Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stół bilardowy w salonie

kwrp

Recommended Posts

Moze ktos z Was posiada właśnie stół bilardowy w salonie. Ja też bym taki chciał tylko ze mój salon jest za mały i zastanawiam sie nad kupnem takiego rozsuwanego stołu gdzie po rozłożeniu jest polem do gry, a po złożeniu normalnym stołem. Czy ktoś z Was posiada tego typu urządzenie. Jakie ja tego zalety i jakie wady?

ja planuję stół do bilarda w hobby room (pomieszczenie nad dwu stanowiskowym garażem, o powierzchni 42mkw - po podłodze). Wydaje mi sięto rozwizanie praktyczniejsze niż w salonie. Stół może być typowy za jakieś 2-3 tyś, nie trzeba nic rozsuwać, jest więcej miejsca i można grac w bilarda jak ktoś ogląda tv... :wink:

Nio niestety ja nie bede mial hobby room-u a i w pokojach w pietrze tez nie bedzie miejsca na dodatkowy stól, wiec salon jest najlepszym wyjsciem.

A jakie wymiary ma miec Twój salon?

Bo stół do bilarda to ma przekątną ok 8stóp (są i większa, ale jest też i mniejszy o przekątnej 7stóp) co mozna przełożyć, że na bilarda musisz mieć 2m szerokośc stołu i ze 3m długość. Poza tym trzeba by mieć 1m od stołu by móc grać, więc wycodzi, ze potrzebujesz mieć minimum 4m na 5m wolnej przestrzeni by móc grać...

Oczywiście są stoły, które spełniają dwie funkcje - stołu bilardowego i jadalnego. Najczęstsza konstrukcja to na stół bilardowy nakładany blat drewniany składający się z 2 elementów. Widziałem również w necie stół obracany tzn blat był obracany specjalnym mechanizmem. Ale koszt takiego cacka to 15tyś. Sam się rozglądałem za różnymi rozwiązaniami. Myślę że poprzestanę na 6-cio stopowym stole w gabinecie obok salonu. :)

A jeszcze pamiętajcie, że stół z płytą do grania z łupka włoskiego to waga 300-450kg a czasami i więcej :D

Oczywiście są stoły, które spełniają dwie funkcje - stołu bilardowego i jadalnego. Najczęstsza konstrukcja to na stół bilardowy nakładany blat drewniany składający się z 2 elementów. Widziałem również w necie stół obracany tzn blat był obracany specjalnym mechanizmem. Ale koszt takiego cacka to 15tyś. Sam się rozglądałem za różnymi rozwiązaniami. Myślę że poprzestanę na 6-cio stopowym stole w gabinecie obok salonu. :)

A jeszcze pamiętajcie, że stół z płytą do grania z łupka włoskiego to waga 300-450kg a czasami i więcej :D

Wydaje mi się, że dla 300kg stołu nie trzeba wzmacniać stropu? :o Czy mylę się?

Nie wiem nie jestem konstruktorem. Ale myślę że nie. No może przy stropie drewnianym. Ale trzeba go na ten strop wtaszczyć

Wymiary zewnętrzne [cm]

6 ft 218 x 127

7 ft 232 x 133

8 ft 258 x 146

Minimalne wymiary pomieszczeń

dla poszczególnych wielkości:

szerokość [cm] długość [cm]

6 ft 310 400

7 ft 320 420

8 ft 330 445

stół bilardowy nie musi mieć blatu z kamienia, może mieć z płyty wiórowej (chyba jest specjalnie utwardzana) i w zastosowaniu domowym i tak będzie wystarczalny i w dodatku jest dużo lżejszy i tańszy.

mam stół bilardowy w obecnym domku, kupiłem go ja upadła jedna z piwiarni, był w stanie opłakanym, ale cena była śmieszna do tego dostałem gratis trochę kij, komplet bil, przez zimę zrobiłem mu "kapitalkę", nowe dobre sukno, kosze, nowy lakier, bejca, 3 kije, itd..... wszystko na gotowo mnie wyszło z 900zł.

Jednak nie wstawię go do salonu, gdyż chyba z rok temu pytałem się o skutki upadku bili na podłogę z gresu :( . W dodatku zauważyłem i w tym pokoju co go mam, tam akurat jest podłoga z drewna i widać delikatnie skutki upadku bili. Więc w nowym domu jak już przeniosę ten stół to na pewno będzie w pokoju hobby i tam też dam dywan.

Co do stołu rozkładanego, ja widziałem coś takiego, dla mnie to porażka, nie wiem może są lepsze ?, ale już lepiej kupić mini bilard dla dzieci, dlaczego porażka, ten stół nie dało się bardzo dobrze wypoziomować !!! i miał też kilka innych mankamentów.

Nie wiem nie jestem konstruktorem. Ale myślę że nie. No może przy stropie drewnianym. Ale trzeba go na ten strop wtaszczyć

Wymiary zewnętrzne [cm]

6 ft 218 x 127

7 ft 232 x 133

8 ft 258 x 146

Minimalne wymiary pomieszczeń

dla poszczególnych wielkości:

szerokość [cm] długość [cm]

6 ft 310 400

7 ft 320 420

8 ft 330 445

To ze swoją sugeestią, że potrzeba 4m na 5m nie pomyliłem się...

Nio niestety ja nie bede mial hobby room-u a i w pokojach w pietrze tez nie bedzie miejsca na dodatkowy stól, wiec salon jest najlepszym wyjsciem.

A jakie wymiary ma miec Twój salon?

Bo stół do bilarda to ma przekątną ok 8stóp (są i większa, ale jest też i mniejszy o przekątnej 7stóp) co mozna przełożyć, że na bilarda musisz mieć 2m szerokośc stołu i ze 3m długość. Poza tym trzeba by mieć 1m od stołu by móc grać, więc wycodzi, ze potrzebujesz mieć minimum 4m na 5m wolnej przestrzeni by móc grać...

Planowałem też takie małe szaleństwo ze stołem bilardowym. Nawet małżonkę "obaliłem na rozum" a nie było łatwo. Ale ten pokój nad garażem, w którym miałby spocząć, ma 8x3,5 metra i chyba będzie za wąsko. Mam jeszcze jeden pokój na poddaszu 6x4 metra ale to miała być sypialnia córki i ten numer pewnie nie przejdzie u mojej żonki.

na allegro jest wszystko :lol:

tu jest sobie stół do bilarda: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=49301449 a w opisie sprzedający dodał co do stołu można zamówić również blat nakrywajacy biesiadny co go zmieni w stół jadalny i wyjdzie takie "2 w 1"

Bilard fajna rzecz :-) no i oczywiscie browarek podczas rozgrywki... juz mam miejsce przewidzane w domku w piwnicy ... pomieszczenie 36m2 wiec bilard wejdzie i nawet BAR sie zmieści ... jakaś metalowa srebna rura z wijącą sie na niej panienką też by się zmiesciła ale pomysł nie dostanie akceptacji przez "grupę trzymającą władzę" (żona ) :lol:

Grałem kiedyś na pół-wyczynowo w snookera.

Nie da się połączyć dobrego stołu do bilarda z funkcjami użytkowymi.

Porządny stół ma blat z marmuru ,grubość minimalna chyba 6 czy 7cm.

Stół 12-stopowy może ważyć nawet 1,5-2 tony.Oczywiście są to stoły wysokiej klasy.Natomiast żaden stół nie może ważyć mniej niż 300-400 kg,gdyż będzie się ruszał przy każdym oparciu się o niego .Ponadto stół musi być wypoziomowany,unieruchomiony.

Blat z płyty wiórowej wykrzywia się ,wypacza,stół jest za lekki,bile źle chodzą.To taka dziecinna odmiana.

Jeśli chcesz grać i się nie wkurzać kup albo porządny stół,albo abonament do najbliższego klubu.

Zapomniałem,że z każdej strony potrzebne jest ok.2m.

Pozdrawiam

Heeej,

Moze zawodowiec albo chociaz pol-zawodowiec powinien miec stol do bilarda w domu (treningi) ....a tacy zwykli klepacze beda tego stolu uzywac sporadycznie i stol podzieli los zakurzonych trenazerow wioslarskich, rowerkow treningowych czy tez miniatlasow dla domoroslych atletow. Bedzie stal smutny ...samotny i tylko od czasu do czasu za kij chwycimy zeby kotu przylac jak wazon stlukl. Moze nawet lepiej taki pazdzierzowy kupic ..uniwersalny ...zawsze bedzie gdzie zupe zjesc.

A na bilard to nie ma jak klubik ..z koleszkami ...

Nie dajmy sie osaczyc tym naszym domom do konca.

Milego weekendu

Nio to jush wiem gdzie wstawie ten stół bilardowy. Nie wiem czy to dobry pomysł ale bedzie on na strychu. Szerokosc i długosc sa odpowiednie. Matwia mnie tylko 2 rzeczy. Wysokosc i czy podłoga na struchu wytrzyma. Czy ktos z Was wie moze jaka jest wysokosc standardowego stołu do snookera i czy potrzeba jakos wzmacniac podłoge strychu jesli bedzie ona wykonana z drewna

Nio to jush wiem gdzie wstawie ten stół bilardowy. Nie wiem czy to dobry pomysł ale bedzie on na strychu. Szerokosc i długosc sa odpowiednie. Matwia mnie tylko 2 rzeczy. Wysokosc i czy podłoga na struchu wytrzyma. Czy ktos z Was wie moze jaka jest wysokosc standardowego stołu do snookera i czy potrzeba jakos wzmacniac podłoge strychu jesli bedzie ona wykonana z drewna

Standardowy stół do snookera toż to kolumbryna i ciężka jak cholera.. :o To już stół o przekątnej 7-8 stóp niemoże być? Przy tym typowym do snookera, to chyba trzeba będzie strop wzmocnić.. Bo taki typowy (7-8) to ma ok. 400kg, więc wszystko ok.