ara 13.05.2005 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Myśl, myśl tak jak najdłużej. Otymiści mają z górki...pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bip 15.05.2005 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Redwald,wg. katalogu Magnolia ma sciane jednowarstwową a Ty masz Max + wełnę. Czy taka zmiana wymagała akceptacji Horyzontu ? Czy gdybym chciał robić 3-warstwową to da się Magnolie do tego dostosować.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 15.05.2005 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Redwald, wg. katalogu Magnolia ma sciane jednowarstwową a Ty masz Max + wełnę. Czy taka zmiana wymagała akceptacji Horyzontu ? Czy gdybym chciał robić 3-warstwową to da się Magnolie do tego dostosować. pozdrawiam Nic mi nie wiadomo o jakimś staraniu się o akceptację Horyzontu. Niemam projektu, ale choć jest zrobiony pod ytonga to chyba cos pisało o maxie. Ściana 3 warstowa chyba by zmniejszyła wymiary domu, a szczerze powiedziawszy niemam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 15.05.2005 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Rozumiem, że to czym zasypywaliście fundamenty było ubijane, coby potem podłoga się nie zapadała.Domek bardzo fajny tylko zwróć uwagę na jedną rzecz, która mnie też uderzyła w niektórych projketach gotowych:- czy te okiennice pokazane na elewacji nie maskują za małych okien?Wyobraź sobie ten dom bez okiennic. Może warto się zastanowić nad powiększeniem okien - naprzykład. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 15.05.2005 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Rozumiem, że to czym zasypywaliście fundamenty było ubijane, coby potem podłoga się nie zapadała. Domek bardzo fajny tylko zwróć uwagę na jedną rzecz, która mnie też uderzyła w niektórych projketach gotowych: - czy te okiennice pokazane na elewacji nie maskują za małych okien? Wyobraź sobie ten dom bez okiennic. Może warto się zastanowić nad powiększeniem okien - naprzykład. Pozdrawiam Mam to szczęśćie , że całą działkę mam piaszczystą, więc zasypywaliśmy piaskiem z działki. Jest tak, że przez niedogadanie z mojej strony murarz stwierdził, że wylanie chudziaka nie wliczone było w robociznę. Tłumaczy mi ze to sie lepiej uchodzi, uleży, ble, ble, ble. Pogodziłem się z tym, zrobiłem tak, że po zasypaniu wlałem w ławy wody na maksa, ktos opisywał już taki sposób że to lepiej pomoże się ubić. No i jak postawia ściany a ja potem przykryję, to albo w tym roku, albo juz w przyszłym wezme ubijarke. ubiję to co jest, dosypię żwiru i ubiję znów, wtedy dopiero wyleję chudziaka. Mimo, że wylanie bedzie pewnie droższe. Co do okien to bardzo ciekawe spostrzeżenie, ale w praktyce zobaczę to już pewnie w tym tygodniu. Nie planuje poszerzania okien. Jak przyglądałem się zdjęciom z realizacji w Horyzoncie, właśnie bez okiennic to wydają mi się te okna w sam raz. No ale możesz mieć rację z tym poszerzaniem prze okiennice . Też się przymierzam zrobic okiennice w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bip 18.05.2005 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Redwaldzie,jaka jest w Magnolii konstrukcja dachu i na czym jest oparty ? Czy na stropie, czy na jakiejś ścianie ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 18.05.2005 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 No tak dach to jest kosmos. Cieśla po wstępnej analizie wymiekł, bo wychodzi na to, ze żadnego podparcia niema. Dałem projekt inspektorowi nadzoru i go analizuje, ma sie zapoznać i powiedzieć co i jak. Dam Ci znać co wymyślił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bip 18.05.2005 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Nie znam sie na dachach ale mozesz zapewnic ciesle, ze jednak ma jakies podparcie bo inaczej byłby na stropie na płask. Z tego tez powodu zastanawiam sie nad zmianą dachu na dwuspadowy. Jest tez inny, wazniejszy powod: zobacz sobie projekt Marysi z Horyzontu. Przy podobnej powierzchni stropu, powierzchni dachu i zblizonym kącie nachylenia 36-40 stopni w Magnoli na górze będzie 27 m2 (obliczeniowej powierzchni wg. norm) a w Marysi ok. 55m2. To oznacza, ze jesli ktos bedzie potrzebowal wiecej powierzchni niż tylko parter sensowniejsze jest robienie innego dachu, bo przybędzie więcej miejsca na poddaszu. Zwłaszcza, że przypuszczam, ze koszt dachu bedzie podobny. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bip 18.05.2005 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Redwaldzie,jak sie uklada/ukladala wspolpraca z pracownią Horyzont np. w zakresie zmiany konstrukcji sciany z jednowartswowej na dwuwarstwową.Czy od razu sobie takiej zazyczyles ?Musze Ci sie przyznac, ze zastanawiam sie nad projektem indywidualnym.Idealny dla mnie bylby rozklad pomieszczen na dole taki jak Magnolia, tylko szersza po 0,5 w lewo i prawo. W ten sposób kuchnia i salon mają bardziej kwadratowy kształt. A pokoje po lewej stronie też mają lepszy kształt kwadratu i łazienka jest o ok. 1 m2 wieksza. Problem polega tez na tym, ze kupujac projekt gotowy kupuje sie tez technologie wykonania a ja chcialbym projekt energooszczedny w eksploatacji. No i kwestia dachu i poddasza. W pierwszym etapie nie zamierzam go w ogole robic ale jak corka dorosnie to moge potrzebowac ok 50 m2 wiecej a przy dachu namiotowym sa duze skosy i stosunkowo mala powierzchnia uzytkowa w stosunku do nakładów inwestycyjnych.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 19.05.2005 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Też się wcześniej przyglądałem Marysi, ale jakoś tak magnolia do mnie "przemówiła" . Z tym podparciem to chodziło mi, nie o podparcie na samym stropie, tylko podparcie w okolicy środka dachu . Tam niema podparcie, dach stoi sam. W Horyzoncie zamówiłem projekt gotowy, bez zmiany ścian z jedno na dwuwarstwową. Tym się nie zajmowałem. Nie wiem czy to błąd, ale po prostu sam po dokonaniu ustaleń z murarzem dokonałem zmiany technologi. Czy ktoś się mnie może czepiać? Mam już zarys kuchni i ściany (fundamenty). wygląda wg mnie bardzo ładnie. No jeżeli poszerzysz o 0,5 z każdej strony, to napewno skorzysta na tym łazienka bo jest po prostu mała . My też nie zamierzamy robić na razie poddasza. Ale wychodzi coś około 25m2 w przyszłości do zabudowy. Jeżeli masz możliwość zmiany na 50m2 to by było pewnie lepsze rozwiązanie - chociaż, jaką będzie miała intymność wchodząc do siebie przez twoje mieszkanie. No bo dla samej dziewczyny to w zupełności wystarczy pokoik 25m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bip 20.05.2005 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2005 Wiem, ze dla jednej osoby wystarczy 25 m2 ale zakladam, ze moze zalozyc rodzine i chciec mieszkac z nami (wiem, jestem naiwny) za 20 lat. Mam w dalszej rodzinie takie przyklady, ze wiekszy dom , postawiony z zapasem umozliwia teraz nastepnym pokoleniom mieszkanie w godziwych warunkach za niewielkie pieniadze. Inaczej mowiąc przy obecnych dochodach mieszkania na pewno ci młodzi by sobie nie kupili a tak mieszkają na gorze na ok 100 m2 po adaptacji poddasza (z dwojką swoich dzieci). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 26.05.2005 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 No tak załozyć można . Z doświadczenia wiem jednak, że trzeba stawiać dla siebie, a nie liczyć, że dzieci będą chciały mieszkać w przyszłości. W Magnoli, w tym przypadku, jest słabe rozwiązanie wejścia na górę, kręcone schody. Wózek, dzieci, niewidzę szans - chyba że dzieci na dole a rodzice na górze. Tylko czy będzie się chciało chodzić po schodach. Budowanie na miarę, to jest chyba sposób. Przy myśleniu o dzieciach w przyszłości wybrałbym inny projekt np - Kraba. ALe to tylko moje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bip 26.05.2005 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 Czesc,jeszcze pomysle o tej "wielopokoleniowosci". Zdjecia byś moze jakies zapodal jak rte sciany wygladają , no i czesciowy strop.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 27.05.2005 05:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 Wrzuciłem na razie jedno dodatkowe. Zaraz jadę na budowę i zrobię kilka ujęć . Trochę się zaniedbałem, ale mieliśmy jeszcze na głowie w tym tygodniu komunię i tak trochę porozrywany byłem między budową a domem. Ale już po wczorajszym grilowaniu wszystko wraca do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 01.06.2005 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 W ramach gratulacji zalewam strop razem z Tobą. Zdrófko Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 01.06.2005 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2005 No to zdrófko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 02.06.2005 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Ale masz imponujace tempo - gratuluje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 02.06.2005 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2005 Samo się robi . Tylko nadzór. Jeżeli ekipie zalezy, to robią jak potrzeba, a do mnie należało tylko przpilnowanie, aby wykonali swoją pracę conajmniej dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 03.06.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Życzę Ci nieodmiennego trwania dobrej passy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bip 06.06.2005 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Witam Pana Inwestora !Napisz co z tym dachem i jaka konstrukcja dachu i co Panowie cieslowie powiedzieli o wycenie. No i co bedzie na pokrycie dachu. pozdrawiambip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts