Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak położyć kafelki samodzielnie ? na co zwrócić uwagę ?

osowa

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Większe, ale pole wycięcia podobne. Zacząłem robić grzebieniem 12. Zaczne od tego, ze klej Adesilex P9 Mapei rozrabiam mniejszą ilością wody, niż wg przepisu, bo na worku stoi: 7-7.5l wody na 25kg, czyli jakies 7-7.5 do 12l. Wg tych proporcji klej sie po prostu leje. Ja daje ok. 1.25l/4l i jest to wystarczająco gęsta zaprawa, by płytka pod własnym ciężarem (a jest lekka, bo mała) nie siadła do zera, ale i wystarczająco gęsta, by generowany grzebień miał wysokość jakies 9-10mm po pociągnięciu pacą 12mm (wysoka lepkość kleju nie pozwala na wyższy grzebień). Efekt jest taki, że klej nie pokrywa w 100% płytki, ale te 4-5mm kleju udaje się uzyskać.

Jeszcze gorzej jest z klejem Sopro no 1 (klej klasy S1) - jest on b. rzadki i mocno lepiący.

Póki co wygląda to tak:

20140707_193114.jpg

Ok, z korytarzem sobie poradzę. Prośba teraz o wyjaśnienie, jak zrobić ganek na zewnątrz - podłogę i cokół na elewacji. Jakim klejem, jaką techniką?

Klej będę kupował chyba Botament Botact M29 na podłogę, nie wiem, jaki niskospływny na ścianę (płytki, to Paradyż Semir elewacyjne, rozmiar 6,6x24,5cm, podłoga 30x30).

Wiedza ze szkoły podstawowej się kłania. Dzieli się ilość wody przez ilość kg i powinno ci wyjść 280ml na 1KG zaprawy. To dużo? Mieszasz, czekasz 5 min potem znowu mieszasz i możesz używać. Uwierz mi , będzie ok. Przy 1.25l/4l wychodzi ci 312ml na 1 KG czyli przelewasz wodę czyli właśnie straciłeś gwarancję producenta :). Na zewnątrz musisz użyć hydroizolacji przeznaczonej na zewnątrz. Każdy producent coś ma to sobie wybierzesz. Kleje te same co do wewnątrz.

od kiedy 1 litr sypkiego kleju = 1kg? Bo wg moich dosc niedokladnych pomiarow ok. 1.7kg, a wiec daje ok. 184ml/kg wody. Jak dam wiecej, to klej sie robi polplynny.

Hydroizolację daje mapelastik. Pytam o technike, zeby nie bylo pustych przestrzeni, gdzie zebrana zamarzajaca woda moglaby plytke odstrzelic.

ja to swietnie rozumiem, ale nie mozemy sie dogadac - Ty twierdzisz, ze daje za duzo wody, a ja natomiast, ze sporo mniej, niz producent wymaga. Prosta sprawa - jak dam 280ml per kilo, to klej plynie, a plytka pod wlasnym ciezarem wyciska cale powietrze spod siebie.

Chyba, ze twierdzisz wciaz, ze litr suchej mieszanki wazy kilogram, ale nigdy nie uwierze, ze worek zajmuje 25 litrow. Na oko to bedzie jakies 12, moze maks 14 litrow. Nie mam niestety na budowie wagi kuchennej, zeby precyzyjnie przygotowac zaprawe dla maks pol wiaderka pojemnosci. Na innej zaprawie (atlas) jest napisane: zuzycie 1.5kg na 1m2/1mm warstwa, czyli ciezar wlasciwy 1.5kg/litr. To dawaloby ok. 208ml/kg w mojej zaprawie.