Redwald 09.06.2005 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Dach drewniany . Co do konstrukcji - cieśla stwierdził, że dach jest bez podpórek w środku, że stolec wisi w powietrzu, więc zaproponował podpory. Zgodziłem się, bo bedzie to wokół schodów - może wyjść fajnie. Wycena - za więźbę standard w naszych warunkach - 10 zł za m2, + pełne odeskowanie i opapowanie. Troche negocjacji i doszlismy do konsensusu. Widzialem jego prace, powinno byc OK. Narazie tyle, wiezbe robie pod dachowke, moze w przyszlosci bedzie czlowieka stac na dachowke to sie zapoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 09.06.2005 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 ... stolec wisi w powietrzu... A to aby na pewno terminologia budowlana ? Chyba, że jestem niedouczona i myśl moja błądzi niebezpiecznie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 09.06.2005 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 ... stolec wisi w powietrzu... A to aby na pewno terminologia budowlana ? Chyba, że jestem niedouczona i myśl moja błądzi niebezpiecznie ... Hmm, ...taka dość twarda metafora, jeśli chodzi o katastrofę, co wisi w powietrzu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 10.06.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 W tym wypadku chyba lepsza twarda, niż miękka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 10.06.2005 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Uwaga cytuję:Stolec (budownictwo) - słup drewniany w konstrukcji wiązara płatwiowo-kleszczowego, element ustroju (konstrukcji) ramy nośnej (stolcowej). Rama składa się z dwóch lub więcej słupków ustawionych na belkach stropowych lub płatwi leżacej na stropie w kierunku prostopadłym do wiązarów. Płatew ta jest często nazywana podwaliną. Słupki połączone są ze sobą płatwią, na której opierają się krokwie. Rama usztywniona jest w kierunku podłużnym mieczami a w kierunku poprzecznym kleszczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 10.06.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 No i wszystko jasne! Jaka barwna, (czasami upstrzona) jest ta nasza Ojczyzna-polszczyzna. Onegdaj był sobie jeszcze jeden STOLEC. I to nie byle jaki, ale wytworny, czasami złocony, inkrustowany i wyściełany drogocenną tkaniną. Był to zazwyczaj stolec królewski =fotel, krzesło władcy. Ten staropolski rdzeń zachowało wiele słów związanych ze stol-arstwem. Potem STOLEC oznaczał już władzę, panowanie( stolec papieski). A drugim, jakby niezależnym nurtem przeszedl ten rdzeń do fizjologii. No i porobiło się trochę zamienszania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 10.06.2005 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Onegdaj był sobie jeszcze jeden STOLEC. I to nie byle jaki, ale wytworny, czasami złocony, inkrustowany i wyściełany drogocenną tkaniną. Był to zazwyczaj stolec królewski =fotel, krzesło władcy. To ja poproszę ten zestaw STOLCA . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts