juz zupełnie glina sie nadaje - wszelakie jaskry, firletki, dzikie pachnące groszki czy cykoria podróznik - wszystko to wałkuje się na moim odłogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 25.04.2005 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 wierzyć, nie wierzyć - ale na glinie naprawdę rosnie wszystko. I rozchodniki, i goździk piaskowy i jastrzębiec kosmaczek. A do "łąk kwietnych" to juz zupełnie glina sie nadaje - wszelakie jaskry, firletki, dzikie pachnące groszki czy cykoria podróznik - wszystko to wałkuje się na moim odłogu. skoro na Twojej glinie rośnie wszystko to widać glina glinie nierówna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karina anzorge 26.04.2005 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Dzięki za wszelkie uwagi. W międzyczasie wyczytałam, że wiele roślin bulwiastych i bylin rosnie także na glinie, a żeby gleba byla bardziej przepuszczalna należy ja zmieszać apiaskiem i..popiołem. Najbardziej ucieszył mnie fakt, że tzw.funkia-dla zainteresowanych- rosnie najlepiej na podłożu glinianym.Co do moich planów ogrodniczych to chciałabym mieć trawniczek , wokół iglaste i w środeczku też raczej jakaś niebanalną niską kompozycję iglastą -jak najmniej dłubania w ziemi. Taka spontanicznie wysiana łaka za domkiem też nie jest głupia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts