Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Redwalda.

Redwald

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i bede uważnie czytał wpisy, bo Magnolia to nasz faworyt.

Czy cos zmianiales w projekcie i ktory wariant robisz ?

W projekcie zmieniłem jedynie ogrzewanie z gazowego na drewniane ;) no i zlikwidowałem zaokręglenie ganku z tyłu domu bo mi się na działce nie mieściło.

Co do wariantu to robię Magnolię zwykłą. Jedyne w lustrzanym odbiciu.

Cieszy mnie, że ktoś się tym projektem jescze interesuje. Sam mam ochotę dowiedzieć się coś od kogoś kto już ma stan surowy.

W projekcie zmieniłem jedynie ogrzewanie z gazowego na drewniane ;) no i zlikwidowałem zaokręglenie ganku z tyłu domu bo mi się na działce nie mieściło.

Co do wariantu to robię Magnolię zwykłą. Jedyne w lustrzanym odbiciu.

Cieszy mnie, że ktoś się tym projektem jescze interesuje. Sam mam ochotę dowiedzieć się coś od kogoś kto już ma stan surowy.

Niestety na razie nie ode mnie na temat stanu surowego. Widziales , ze na stronie Horyzontu jest wypowiedz kogos, kto wybudowal za 220 tys.

Masz miejsce na dzialce na garaz wolno stojący ? Jakie masz usytuowanie budynku w stosunku do stron swiata ?

Redwald fajny projekt wybraleś :p Powiem ci po cichu, że też na niego spoglądalam ale - kosztyyyyyyyyyy :cry: :cry: i wybralam bardziej prosty ale też z Horyzontu. Pozdrawiam i czekam na cd budowlanych przygód. :p

Który ?

A ten :p

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=69&id_autora=9&spacer=2&proj=MARYSIA#sytuacje

:roll: :wink:

Redwald fajny projekt wybraleś :p Powiem ci po cichu, że też na niego spoglądalam ale - kosztyyyyyyyyyy :cry: :cry: i wybralam bardziej prosty ale też z Horyzontu. Pozdrawiam i czekam na cd budowlanych przygód. :p

Z czego wywnioskowałeś, że koszty Marysi bedą niższe i o ile niższych

kosztow sie spodziewasz ?

Wystarczy zajżeć w zestawienie materialowe i tam przy Marysi jest kwota lączna 113 226 PLN a przy Magnolii z garażem dostalam materialy z Horyzontu i wycenili wartość budowy na 151 727 PLN. Niby nie duża różnica ale jednak.

:roll: poza tym Marysia jest zncznie latwiejsza w budowie a przy systemie gospodarczym prowadzenia budowy ma to znaczenie :(

A i Magnoli miala też dla mnie zle polożenie kotlowni bo zamierzam grzać opalem stalym. Ale oczywiście każdy ma swoje zdanie i gust. :wink:

A :roll: i jeszce schody nie takie jak chcialam.

Bardzo mi sie podoba z zewnątrz ale i rozmieszczenie pomieszczeń na patrerze też jest fajne.

I to by bylo chyba na tyle :wink:

Wystarczy zajżeć w zestawienie materialowe i tam przy Marysi jest kwota lączna 113 226 PLN a przy Magnolii z garażem dostalam materialy z Horyzontu i wycenili wartość budowy na 151 727 PLN.

Przeglądam rozne projekty na stronach internetowych pracowni i mam wrazenie, ze niektore wyceny to sa od czapy, po to, zeby zachecic do zakupu

projektu "bo tani bedzie". Nie bierz tego akurat do MARYSI ale mam taką ogólną refleksję ze wyceny ze stron projektantow sa troche zaniżone.

Poza tym ceny w skali kraju sie bardzo roznią. Tak sie sklada, ze budujecie domy o podobnym metrazu, wiec bedzie mozna na biezaco ocenic jak sie sprawdzaja w budowie oba projekty.

Pozdrawiam bip.

Redwaldzie,

tez interesuje mnie Magnolia w lustrzanym odbiciu, tzn. garaż na prawo od wejscia. Mam dzialke z wejsciem od poludnia i chce miec salon z oknami od zachodu zeby byl dobrze doswietlony. Przesylam Ci ma priv arkusz excela mojego autorstwa z wyliczeniem wskaźnika zapotrzebowania E dla Magnolii wg. metody opisanej w Muratorze. Z tym, że mam tylko dokumentację z katalogu to szereg danych wpisałem orientacyjnie. Obejrzyj sobie ten arkusz i wpisz tam faktyczne dane, jakie

Ci wynikają z projektu i założonych materiałów. Ciekaw jestem co Ci wyjdzie. W arkuszu uwzględniam też rekuperację powietrza (u mnie bedzie) i na końcu przeliczam na koszty energii.

Pozdrawiam

bip