Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak długo budujecie wasz dom???

mysia

Recommended Posts

:D Jeszcze na początku tego roku planowałem że budowa zajmie mniej więcej 8 m-cy. Mielismy zacząc w kwietniu stosując dość suchą technologię murowania ścian i tynkowania. Ale tak się złożyło że będę mógł dopiero zacząć w czerwcu i mimo tego że śpieszy mi się itd pewnych rzeczy sie nie przeskoczy. Ja podobnie jak większość forumowiczów płacę za wynajem mieszkania budować będę z kredytu więć dojdzie koszt odsetek które trzeba będzie spłacać co miesiąc, ale trzeba to jakoś przeżyć.

Planujemy, że jak rozpoczniemy w czerwcu i pogoda dopisze to wprowadzimy się na Wielkanoc następnego roku.

Co do tempa budowy mam przykad mojego sąsiada, który wybudował się w 7 mcy a teraz ma problemy z tynkami i posadzkami, czasami więc lepiej poczekać dwa/trzy miesiące dłużej - w końcu do dopiero początek.

pozdr :wink:

Czytam i nie moge uwiezyc - toż to jakieś wyscigi - ja budowałem 3 sezony i az mnie wstyd sie przyznzwać że tak "starsznie długo". Za to mam niewielki kredyt budowlany i suchy dom. Niestety potweirdzam to co mówi nurni - szybko wyjdzie później - niestety wilgoć w wielu tych ekspresowych budowach wyjdzie predzej czy później - czego oczywiście nikomu nie życze.

zaczęłam 57 tygodni temu. wszystkie przerwy technologiczne - zachowane. stan surowy do końca września, miesiąc przerwy na odsapnięcie i praca wre aż do teraz. została łazienka i drobne wykończonka (zdrowia inwestora). elewacja na jesień - niech jeszcze ściany podeschną. a zamierzam wprowadzić się jak najszybciej, pomimo tego, że dopiero w maju robią przetarg na wykonanie naszego wodociągu. choćbym latała sikać do teściowej!!! to się nazywa poświęcenie.

Pierwsza łopata wbita została w ziemię ok 20 czerwca 2004, więc na razi ebudowa trwa 10 miesięcy.

- do końca 2004 mieliśmy dom z instalacją elektryczną i kanalizacją + tynki wewn + okna czyli stan zamkniety

- zimą ocieplone zostało poddasze + sufit na poddaszu

- wiosna 2005: c.o., woda i wylewki z miksokreta (12 dni temu).

teraz czekamy na wstępne przeschnięcie wylewek i startujemy z kafelkowaniem, gładziami gipsowymi, kominkiem i resztą wykończeniówki.

Jak wylewki odpowiednio wyschną to będziemy kładli parkiety.

Dużo jeszcze pracy przed nami, ale na razie idzie zgodnie z planem, który zakładał wprowadzenie się przed najbliższą zimą.

Wiadomo, że każdy ma jakieś priorytety, ale uważam, że mimo wszystko dobrze jest jak "ściany" postoją sobie przez 1 zimę przed zamieszkaniem.

W moim przypadku żałuje tylko, że nie udało się zrobić wylewek przed zimą, ale mieliśmy kłopoty z przyłączami, itd.