Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli taki angaż 99,9%. nie pozostaje Ci nić oprócz montażuPC.Jak nie zrobisz tego będziesz żałować, ze tego nie zrobiłas :p .

Ja mam PC .kupe kasy kosztowało ,ale warto było. Drogo i dobrże :wink: .Mam na solance .Jest bez obsługowa Luksus :D

Ja mam PC .kupe kasy kosztowało ,ale warto było. Drogo i dobrże :wink: .Mam na solance .Jest bez obsługowa Luksus :D

Włodek, proszę, napisz coś więcej o użytkowaniu swojej pompy. Jak jest z wymianą czynnika roboczego? Jakie masz koszty miesięczne itp. My też jesteśmy niemal zdecydowani, ale ciągle brakuje informacji od "praktykujących" użytkowników! :(

Na temat PC trzeba poszukać na forum.Było tego dużo na tyle ze zdecydowałem sie na montaz, przy braku gazu ,a butla jakoś mi nie pasiła żonie tez. Czynnik roboczy jest na solance. Odwierty mam z zapasem 7/30mb Jest super dla mnie.Luksus :D 8) . Parzę tylko od czasu do czasu na zegary czy jest dobre cisnienie :wink: Nic nie śmierdzi jezeli chodzi o olej np. Pompa jest bezobsługowa :D Latek nam przybywa niestety . :cry: .Ogrzewanie tylko podłogowe . na dole i na górze , żadne mieszane ,brak ękonomi.Dochodzi sprzęgło do podbićia temeratury :p . koniec ekonomi efektywnej :cry: 8) .Opłacalność PC. Jeżeli tak mozna to określić .To jes tym większa im dom jest wiekszy od 200m2. ktoś tu wyliczał na forum.W BOS- tez podobno daje łatwiej kredyt na PC. :wink: Do tego dołożyłem reku z GWC i powinno być ok. 8)

:D :wink:

Czy możesz zdradzić proponowaną cenę? Całości inwestycji CO.

Mamy propozycję z CLIMA KOMFORT, był opis PC tej firmy w Muratorze, orzewanie podłogowe - oczywyście i kolektory, dom powierzchnia użytkowa 165m2, koszt przewidywany ok 57tys

Na temat PC trzeba poszukać na forum.Było tego dużo na tyle ze zdecydowałem sie na montaz, przy braku gazu ,a butla jakoś mi nie pasiła żonie tez. Czynnik roboczy jest na solance. Odwierty mam z zapasem 7/30mb Jest super dla mnie.Luksus :D 8) . Parzę tylko od czasu do czasu na zegary czy jest dobre cisnienie :wink: Nic nie śmierdzi jezeli chodzi o olej np. Pompa jest bezobsługowa :D Latek nam przybywa niestety . :cry: .Ogrzewanie tylko podłogowe . na dole i na górze , żadne mieszane ,brak ękonomi.Dochodzi sprzęgło do podbićia temeratury :p . koniec ekonomi efektywnej :cry: 8) .Opłacalność PC. Jeżeli tak mozna to określić .To jes tym większa im dom jest wiekszy od 200m2. ktoś tu wyliczał na forum.W BOS- tez podobno daje łatwiej kredyt na PC. :wink: Do tego dołożyłem reku z GWC i powinno być ok. 8)

:D :wink:

Czy możesz napisać jaka firma instalowała Ci PC

Firma Instal-net z Cybulic Pan Jarek I Robert :D .Znaja sie na tym co robią. 8) Tel 501136845 :D Drogo? i dobrze :p :wink: Wszystko ,,chodzi"

jak należy Odpukać Puk! PUK! .Jest dobrże.

Jeżeli chodzi o czynnik roboczy solanke to uzupełnia się .Po 1\2roku nic nie uzupełniałem :D .(sezon grzewczy) :cry: Pozdawiam :D

Firma Instal-net z Cybulic Pan Jarek I Robert :D .Znaja sie na tym co robią. 8) Tel 501136845 :D Drogo? i dobrze :p :wink: Wszystko ,,chodzi"

jak należy Odpukać Puk! PUK! .Jest dobrże.

Jeżeli chodzi o czynnik roboczy solanke to uzupełnia się .Po 1\2roku nic nie uzupełniałem :D .(sezon grzewczy) :cry: Pozdawiam :D

Dzięki, pozdrawiam, jak założę to dam znać :)

Anna Fabiszak

Aniu jak będziesz miałaPC to kolektory juz nie są tak ekonomiczne, chyba że do ogrzewania basenu :wink: . gdzieś czytałem o tym na forum .

Wystarczy samaPC.Przynajmniej ja tak zrobiłem Z kolektorów się wycofałem .a zrobiłem GWC z Reku :D Jest cała instalacja .najgorsza robota zrobiona .Sam reku dołożę jak będzie kaska . :roll: Pozdrawiam :D

Włodek W.

A moglbys zdradzic, ile kosztowalo Cie wykonanie tych odwiertow? Srednio za 1mb chca 90-100 pln, co daje zabojcza kwote ~20'000 pln. Dlatego w planach mam rozkopanie dzialki, co wcale mi sie nie usmiecha ... :(

W moim domku ok. 100m2 też zaplanowałem pompę ciepła, ale powietrze woda. To będzie ogrzewanie powietrzne. Ściany zaprojektowano z bloczków Fortis, keramzyto styropianowe. Podobno można dobrać do mojej instalacji pompę w cenie do 10,000zł. Ponieważ instalacja gazu kosztowałaby mnie kilkanaście tysięcy, bo z sąsiedniej ulicy, więc zdecydowaliśmy się na pompę cepła. Dodatkowo ma być rekuperator Mistral 250 ekono i Gruntowy Wymiennik Ciepła.

My też mamy, chodziła cały długi sezon - 7 m-cy i po pierwszym szoku i wyregulowaniu wszystkiego i ustawieniu tez jestesmy zadowoleni. W dodatku po okolicy się rozniosło, że mamy PC i odwiedzają nas wycieczki zainteresowanych :)

A kolektory wcale nie są nieekonomiczne. W ubiegłe lato kolektory grzały nam ciepłą wodę dla 4 osób i nigdy jej nie zabrakło, więc nam to sie opłaca. Praca kolektorów jest tańsza od pracy PC.

Anna Fabiszak

Aniu jak będziesz miałaPC to kolektory juz nie są tak ekonomiczne, chyba że do ogrzewania basenu :wink: . gdzieś czytałem o tym na forum .

Wystarczy samaPC.Przynajmniej ja tak zrobiłem Z kolektorów się wycofałem .a zrobiłem GWC z Reku :D Jest cała instalacja .najgorsza robota zrobiona .Sam reku dołożę jak będzie kaska . :roll: Pozdrawiam :D

Włodku, chodzi mi o kolektory propanowe, czyli nie słoneczne, zamiast odwiertów robię odkrywkę na ok. 400m2. 7 wiazek po 75m każda i zamiast z wody czerpie energię z gruntu;

pozdrawiam

Ania

Magdzia

Widocznie ktoś mnie wprowadził w błąd , a ja go powieliłem :oops: z tymi solarami :-? albo ci których pytałem nie mieli doświadczenia :)

Na forum wypowiadał się Bogdan Chmielnicki o pompach ciepła .i solarach ,jeżeli dobrże pamiętam :roll:

JaZa

Ja też miałem zrobić na propan ,ale jak w wyobrazni zobaczyłem zrytą działkę ,to zrezygnowałem i znalazłem tych co wiercą za rozsadna kaske trochę drożej :cry: jak usłyszą ile odwiertów mają zrobić w jednym miejscu to spuszczą z tonu do70-80.max :wink: