Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Redwald prowadzi dziennik.

Recommended Posts

No to do dzieła.

Działkę kupiliśmy w zeszłym roku, w pierwszej połowie roku, na wiosnę, w sumie to 14 maja 2004r.

Szczere pole, ale z perspektywami. W pierwszej kolejności mapki, wystąpienie o warunki zabudowy, energetyka i woda. Żona trochę się niecierpliwiła, ale jak mawiają starożytni "Wszystko w swoim czasie".

Wspólne narady domowe i wybralismy projekt, na razie na papierze, ale dla nas jest to najwspanialszy projekt pod słońcem. Oto on Magnolia

Do końca roku pozbieraliśmy wszystkie potrzebne dokumenty, zamówiliśmy projekt, i wybraliśmy się do projektanta w celu naniesienia delikatnych poprawek. Złożyliśmy wszystkie potrzebne dokumenty do starostwa i oto nadejszła wiekopomna chwila. Dnia 4.04.2005 roku dostaliśmy pozwolenie na budowę. 20.04. otrzymaliśmy dziennik budowy - taki prawdziwy, papierowy. Dziś czekam na geodetę w celu ustalenia co i jak.

Geodeta już był. Chyba jest najtańszy po tej stronie Wisły. Za wytyczenie budunku, określenie punktu "0" powiedział 300zł + coś na paliwo za odnowienie punktów granicznych działki.

A tak przy okazji - sąsiad posadził dziś sosenki w odległości 30 cm od granicy. Ciekawe jaki będzie ich los, na razie nie przeszkadzają, ale za niedługo wejdą w granicę i będą przeszkadzały siatce ogrodzeniowej. Pierwszy raz widziałem sąsiada, a on mówi, że mnie zna. Ciekawe skąd?

Wczoraj wykopaliśmy pod fundamenty. Koparka, cena nawet do przyjecia. Z powodu piasku wykop zaczął się obsypywać, murarzowi nie bardzo uśmiechało się zrobienie deskowania pod szalunek. Ech życie. Dobrze, że mój tata zwrócił mu uwagę.

Dziś od 6 rano deskowali, i wreszcie wykop wygladał tak jak powinien. Beton przyweźli o 12, a nie jak było wcześniej planowane o 10, delikatny poślizg. Nic się nie stało. Mam juz listę jutrzejszych zakupów. W poniedziałek chcą stawiać fundamenty dalej.

Murarze dziś naciągneli mnie na pierwszy wianek. Postawiłem po piwku. Czuję się jak inwestor.

Fundamenty ruszyły w górę.

Normalnie jestem w szoku. Umawiam się z panem od cementu i dodatków na 7.30 przyjeżdza 7.45, z panem od bloczków na 8.00 i jest na 8.00. Jak w szwajcarskim zegarku. Dzień przerwy, jutro święto a w środę ruszamy dalej. Bloczków miało pójść "na oko" 600 szt., niestety widać, że pójdzie ich prawie 1000. Muszę dokupić.

• 2 weeks później...

Dziś, po przerwie spowodowanej opadami deszczu i przeniesieniu się ekipy murarzy do wylewania posadzek na inna budowę, ruszyliśmy dalej. Przyjechali około 1, pojawił się nawet Inspektor Nadzoru. Postraszył, że ze Starostwa ruszją kontrole na budowę, zabrał dziennik i zniknął.

Sprawdzaliśmy ofertę stropów, okazało się, że z Radomia można przywieźć strop terrive z karmazytem, raniej niż u nas zwykły. Ot mechanizacja.

W piątek 13 murarze zakończyli etap stawiania fundamentów. Zostały pomalowane abizolem A i rozpoczęlismy zasypywanie powierzchni. Zjawił się kolega Szczepan, którego przy okazji pozdrawiam oraz młodszy brat. Udało nam się wrzucić 3 kupki, zostało jeszcze 6.

W sobotę dzieki domyslności sąsiad podjechał koparka i wrzucił całą zawartość do środka - nam pozostało wyrównanie tego. Zeszło cały dzień. Dobrze, że dziś jest niedziela i mogłem złapać oddech bo rano ledwo chodziłem.

Od jutra zaczynamy stawiać ściany. Dwa tygodnie urlopu do wykorzystania przy budowie. Zanosi się na deszcz - ciekawe, ciekawe.

• 2 weeks później...

Jak ten czas leci.

JUż 10 dni minęło od ostatniego wpisu. Postawiliśmy już prawie wszystkie ściany. Brakło około 1 palety DZ 220 na ścianki działowe. Mieli przywieźć wczoraj z innego składu, bo na moim niema na razie szans. Lecz ten drugi skład zawiódł, niedostarczyli na czas. To ukazuje się trafność wyboru pierwszego składu - wszystko na czas i można powiedzieć na telefon.

Strop ułożyliśmy już nad pokojami dzieci i salonem - dzieki sponsorom. Rodzice przysponsorowali zakup, jak się człowiek nie spodziewa i dostanie to jak to cieszy - O Mamo :D.

Dziś dzień przerwy, przyda się aby nabrać siły trochę w kościach mnie łamie. Tu budowa, a tu jeszcze trzeba coś dorobić. Dobrze, że jest gdzie. Nadchodzi czas rozglądniecia się za kredytem.

Życie jest piękne.

Koniec urlopu od jutra do pracy :).

Murarze się sprężyli i w sobotę posiedzieli dłużej, ale dzięki temu wszystko jest przygotowane do wylania stropu.

Przenoszą się na inną budowę. Jak znajda dzień wolny to zalewamy u mnie.

Czas zacząć się rozglądać za drewnem na więźbę dachową.

Troszkę dostałem stresa.

Zadzwonił murarz, że chce jutro zalac strop. Miałem nadzieję, że da mi z tydzień dychnąć, że zdąrze się rozejrzeć za betonem, a tu masz babo placek. Jutro rano mam zorganizować beton do wylania - na razie szok.

Dałem cieśli dach do wyceny, ciekawe ile powie, odpowiedź w sobotę.

• 4 weeks później...
No tak :D. Z samą budową chwila przerwy. Teraz zajmujemy się dachem. Część drewna na więźbę kupiłem jeszcze trochę brakuje, ale spoks. Już prawie pozdejmowałem rusztowanie stropu. Bardzo się pokoje powiększyły i rozjasniły. Teraz zostało pomalowanie słupków ogrodzeniowych. Musiałem je wszystkie wypiaskować, bo po zakupie i ichniejszym gruntowaniu wyglądały strasznie. Jeszcze raz minia i jakiś kolorek.

• 2 months później...

Tak dla własnej pamięci :).

22-25 sierpnia - cieśla wykonał więźbę dachową. Drewno było impregnowane na tartaku opryskiwaczem. Dla pewności jeszcze raz na miejscu pomalowałem wszystkie elementu na ziemi pędzlem. Przed powtórną impregnacją zeszło mi trochę czasu z przeglądem krokiewek i pozostałych elementów i porządnym ich okorowaniu na biało.

29-31 sirpnia - przyszedł murarz i podomurowywał, obmurowywał i postawił kominy. Piękne (znaczysie mi się podobają, ale ja nie jestem stroną bo mi się cały dom podoba) klinkierowe, z czerwonego klinkieru. Rozliczyliśmy się, postawiłem skrzynke piwa, niestety w środku tygodnia nie za bardzo mieliśmy czas na porządny wianek.

3 sirpnia - rozpocząłem deskowanie dachu. W tym roku jeszcze odeskuję, pokryje papą i zabezpiecze okna i drzwi przed zimą. Mam nadzieję, że mi się uda w przyszłym tygodniu.

• 1 year później...
  • 2 months później...

Na koniec maja zrobiliśmy dach - cementowy Brass :). Wygląda ślicznie choć na koniec wykonawca trochę spierniczył. Najbardziej denerwuje mnie to, że wiedział o tym i ztrobił to z premedytacją - brrrr.

4 lipca zakończone roboty ziemne Hydrauliczne - powyprowadzane wszystkie odpływy i napowietrzacze. Hydraulika - już się boję ile wyjdzie za pozostałe prace hydrauliczne :D.

12 lipca - dziś zakończyli panowie elektrycy. Kable porozkładane.

Obmierzyliśmy dziś okna - w poniedziałek 16 mam dać zaliczkę.

Czekam na tynkarzy - mają 1 miesiąc czasu na przyjście.

• 3 weeks później...