Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A czy może mi ktoś powiedzieć coś na temat wymiany czynnika roboczego (glikolu), macie go wymieniać po kilku latach, czy nie? Bo jedni producenci pomp mówią, że tak, inni, że nie.... :o
  • Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A czy może mi ktoś powiedzieć coś na temat wymiany czynnika roboczego (glikolu), macie go wymieniać po kilku latach, czy nie? Bo jedni producenci pomp mówią, że tak, inni, że nie.... :o

NIE

Na zdrowy chłopski rozum, Jagna, ile razy wymieniałaś czynnik roboczy w lodówce?

Peterku, dzięki, ale wydaje mi się jednak, że Magdzia ma pompę glikolową i wie o czym pisze, a pisze o tym o co mi chodziło... :D

Magdziu, też o tym myślałam, ale wymyśliłam przy tym, że jednak lodówkę co jakieś 10 lat się wymienia, bo stara zaczyna szwankować, być może właśnie przez zużyty glikol. A pompa powinna mi podziałać dłużej niż te 10 lat....mam nadzieję. Podobno w pompach propanowych, o których pisze Peterek jest nawet w umowie zawarty punkt, który mówi o tym, że w tej czynnika roboczego nie ma potrzeby wymieniać. Dlatego chyba jednak zdecydujemy się na propanową....

Oraz w innych płynach trudno zamarzających. Kiedyś wykryto go teżw winie w Austrii :)

pozdr - Krzysiek

A w Polsce swego czasu nawet go pito... :lol:

Tak sobie czy tam Wasze przemyślenia i postanowiłem dołożyć też i swe. Od roku jestem posiadaczem pompy ciepła we własnym domu. Powiem szczerze że na początku byłem sceptyczny, lecz po uzytkowaniu tego urządzenia nalęzy stwierdzić iż jest to rewelacja i myśle że bedzie to coraz bardziej popularne urządzenie grzewcze. Az smieszne wydaje sie to iż prawie w kazdym temacie na formu jesli chodzi o ogrzewanie podaje sie przykłady ogrzewania gazem czy olejem czy tez innymi. I oczywiście zawsze wychodzina to iż gaz jest najtańszym medium. Uwazam wrecz przeciwnie, ceny gazu bedą rosły, ceny energii wątpie. Nalzey sie opierać na naturalnych źródłach ciepła i inwestować w nowoczesne urządzenia. Pompa ciepła jest takim urządzeniem, nwooczesnym , bezobsługowym, ekologicznym, bezawaryjnym, a przede wszystkim mam najniższe koszty eksploatacji. Owszem poki co koszty instalacji nie sa niskie tego urzadzenia lecz w najblizszym czasie ulegna one obnizeniu tak samo jak rozne inne ktore sa nowinkami na rynku. jesli ktos sie zastanawia, a ma zamiar przeznaczyć pieniądze na cos nowoczesnego i naprawde komfortowego,a a przede wszystkim niskiego kosztowo w eksploatacji to warto zainwestowac w pompe ciepła. Dla przykładu moża podać ze systemy te popularne sa na Zachodzie Europy, bardzo popularne sa w Niemczech, Austrii, Szwajcari. Mysle ze przyjmą sie tez i w naszym kraju. Ja jestem zadowolony w 100%. Jesli ktos jest zainteresowany podaje kontakt na wykonawce sprawdzonegoi solidnego: http://www.komfort.enea.pl

Mysle że kazdy potwierdzi me zdanie - mysle o uzytkownikach. Pozdrawiam!

Szukam urzytkowników takiej pompy ciepła, interesuje mnie jak wykonane macie czerpnie powietrza.

Zastanawiam się czy takie ujęcie mogłoby być z GWC, w moim przypadku musze wykonać spory nasyp na działce i zastanawiam się nad wykonaniem w tym miejscu GWC, jaka musiałaby byc objętość takiego wymiennika?Mam też pewien ,,ezotyczny" pomysł aby jedna z czerpni była w okolicy kalenicy dachu, który planuje z ciemnej dachówki która napewno podgrzewałoby przepływające powietrze. Dodatkowo ogrzewanie uzupełniał bym elektrycznymi piecami akumulacyjnymi.

Jaki jest koszt takiej pompy, słyszałem że to najtańsza z oferowanych pomp ciepła.

Liczę na uwagi i wasze doświadczenia, dzięki za wszelkie informacje.

Mam pytanie do p. Anny Fabiszak - Pływaczyk: czy wycena (57 tyś.) obejmuje tylko koszt zakupu pompy i jej instalację, czy też np. dodatkowy podgrzewacz c.w.u., ułożenie podłogówki? Z góry dzięki za odpowiedź.
nalęzy stwierdzić iż jest to rewelacja i myśle że bedzie to coraz bardziej popularne urządzenie grzewcze. Az smieszne wydaje sie to iż prawie w kazdym temacie na formu jesli chodzi o ogrzewanie podaje sie przykłady ogrzewania gazem czy olejem czy tez innymi. I oczywiście zawsze wychodzina to iż gaz jest najtańszym medium. Uwazam wrecz przeciwnie, ceny gazu bedą rosły, ceny energii wątpie. Nalzey sie opierać na naturalnych źródłach ciepła i inwestować w nowoczesne urządzenia. Pompa ciepła jest takim urządzeniem, nwooczesnym , bezobsługowym, ekologicznym, bezawaryjnym, a przede wszystkim mam najniższe koszty eksploatacji.

Chetnie poczytałbym opinie uzytkownikow, szkoda tylko, że takie teksty, jak powyżej zamiast trafic do działu "ogłoszenia drobne" zaśmiecają to forum.

O uzytkowaniu pompy ciepła dosyc sceptycznie wyrazała sie Magdzia w innym wątku "czy kupisz pompe ciepła".

Moze znajdą sie uzytkownicy, ktorzy podzielą sie swoimi doswiadczeniami, tym bardziej, że wybór zrodła ciepła jest trudny i należy uwzglednic mozliwie wiele czynnikow wpływających na koszt uzyskania ciepła (szczegolnie istotny moze okazac sie koszt zakupu).

KrzysiekS, ale ta sama Magdzia kilkanaście postów nad Twoim - w tym wątku, przyznaje, że po wyregulowaniu urządzenia jest zadowolona z wyboru. A co do budowniczego 28, to niestety, tekst czyta się bardzo przyjemnie, to miód na moje serce, ale nie da się ukryć, że widać na kilometr, że to zwykła reklama... :(
Mam pytanie do p. Anny Fabiszak - Pływaczyk: czy wycena (57 tyś.) obejmuje tylko koszt zakupu pompy i jej instalację, czy też np. dodatkowy podgrzewacz c.w.u., ułożenie podłogówki? Z góry dzięki za odpowiedź.

"Mów mi Ania" :), obejmuje to PC i ułożenie całeho ogrzewania z materiałami/kupujesz tylko styropian/ ale tą sama PC nie opłaca się podgrzewać wody, bo wówczas PC chodzi cały czas i są wieksze koszty eksploatacji, mozna załozyć dodatkową PC na wodę ale dochodzi dodatkowy koszt ok8tyszł

pozdrawiam

Ania

Anno pamiętaj tylko ,że PC o mocy np 4 kW ma agregat ,który "żre" 4 kW prądu (to jest tak jak 40 100watowych żarówek) ,a (obliczeniowo) robi to ok. 8godz/dobę.

Warto takie drobiazgi wziąć pod uwagę , bo często sie spotykam z tekstami ,że" ogrzewanie za darmo"itp. Lepiej przeliczyć to na początku zanim wyda sie te kilkadziesiąt tysięcy zł.

A za te 57 tys. zł to sądzę ,że spokojnie zrobiłabyć sobie instalację na gaz płynny z kotłem kondensacyjnym (np vitodens 300) na wysokiej jakości materiałach i jeszcze zostałoby Ci jakieś 5-10 tys. zł.

I w tym wypadku zostaje pytanie ,kiedy rzeczywiście zwróci sie ta cała inwestycja.

Mały

Pytanie czy inwestycja sie zwróci :-? pewnie tak nie wiem, kiedy podobno po 5 do 7 lat ,ale tak

Energia każda czy to gaz , olej ,czy prąd tylko do góry :cry:

:wink: .Jak by nie było warto było zapłacić :cry: ,.Drogo? i luksusowo!. :D Latek nam przybywa jak już pisałem :cry: