Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak pozbyć się dymiącego komina na granicy działki?

Peter76

Recommended Posts

Kilka lat temu sasiednią działkę nabył nowy właściciel. Pod budynkiem gospodarczym, który stoi na granicy mojej działki zrobił kotłownię do kórej podłączył swój dom mieszkalny stojący obok. Tym sposobem cały dym sąsiada (z tamtej strony wieje) ściele się po moim podwórku. Ja mam wysoki dom a budynek gospodarczy sąsiada jest niski. Zapewniał przez kilka lat, że to sytuacja przejściowa i miał zmienić kocił na ekologiczny. Ja zrobiłem nową elewację a on ciągle dymi. Wystąpiłem na drogę administracyjną. Oględziny przeprowadzone przez Powiatowego Inspektora NAdzoru Budowlanego wykazały, że kotłownia i przyłącze do budynku mieszkalnego stanowi samowolę budowlaną. Sprawa się ciągnie. Kilka dni temu nakazano sąsiadowi przeprowadzenie ekspertyzy kotłowni i budynku. Nie wiem, może powinienem walczyć też na drodze cywilnej. Na podwórku gdy sąsiad pali nie da się przebywać, parkowany tam samochód jest cały w sadzy. Może ktoś z Was miał też taki problem?

kompletuj bogatą dokumentację fotograficzną i video, zbieraj wiarygodnych świadków, no i .... sąd (może na razie grodzki, przynajmniej szybciej działa)

... atakuj go też pismami za potwierdzeniem odbioru, nic nie robi na sądzie takiego wrażenia jak bogaty i ciezki do podważenia materiał dowodowy... wiem coś o tym i sugeruję takie załatwienie sprawy