BezdomnYY 24.04.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 Witam!Planuję ogrodzenie tyłu działki i nie wiem co zrobić z wkopanym kamieniem granicznym( wyciągnąć, zakopać, etc), jak postępować? czy niezbędny będzie geodeta? ( choć skoro wszystko sie zgadza nic nowego mi nie powie). Czy faktycznie jest tak przyjęte iż każdy grodzi swoją prawą część działki?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 24.04.2005 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 Specem nie jestem, ale wydaje mi się, że kamieni granicznych nie wolno wykopywać. O tymgrodzeniu od prawej pierwsze slyszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 25.04.2005 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Po pierwsze kamienie powinny pozostać na miejscu. Po drugie jak grodzisz to jeżeli robusz to w granicy powinieneś (na piśmie) mieć uzgodnienia z sąsiadem i jak jest normalny powinen zwrócić część kosztów. Jeżeli nie masz uzgodnień to lepiej odstąp 10 - 25 cm i stawiaj płot na swoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 25.04.2005 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Kamień oczywiście musi zostać nienaruszony. Proponuję od strony drogi cofnąć się na ok 20 cm od granicy, a z tyłu czy boków dogadać się z sąsiadami i robić ogrodzenie w granicy. Niedaleko mojej działki widziałem takie ogrodzenia "każdy na swoim" w odległości 30 cm - koszmar: - niepotrzebnie skraca działkę - trudności w koszeniu czy odchwaszczaniu tego pasa 30 cm - trudności w konserwacji płotu - głupota (no chyba, że z sąsiadem nie można się dogadać, ale to już inna sprawa...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 25.04.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Jako geodeta poradzę tylko jedno, wykop granicznik a w jego miejsce wstaw słupek ogrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 25.04.2005 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Zaraz, jak to tylko prawą ??a co z lewą, sąsiad Ci gratisowo stawia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 25.04.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Jaro ! A daj podstawę prawną do takiego zachowania, jakie proponujesz. Mnie geodeta (sądowy) informował o karaniu za usuwanie znaków geodezyjnych (Kodeks wykroczen to jedno a pewnie w prawie geodezyjnym tez coś napisali?? ). pozdr Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
REX RoD 25.04.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 moze zrobisz jak ja:murek z otworem na słupek graniczny. Ogrodzenie w lini granicy działki. a kamień wkoponowany w murek, ale z 5cm przerwami z obu boków i od góry, zeby można go zlokalizować w razie potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 25.04.2005 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Proponuję od strony drogi cofnąć się na ok 20 cm od granicy, a z tyłu czy boków dogadać się z sąsiadami i robić ogrodzenie w granicy. Od frontu nie można przekroczyć granicy działki i wejść na teren gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 25.04.2005 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Jaro ! A daj podstawę prawną do takiego zachowania, jakie proponujesz. Mnie geodeta (sądowy) informował o karaniu za usuwanie znaków geodezyjnych (Kodeks wykroczen to jedno a pewnie w prawie geodezyjnym tez coś napisali?? ). pozdr Ewa Ewa, ja też myślałem że słupek graniczny jest znakiem geodezyjnym, ale jakiś geodeta uświadomił mnie, że nie. I chyba miał rację - zob. niżej cytaty na ten temat z Prawa geodezyjnego i kartograficznego: "Art. 48. 1. Kto: [...] 3) wbrew przepisom art. 15 niszczy, uszkadza, przemieszcza znaki geodezyjne, grawimetryczne lub magnetyczne i urządzenia zabezpieczające te znaki oraz budowle triangulacyjne, a także nie zawiadamia właściwych organów o zniszczeniu, uszkodzeniu lub przemieszczeniu znaków geodezyjnych, grawimetrycznych lub magnetycznych, urządzeń zabezpieczających te znaki oraz budowli triangulacyjnych, [...] - podlega karze grzywny. 2. W wypadkach określonych w ust. 1 orzekanie następuje na podstawie przepisów o postępowaniu w sprawach o wykroczenia." "Art. 2 Ilekroć w ustawie jest mowa o: 4) osnowach geodezyjnych - rozumie się przez to usystematyzowany zbiór punktów geodezyjnych, dla których określono matematycznie ich wzajemne położenie i dokładność usytuowania, 5) znakach geodezyjnych - rozumie się przez to znaki z trwałego materiału, określające położenie punktów osnowy geodezyjnej" Nie znam się na geodezji, ale podobno zwykły słupek z krzyżykiem wstawiany w rogu dziaalki, a tym bardziej zakopana w ziemi butelka (pusta ) nie jest znakiem oznaczającym punkt osnowy geodyzyjnej. Geodeci, czy możecie to potwierdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 25.04.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 A w samym kodeksie wykroczeń nie znalazłem nic na temat znaków geodezyjnych. Może chodziło właśnie o art. 48 Prawa geodezyjnego ... - zob. odesłanie do trybu postępowania w ust.2 tego artykułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 26.04.2005 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Ja tam wolę słuchać doświadczonych geodetów sądowych. A Wy róbcie co chcecie Bardziej miałam na myśli art 69 kodeksu wykroczeń (ale mogę mieć nie aktualny albo nie ten numer). A poza tym uważam, że po co sobie robić problem w przyszłości - narażać na koszty - w razie jakiejś afery sąsiedzkiej przy stawianiu ogrodzenia . pozdr. Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 26.04.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Nie wiem dlaczego ma być afera, jeżeli granice zostały prawidłowo wznowione i własciciel działki prawidłowo ogrodził sie. Uważam że sugerowania, że powinno odsunąć sie z ogrodzeniem od granicy jest nieporozumieniem. Często geodeta wznawiając granicę stabilizuje ją palikami drewnianymi, które spokojnie można wyjąć a w ich miejsce wstawić słupek ogrodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 26.04.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 janaro ! A kto płaci za wznowienie granic? Chyba geodeta tego nie robi za darmo, więc uważam, że Twoje sugestie są nie na miejscu . pozdr Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 26.04.2005 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Kodeks wykroczeń:"Art. 69. Kto umyślnie niszczy, uszkadza, usuwa lub w inny sposób czyni bezskutecznymi znaki umieszczone przez organ państwowy w celu stwierdzenia tożsamości przedmiotu, zamknięcia go lub poddania rozporządzeniu władzy,podlega karze aresztu, grzywny albo karze nagany." Nie wydaje mi się, żeby miał zastosowanie do słupka wkopanego przez geodetę.A w razie sporu o granicę pozostawienie słupka granicznego nie musi wiele pomóc - sąsiad zawsze może twierdzić, że ktoś go przesunął, prawda? Więc i tak trzeba wezwać geodetę. Ewa, chyba niepotrzebine dopatrujesz się interesowności u janaro, to nie jest specjalnie miłe, niezależnie kto ma rację co do meritum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 26.04.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Tomaszku u Pana Janaro nie dopatruję się z pewnością interesowności . pozdr Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 26.04.2005 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 janaro ! A kto płaci za wznowienie granic? Chyba geodeta tego nie robi za darmo, więc uważam, że Twoje sugestie są nie na miejscu . pozdr Ewa Jako geodeta nie wiem co przez to Chcesz powiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 26.04.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Janaro chciałam powiedzieć, że sugerujesz większe lub mniejsze naruszenie kamienia granicznego. A w razie czego jak ktoś będzie kwestionował granicę to wg Ciebie można ją wznowić odtworzyć czy jeszcze raz pomierzyć - obojętnie jak to nazwiemy. A ja uważam, że Twoja sugestia wg mojego doświadczenia i wiedzy o nienaruszalności granic , a co za tym idzie słupków , prętów czy butelek, jest jako geodety nie na miejscu. I tylko stwierdzam, że takie czynności, które wymieniłam pociągają za sobą koszty. Ale to moje zdanie . I to wszystko co mam do powiedzenia w tej kwestii. pozdr Ewa Każdy ma swój rozum i niech robi, co uważa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 26.04.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Soryy, w takim razie "nadinterpretacja". Dla mnie zabrzmiało co najmniej jak zarzut w stosunku do geodetów, że udzialają porad, które im dają większy zarobek, a inwestorom przynoszą niepotrzebne koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 26.04.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Proponuję od strony drogi cofnąć się na ok 20 cm od granicy, a z tyłu czy boków dogadać się z sąsiadami i robić ogrodzenie w granicy. Od frontu nie można przekroczyć granicy działki i wejść na teren gminy. ...właśnie tak napisałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts