skeleton_steel 05.03.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Witam ja mam szkielet stalowy. Stoi, nie rozpada się Chętnie się podzielę doświadczeniami bo wiem jak trudno mi było podjąć decyzję na starcie. Czekam na pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skeleton_steel 05.03.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Witam mieszkam od trzech zim. Szkielet stawiała mała firma (producent profili). Natomiast poszczególne elementy ;instalacje, wykończenia itd odpowiedni fachowcy. Generalnie (poza szambiarzami) wszystko udało się. Budowę rozpocząłem końcem sierpnia. Przed świętami Bożego Narodzenia dom wewnątrz nadawałby się do malowania i kładzenia podłóg. Oczywiście gazownia i prądownia przytrzymały. Plusy ; szybki czas budowy - obniża koszty robocizny nie potrzeba żadnych dźwigów (lekki szkielet stalowy) MEGA PLUS to koszty ogrzewania, które są bardzo niskie. Dom potrafi się nagrzać od słońca. Generalnie nagrzewamy tylko powietrze. To się naprawdę przekłada na rachunki. Płacę mniej jak w bloku łatwość przeróbek - ale to norma w szkieletach początkowo wydawało mi się, że montowanie ciężkich rzeczy na KG jest problemem - już wiem, że nie Akustyka jest poruszana często jako minus..Ja mam wszystkie ściany (łącznie z działowymi) wypełnione wełną o podwyższonej "szczelności akustycznej". Byłem wcześniej w kilku takich "pudełkach" z pustymi ścianami dlatego zwróciłem na to uwagę. U mnie nikomu to nie przeszkadza to znaczy nikt nie zauważył czegoś takiego. Ja z racji przeczulenia w tym temacie trochę słyszę różnicę, ale nie przeszkadza. Pęknięcia....hmm kilka mam. Niestety w kilku miejscach po prostu zostało źle wykonane. Ponowne zagipsowanie bez zdarcia starej nic nie dało Przy kolejnym malowaniu się zrobi. Ale nie są to szpary powstałe podczas eksploatacji (że niby budynek chodzi na wietrze ...Generalnie żadnych nowych nie ma. Uwaga na szczegóły typu dylatacje ściany zewnętrznej, izolacje szkieletu od fundamentu, izolacje płyt KG od szkieletu, folie, etc Nie bać się tego bo warto. Pozdrawiam i chętnie podzielę się swoimi uwagami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 05.03.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 interesowałem się ofertą szkieletu stalowego ale jest ona bardzo droga, chyba dlatego że nie mają zbytniej konkurencji, wybrałem szkielet drewniany o wiele tańszy i dużo bezpieczniejszy jeżeli chodzi o ilość producentów poszczególnych materiałów, jak jakiś dostawca zawali to zaraz znajdzie się inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJ. 05.03.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Witam Dawno tu nie zagladalem. Kilka informacji eksploatacyjnych gotowego juz budynku (zdjecia wyzej http://www.szkielet.pl/forum/viewtopic.php?p=30122#30122 ). Dom powstał październik 2010 zamieszkały. 4 dorosłe osoby. Dom parter 154 m.kw + poddasze 101,5 m.kw, ogrzewanie gaz ziemny Gz 41,5. Dobra izolacja termiczna + rekuperacja + okna 3 szyby. Gaz za okres od 25 październik 2010 do 15 listopad 2011 - 1.830 zł (C.O. + CUW). Energia elektryczna od 7 czrwca do 15 listopada (łacznie z okresem budowy - inna taryfa) 2.137 zł. Woda + ścieki 1.430 zł. Smieci 317 zł. Podatek od nieruchomości 437 rok. Drewno do kominka 1,5 m - 210 - Kupili 20 m^3 - to chyba na dożywocie bo palą tylko od święta (salon to nie kotłownia słysze) ) Dom w konstrukcji lekkiego szkieletu stalowego - wg naszej opini energooszczędny. W razie pytań chetnie napisze wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 06.03.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Witam Dawno tu nie zagladalem. Kilka informacji eksploatacyjnych gotowego juz budynku (zdjecia wyzej http://www.szkielet.pl/forum/viewtopic.php?p=30122#30122 ). Dom powstał październik 2010 zamieszkały. 4 dorosłe osoby. Dom parter 154 m.kw + poddasze 101,5 m.kw, ogrzewanie gaz ziemny Gz 41,5. Dobra izolacja termiczna + rekuperacja + okna 3 szyby. Gaz za okres od 25 październik 2010 do 15 listopad 2011 - 1.830 zł (C.O. + CUW). Energia elektryczna od 7 czrwca do 15 listopada (łacznie z okresem budowy - inna taryfa) 2.137 zł. Woda + ścieki 1.430 zł. Smieci 317 zł. Podatek od nieruchomości 437 rok. Drewno do kominka 1,5 m - 210 - Kupili 20 m^3 - to chyba na dożywocie bo palą tylko od święta (salon to nie kotłownia słysze) ) Dom w konstrukcji lekkiego szkieletu stalowego - wg naszej opini energooszczędny. W razie pytań chetnie napisze wiecej. dobra izolacja możesz to rozszerzyć, ile dokładnie masz tej izolacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJ. 07.03.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 No my budujemy w nszym systemie (uwazam ze to najlepiej wychodzi) 200+12,5+150+1+50+12,5Tzn. styropiam+Fermacell+wełna (i nie tak jak rodzimi producenci wciskaja mata czy jakies inne puszyste badziewie tylko polsztywna)+ paroizolacja+welna (tak jak poprzednio)+Fermacellta dodatkowa izolacja welny jest tez miejscem na wszystkie instalacje. W innych rozwiazaniach zawsze jest uszkadzana paroizolacja.Dach 250+100 wełnapozima izolacja nad jetkami 200+200 i tu mata lekka - jedyne miejsce dla tej welny. No nie jedyne jeszcze alternatywnie mozna w strop pomiedzy kondygnacjami. ale my dajemy polsztywna dla poprawy akustyki.Zrobilem troche zdjec termo. i calkiem calkiem to wyglada. No i koszty tez mowia o tym ze jest o.k.Pamietaj ze nie mozna uzywacj mat miekkich do izolacji pionowych i skosnych. One sie zwijaja przesuwaja itd. No a welna półsztywna (ja zawsze uzywam Rocton) daje gwarancje ze to sie nie spieprzy i daje dodatkowe wygluszenie oraz nadaje masy budynkowi co poprawia jego inercyjnosc cieplna.W tym konkretnym budynku zrobilismy posadzke anhydrytowa to tez ma wplyw na ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kogi 30.10.2016 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Odświeżam temat. Zastanawiam się nad budową takiego domu. Może ktoś jeszcze opisze swoje doświadczenia z użytkowania domu o lekkim szkielecie stalowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts