Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stół bilardowy w salonie

kwrp

Recommended Posts

Moze ktos z Was posiada właśnie stół bilardowy w salonie. Ja też bym taki chciał tylko ze mój salon jest za mały i zastanawiam sie nad kupnem takiego rozsuwanego stołu gdzie po rozłożeniu jest polem do gry, a po złożeniu normalnym stołem. Czy ktoś z Was posiada tego typu urządzenie. Jakie ja tego zalety i jakie wady?

mnie się marzy :)

moze kiedyś inwestorek w swoim pokoju weźmie i kupi :)

• 2 months później...
...dobry stół kosztuje...

ale pamiętaj o jednym drobiazgu !

Jak to wtarabanic na górę ???

Płyta ( 9 - w jednym kawałku ) waży 300 kg

pzdr

Dokladnie. Jak ktos chce stol z kamiennym blatem to jest to spory koszt. Ale warto. Co do wnoszenia. U mnie blat do stołu 9 stopowego wnosiło 6 chłopa sapiac przy tym i drobiąc jak gejsza. Naszczescie pokój billardowy snajduje sie na parterze i ma drzwi do ogrodu. Nie wiem czy dało by sie wniesc to na pietro . Pomijajac juz ciezar to jak zmiescic sie z taka tafla na schodach.(cos chyba z 3x1.5m i waga ~ 400 kg

Ja mam stół bilardowy od kilkunastu lat. Jest to stół z płytą kamienną, waży coś ok tony. Do przeniesienia, wniesienia, zniesienia po schodach tego cholerstwa potrzebowałam ok 8 chłopa (rozkręcaliśmy go wcześniej ale sama płyta jest strasznie ciężka). Z każdej strony stołu potrzeba ok 1,5 metra do swobodnej gry. Raz na jakiś czas wymieniam sukno - kiedyś były to spore koszty, płaciłam ok 700 - 1000 zł, teraz firmy oferują tą usługę już w cenie ok 400zł.

Największy problem mam z podłogą...

Płytki gresowe są w opłakanym stanie. Upadająca bila (robi straszny hałas) i powoduje pęknięcia płytek gdzie po pewnym czasie robią się malutkie dziurki a następnie dziurska w których można sobie złamać podczas gry obcas :oops: Uprzedzę pytanie i powiem,że płytki nie są super jakości, ot zwykły gres szkliwiony (ok 10mm grubości) kupowany jakieś 6 - 7 lat temu. W niedługim czasie chcę zakupić wykładzinę dywanową i na niej postawić stół - niestety goście grają w butach więc podejrzewam,że też długo nie wytrzyma.

Ściany i sufit po kilku tygodniach użytkowania muszę myć bo często ktoś z gości zostawia na nich niebieską kredę z kija :lol:

I jeszcze coś, na ścianach miałam lustra, niestety zostało tylko jedno...

• 8 years później...

Po 10 latach odświeżam temat stołów bilardowych.

Grałem na wielu, a widziałem ich jeszcze więcej. miałem też okazję grać na takim, którego powinien być zakaz sprzedaży do gry.

Jako kiepskiej jakości ozdoba dla szpanu to OK. Do grania jednak absolutnie się nie nadawał. Krzywy, bandy chyba z wtórnej gumy, sukno z firanki od Babci.

Dlatego też pytanie - Gdzie kupić bardzo dobrej jakości stół bilardowy z kamienną płytą?