Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dachówka czy gont bitumiczny

Recommended Posts

Bardzo proszę o poradę, zamierzam w najbliższym czasie się budować i podejmuję decyzje odnośnie pokrycia dachu.

Jeśli ma ktoś jakieś doświadczenia z gontem to proszę o informacje:

jaka jest jego trwałość, konserwacja, i kosz oczywiście, czy dać sobie spokój z gontem i położyć dachówkę?

Z góry dziękuję za rady i inf.

Pokrycie gontem bitumicznym może wyjść zbliżone w cenie do dachówki cementowej. Mniej kosztuje sam gont i "dodatki", natomiast musiasz doliczyć koszt deskowania, i to nie zwykłego tylko dokładnego (płyta OSB, ktora jest nieprzyzwoicie droga, lub dobrze wysuszone wąskie deski, również nieprzyzwoicie drogie) i papy podkładowej. Zaletą jest mniejszy ciężar pokrycia więc zaoszczędzić można na konstrukcji więźby.

Najlepiej chyba popatrzeć co Ci bardziej odpowiada - pojeździj po okolicach i popatrz na domy (a nie tylko na wystawki w firmach dachowych). Ważne żebyś zobaczyła, jak dane pokrycie prezentuje się na większej powierzchni, najlepiej na domu zbliżonym do takiego, który Ty będziesz budowała. U mnie sąsiad na bardzo podobnym do mojego domu ma dachówkę cementową i... świeci się to jak psu jajka :wink: i wygląda strasznie ciężko, dom wygląda według mnie jak przygnieciony :(. Ja buduję rozłożystą parterówkę i dużo bardziej podobał mi się jako rodzaj pokrycia gont, więc u mnie będzie czerwony cieniowany Katepal sześciokąt.

Daj sobie spokój z gontem. Jakieś to takie niesolidne jak na dom. Gdyby jeszcze koszt był niższy to można by pomysleć a tak nie widzę sensu.

Uwielbiam takie wypowiedzi. :-?

-Citroen? Nie, to nie jest samochód. Niemiec to samochód.

- Wiesz bo masz/miałeś?

- Nie, ja maluchem jeżdżę...

- Beton komórkowy? To niesolidne jest. Tylko ceramika.

- A w czym mieszkasz?

- W bloku z wielkiej płyty.

Jakieś argumenty, a nie tylko "jakieś to niesolidne jak na dom"? Ja podałem chyba w miarę obiektywnie co widzę "za" a co "przeciw". A Ty D'Arku wyraziłeś jedynie nie popartą żadnymi argumentami opinię. A opinia jest jak du*a - każdy ma inną.

Przejrzałam dokładnie na forum informacje o gontach bitumicznych i chyba sie jednak nie zdecyduje, szukam alternatywy dla typowych dachówek, bo nie chcę kłaść blachy. Gont bardzo mi się podoba, ale ze względu na trwałość szukać będę innego rozwiązania.

Znalazłam ładne kształty dachówki podobne do gontowej (zapomniałam teraz nazwy) no i podoba mi się łupek, ale trochę drogi.

dzięki za inf. pozdrawiam.

Ja zgadzam się z D'arkiem, dachówka jest najsolidniejsza, sprawdzona od wielu lat. Poza tym argument cenowy z zastrzezeniem ze wszystko zalezy od ksztaltu dachu - dachowka nie wychodzi drozej w przypadku dachów czterospadowych z dodatkowymi polaciami np na lukarnach czy na gankach. Nie wymaga dodatkowego deskowania. Z mojego doświadczenia radze tylko bardzo uwaznie dobrac ekipe dekarska - na tym nie warto oszczedzac ... Powodzenia

Whisper -co widzisz w miarę obiektywnie - że się świeci jak..., albo że dach pokryty dachówką jest jak przygnieciony? Obiektywizm prima sort.

Moja opinia nie musi być zgodna z twoją. A gont jest mniej trwały niż dachówka i to widać moim subiektywnym zdaniem.

Owszem, to były opinie subiektywne, ale dotyczyły drugiej części mojej wypowiedzi, czyli "zobacz co Tobie się będzie podobało". A w pierwszej części napisałem jakie widzę wady i zalety. I tu byłem chyba obiektywny.

Zdecydowanie polecam dachówkę. W tej chwili mieszkam jeszcze w szeregowej zabudowie, pokrycie blachą i jest ok. W budowanym domu położyłem już dachówkę cementową.

Widzę po mieszkańcach sąsiedniej ulicy ( z okna) jak wygląda gont po kilku latach użytkowania (ok. 5). Część musiała powymieniać na nowy a te stare wyglądają jak "zgrzybiałe". Ciemne plamy dominują na dachu i wygląda to mało estetycznie. Ale do momentu gdy nie cieknie do środka to jeszcze wszystko jest ok.

Pracowałem kiedyś w USA na dachach. Większość pokryć dachowych robi się tam z gontu bitumicznego ( po ichniemu shingles)

Nie jest to poszycie trwałe , podobno wytrzymuje 10-15 lat.

Po tym okresie jednak nie wymienia się całości tylko po prostu nabija nową warstwę shingles, a warstw takich może być na sobie ok 3.

Zaletą tego pokrycia jest na pewno to że położy je dobrze nawet ekipa partaczy. Raz kładliśmy dachówkę i w miarę dobrze wyglądała tylko z dołu ( a dom był wysoki) , z bliska to raczej o pomstę do nieba wołała.

A dachy bitumiczne wychodziły nam całkiem dobrze :)

W moim domu mam dachówkę ceramiczną , którą kładli prawdziwi fachowcy i jestem bardzo zadowolony.

Nie polecam gontu , moim zdaniem współczynnik cena/jakość jest dla niego najmniej korzystny w porównaniu z innymi pokryciami.

Mam inne zdanie od mojego przedmówcy co do stwierdzenia, że gont dobrze położy nawet ekipa partaczy.

Mój mąż rozważał pokrycie nim dachu naszego przyszłego domu, jednak udało mi go od tego odwieść pewnym spostrzeżeniem. Od jakiegoś czasu przyglądałam się wszystkim dachom z gontem bitumicznym i zauważyłam, że zaledwie niewielka część, ok. 1 z 20 domów, można uznać za dobrze położone. Rzecz jasna, jestem tylko babą, więc dla mnie najważniejsza była estetyka. Na dachach pozostałych 19 domów widoczne było odklejanie się dachówek przez co widoczne były brzydkie szpary, dachówki po prostu nie przylegały dobrze do siebie. Jeśli mój dach miałby wyglądać tak szpetnie po paru latach od pokrycia, to bardzo dziękuję, ale rezygnuję. Mąż na szczęście zgodził się ze mną.

Pozdrawiam, ula

Witam.Trwalosc gontow bitumicznych wynosi min10-15lat.Widzialem mnostwo domow gdzie gonty lezaly ponad 30lat.W USA bez problemu mozna kupic gonty z 40letnia gwarancja,a jak kupuje czlowiek po 60tce to dostanie dozywotnia gwarancje.Moim zdaniem gonty wyjda znacznie taniej od dachowki ceramicznej czy nawet cementowej,jezeli dach bedzie mial skomplikowany ksztalt.Nie jest prawda ze dach z gontem podraza droga sklejka.Wystarczy zrobic deskowanie ktore jest tanie.Nie mowie tu o deskach suszonych bo nie ma takiej potrzeby.Kruciaki sa tanie.W moim poprzednim domu mialem polozona folie zbrojona.Wiecej tego bledu nie zrobie.Deskowanie to jest to.Pozdrawiam