Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Słusznie Pońko M., nie ma takich systemów (no, może kominek). Tylko żeby zasilić prądem mój kocioł gazowy - potrzeba max. 100 W (np. UPS jakiś czas da radę) a dla PC prąd jest to główne źródło energii: nie mam doświadczenia w te klocki, ale wątpię żeby poniżej 1 kW można było

hej - Krzysiek

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie mam Jezier - teoretyzuję :)

U nas prąd b. rzadko wyłączają, a dodatkowo mam zasilanie w różnych częściach domu z różnych (2-ch) faz - też się przydaje.

Ale mam kominek - awaryjnie jeszcze nie zdarzyło mi się go używać :)

hej - Krzysiek

Zastanawialem sie ile taki kociol ciagnie na upsie. Zadowolilbym sie nawet teoretyczna wartoscia. W sumie jak dla mnie to blachy problem - brak pradu=brak ogrzewania.

Ups ups-owi nierówny. Czas pracy urządzenia będzie zależał od pobieranej przez niego mocy( prądu), pojemności baterii, napięcia baterii z którego przetwornica wytwarza 220 V, stanu naładowania baterii itd.

Przy mocy ok 100 - 200 W da się zasilać kociołek gazowy kilkanaście godzin ( nawet dobę )z przetwornicy zasilanej typowym akumulatorem samochodowym o nieco większej pojemności.

Gdy jednak rozważać UPS do zasilania ogrzewania domu, to wiadomości dobrych nie ma.

Mam u siebie w pracy 2 UPS-y o mocy oddawanej 7 kW do sieci 220 V.

Każdy z nich wyposażony jest w baterię akumulatorów o pojemności ok 600 Ah. Przy nominalnym obciążeniu daje to ok 75 minut pracy zasilacza 220 V ~ , zatem niezbyt długo. Jeden UPS to dwie skrzynki o wymiarach 400x750x1000 mm i masie 220 kg każda ( głównie baterie akumulatorów ). Cena to - według serwisanta który nam to konserwuje - ok 20000 PLN za komplet.