Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kamień graniczny a ogrodzenie

Recommended Posts

Witam!

Planuję ogrodzenie tyłu działki i nie wiem co zrobić z wkopanym kamieniem granicznym( wyciągnąć, zakopać, etc), jak postępować? czy niezbędny będzie geodeta? ( choć skoro wszystko sie zgadza nic nowego mi nie powie).

Czy faktycznie jest tak przyjęte iż każdy grodzi swoją prawą część działki?

Pozdrawiam

Kamień oczywiście musi zostać nienaruszony.

Proponuję od strony drogi cofnąć się na ok 20 cm od granicy, a z tyłu czy boków dogadać się z sąsiadami i robić ogrodzenie w granicy.

Niedaleko mojej działki widziałem takie ogrodzenia "każdy na swoim" w odległości 30 cm - koszmar:

- niepotrzebnie skraca działkę

- trudności w koszeniu czy odchwaszczaniu tego pasa 30 cm

- trudności w konserwacji płotu

- głupota (no chyba, że z sąsiadem nie można się dogadać, ale to już inna sprawa...) :wink:

Jaro ! A daj podstawę prawną do takiego zachowania, jakie proponujesz. Mnie geodeta (sądowy) informował o karaniu za usuwanie znaków geodezyjnych (Kodeks wykroczen to jedno a pewnie w prawie geodezyjnym tez coś napisali?? ). pozdr Ewa

Ewa, ja też myślałem że słupek graniczny jest znakiem geodezyjnym, ale jakiś geodeta uświadomił mnie, że nie. I chyba miał rację - zob. niżej cytaty na ten temat z Prawa geodezyjnego i kartograficznego:

"Art. 48. 1. Kto:

[...]

3) wbrew przepisom art. 15 niszczy, uszkadza, przemieszcza znaki geodezyjne, grawimetryczne lub magnetyczne i urządzenia zabezpieczające te znaki oraz budowle triangulacyjne, a także nie zawiadamia właściwych organów o zniszczeniu, uszkodzeniu lub przemieszczeniu znaków geodezyjnych, grawimetrycznych lub magnetycznych, urządzeń zabezpieczających te znaki oraz budowli triangulacyjnych,

[...]

- podlega karze grzywny.

2. W wypadkach określonych w ust. 1 orzekanie następuje na podstawie przepisów o postępowaniu w sprawach o wykroczenia."

"Art. 2 Ilekroć w ustawie jest mowa o:

4) osnowach geodezyjnych - rozumie się przez to usystematyzowany zbiór punktów geodezyjnych, dla których określono matematycznie ich wzajemne położenie i dokładność usytuowania,

5) znakach geodezyjnych - rozumie się przez to znaki z trwałego materiału, określające położenie punktów osnowy geodezyjnej"

Nie znam się na geodezji, ale podobno zwykły słupek z krzyżykiem wstawiany w rogu dziaalki, a tym bardziej zakopana w ziemi butelka (pusta :wink: ) nie jest znakiem oznaczającym punkt osnowy geodyzyjnej. Geodeci, czy możecie to potwierdzić?

Ja tam wolę słuchać doświadczonych geodetów sądowych. A Wy róbcie co chcecie :D Bardziej miałam na myśli art 69 kodeksu wykroczeń (ale mogę mieć nie aktualny albo nie ten numer). A poza tym uważam, że po co sobie robić problem w przyszłości - narażać na koszty - w razie jakiejś afery sąsiedzkiej przy stawianiu ogrodzenia . :roll: pozdr. Ewa

Nie wiem dlaczego ma być afera, jeżeli granice zostały prawidłowo wznowione i własciciel działki prawidłowo ogrodził sie. Uważam że sugerowania, że powinno odsunąć sie z ogrodzeniem od granicy jest nieporozumieniem. Często geodeta wznawiając granicę stabilizuje ją palikami drewnianymi, które spokojnie można wyjąć a w ich miejsce wstawić słupek ogrodzenia

Kodeks wykroczeń:

"Art. 69. Kto umyślnie niszczy, uszkadza, usuwa lub w inny sposób czyni bezskutecznymi znaki umieszczone przez organ państwowy w celu stwierdzenia tożsamości przedmiotu, zamknięcia go lub poddania rozporządzeniu władzy,

podlega karze aresztu, grzywny albo karze nagany."

Nie wydaje mi się, żeby miał zastosowanie do słupka wkopanego przez geodetę.

A w razie sporu o granicę pozostawienie słupka granicznego nie musi wiele pomóc - sąsiad zawsze może twierdzić, że ktoś go przesunął, prawda? Więc i tak trzeba wezwać geodetę. Ewa, chyba niepotrzebine dopatrujesz się interesowności u janaro, to nie jest specjalnie miłe, niezależnie kto ma rację co do meritum.

Janaro chciałam powiedzieć, że sugerujesz większe lub mniejsze naruszenie kamienia granicznego. A w razie czego jak ktoś będzie kwestionował granicę to wg Ciebie można ją wznowić odtworzyć czy jeszcze raz pomierzyć - obojętnie jak to nazwiemy. A ja uważam, że Twoja sugestia wg mojego doświadczenia i wiedzy o nienaruszalności granic , a co za tym idzie słupków , prętów czy butelek, jest jako geodety nie na miejscu. I tylko stwierdzam, że takie czynności, które wymieniłam pociągają za sobą koszty. Ale to moje zdanie . I to wszystko co mam do powiedzenia w tej kwestii. pozdr Ewa :roll: Każdy ma swój rozum i niech robi, co uważa :D