Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Redwalda.

Redwald

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czesc, jak tam coś wyliczałeś ? Zdjęc w albumie coś nie przybywa 8)

Nic nie piszesz ale to znaczy, ze robota idzie na całego ! Będziesz ocieplac fundamenty ?

bip

Jak spojrzałem w te tabelę, to mnie zamroczyło :D , tyle danych i tego. W poniedziałek Ci odeśle mam nadzieję, ze dobrze ją wypełnię.

Na razie robota stanęła, u nas był istny potop. Murarze przenieśli się do wylewania posadzek, obiecali że od poniedziałku startujemy, więc dla tego zdjęć nie przybywa :).

Nad ociepleniem fundamentów się zastanawiam, na razie chyba jednak ocieple, ale jeszcze nie wiem.

Co do tej tabelki to moge ja sam wypelnic.

potrzebuje tylko taie dane jak:

- powierzchnia okien z podziałem na strony swiata [m2]

- wsp. k dla okien (wg. producenta)

- powierzchnia drzwi [m2}

- współczynnik k dla drzwi

- powierzchnia stropu i podłogi jest mi znana, ściany policzę jako różnicę

między całkowitą a oknami i drzwiami.

- otrzebuje jeszcze współczynnik przenikania k dla podłogi (z posadzką włącznie) i stropu.

- z której strony świata jest wejście do budynku

- ile osób będzie mieszkać ,

Pozdrawiam

bip

Mam nadzieję, że wszystkie dane -

- powierzchnia okien z podziałem na strony świata [m2]

E 2 okna

2*150*120

S 3 okna

3*120*150

W 2 okna + drzwi balkonowe

2*120*150

1500*2300

N – bez okien

7 okien w dachu 78*160

- wsp. k dla okien (wg. producenta)

Mniejsze równe 2,6

- powierzchnia drzwi [m2}

1000*2300

- współczynnik k dla drzwi

Mniejsze równe 2,6

- potrzebuje jeszcze współczynnik przenikania k dla podłogi (z posadzką włącznie) i stropu.

k = 0,25

- z której strony świata jest wejście do budynku

wejście od E

- ile osób będzie mieszkać ,

4 osoby

Czesc, wpisałem te dane i wyslalem Ci na priva. Wychodzi E=61 , tj. wiecej

niz E0=37 za które obecnie sie uwaza granice ponizej ktorej dom jest energooszczedny. Masz 7 okein w dachu o lacznej pow. 9 m2 i przy wsp. przenikania ciepla k=2,60 przenika przez nie tyle ciepla co przez 100 m2 dachu o wsp. k=0,26. Ja planuje robic tylko parter z ociepleniem na stropie

wiec kubatura ogrzewana jest nizsza. Nie napisales jakie k dla scian, wiec zalozylem k=0,30 czyli minimum wg. normy. Co do strat wentylacji, to przyjąlem wg. norm strate z wentylacji grawitacyjnej w stosunku do liczby pomieszczen. Z grubsza obliczeniowo wynika, ze przy ogrzewanej kubaturze

potrzeba bedzie 30100 kWh/rok do uniknięcia niedogrzania budynku.

Tyle tylko, ze na razie czekam na wyliczenie kol. Jeziera, zeby je skonfrontowac z rzeczywistoscia bo on juz mieszka.

Jakiej mocy cieplnej piec zakladasz ?

pozd.

bip

Będą delikatne zmiany, więc:

- w moim przypadku k dla ścian jest takie jak przyjąłeś,

- w dachu zrobię tylko 3 okna, na przyszłoś. Bo chwilowo też zamkniemy góre i ocieplimy strop,

- strop będzie terriva, ale z dodatkiem karamzytu, jest podobno dużo cieplejszy niż normalnie,

- ogrzewanie, jeszcze nie myślałem o mocy cieplnej pieca. Nie mam pojęcia.

Wg projektu zapotrzebowanie na ciepło wynosi Q = 10700 W, ale to tylko projekt ;).

A kolegoa Jezier co wybudował? Też Magnolię?

Witaj ranny ptaszku !

Jezeli wg. projektu Q jest ok 10kW to roznica jest za duża, zeby sprawy nie wyjasniać. Nie twierdze, ze model wyliczen z Muratora jest idealny ale nie moze byc takiej roznicy. Przydalyby sie kompletne wyliczenia z pracowni projektowej żeby porownac gdzie jest roznica. Chyba ze te 10kW jest wyliczone tylko na parter bez poddasza. Piec bedzie w pomieszczeniu CO ?

Czy tam jest nie za malo miejsca na piec na drewno ?

bip

Kol. Jezier nie wybudowal Magnolii, tylko inny parter 130 m2 bez mieszkalnego poddasza. Pisal na forum, ze uzyskal E = 17 , wiec go nękam

żeby przyslal wyliczenia, bo chce wiedziec jak taką niską energochłonność uzyskal. Z czego masz sciany ?

Czy widziales ten spis spraw do odhaczenia ?

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=16256&highlight=harmonogram

Kawał dobrej roboty ten Bartt odstawił !

pozdrawiam

bip

Jak mawiają starozytni - Kto rano wstaje ten leje jak z cebra.

W projekcie nic nie pisze o tym czy wyliczyli tylko dla parteru, schematu instalacji CO są dla parteru i poddasza.

Tak, piec będzie w pomieszczeniu CO, jest ono małe, drewno trzeba będzie donośić z pomieszczeń gospodarczych. Teraz też tak mam i mi nie przeszkadza. No fakt w tym domu będzie go szło więcej. Ale taczki i jazda.

W przyszłości bedzie szedł tam gazociąg więc na "stare lata" pomyslę o ogrzewaniu gazowym.

Ściany mam (znaczysię będą) z Maxa, ocieplone wełną mineralną.

Ten spis, który zrobił Bartt był pierwszą żeczą jaką wydrukowałem po znalezieniu się na forum.

Pod posadzkę daję piasek bo najtaniej mnie wyniesie - własny. Całą działkę mam na piasku.

Miałem zamiar ocieplić wełną mineralną, ale jeszcze się waham, przeczytałem parę negatywów o wełnie i jeżeli nie wełna to dam styropian 15cm. Co do izolacji przeciwwilgotnościowej to ze względu na piasek niema problemu, poziomo dałem papę 3 warstwy + jakiś lepik (nie wiem nawet jaki), a pionowo fundament też pociągne tym wynalazkiem.

W miarę możliwosci i wiedzy staram się przygotować pod media, na razie to sa dwa dopływy powietrza do pieca i kominka oraz odpływ do szamba. W tym tygodniu ma też się spotkać z panem, od centralnego odkurzacza. Chyba rozmieszczę go przed wylaniem posadzek.

No a kanalizacji niema jako takiej, bedzie szambo, juz mam sprawę umówioną :).

Ostatnio płaciłem 69 zł za 5,5m3.

Co do oczyszczalni przydomowych, jakoś tak niemam zaufania. Niewiem czy chciałbym chodzić po podwórku, do którego są wylewane nieczystości. Nie wgryzałem się w temat, ale jakos tak nie. Chociaż miejsca by się znalazło bo działkę ma dużą. Może masz jakiś ciekawe info dotyczące tych oczyszczalni?

Jedyne wiadomosci to forum i niechęć do wizyt szambiarki co miesiąc.

Czytalem w "Budujemy Dom" o oczyszczalni trzcinowej bez rozsączania do gruntu. Uzytkownik pisal, ze latem musi wody do poletka trzcinowego dolewac i nic sie nie rozsącza do gruntu. Z założenia ścieki są tak doczyszczone, że ich rozsączenie nie stanowi obciążenia dla środowiska.

W każdym razie wolałbym mieć sąsiada z oczyszczalnią przydomową niż

z szambem, bo praktyką jest delikatne "rozszczelnianie" szamba w polskich warunkach. Na razie sobie to rozważam. Nie bede Ci nic doradzał, bo od tego są ci, którzy już się budowali. Ja na razie zbieram informacje. Pozdrawiam - bip

Jedyne wiadomosci to forum i niechęć do wizyt szambiarki co miesiąc.

Czytalem w "Budujemy Dom" o oczyszczalni trzcinowej bez rozsączania do gruntu. Uzytkownik pisal, ze latem musi wody do poletka trzcinowego dolewac i nic sie nie rozsącza do gruntu. Z założenia ścieki są tak doczyszczone, że ich rozsączenie nie stanowi obciążenia dla środowiska.

W każdym razie wolałbym mieć sąsiada z oczyszczalnią przydomową niż

z szambem, bo praktyką jest delikatne "rozszczelnianie" szamba w polskich warunkach. Na razie sobie to rozważam. Nie bede Ci nic doradzał, bo od tego są ci, którzy już się budowali. Ja na razie zbieram informacje. Pozdrawiam - bip