Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzedać jako budowa czy jako dom?

thalex

Recommended Posts

Gdyby okazała się konieczność lub jako rozsądne wyjście to kiedy korzystniej się na tym wychodzi?

Budowę, mam na myśli wykończony dom ale nie oddany do zamieszkania.

Chodzi mi głównie o opłaty skarbowe/podatek kiedy są wyższe? Coś mi "dzwoni", że najmniejsze są po 5-ciu latach użytkowania? :( :(

Gdyby okazała się konieczność lub jako rozsądne wyjście to kiedy korzystniej się na tym wychodzi?

Budowę, mam na myśli wykończony dom ale nie oddany do zamieszkania.

Chodzi mi głównie o opłaty skarbowe/podatek kiedy są wyższe? Coś mi "dzwoni", że najmniejsze są po 5-ciu latach użytkowania? :( :(

Wszystko zależy od tego kiedy kupiłeś działkę. Generalnie jeżeli sprzedawana jest nieruchomość nabyta przed upływem pięciu lat kalenarzowych trzeba zapłacić zryczałtowany podatek dochodowy w wysokości 10%. Można uniknąć tego podatku wydając, w ciągu dwóch lat, uzyskaną kwotę na swoje potrzeby mieszkaniowe.

W przypadku sprzedaży budowy wskazane jet rozbicie wartości nieruchomości na cenę działki i resztę. Podstawą wyliczenia podatku przez urząd skarbowy jest zaawansowanie budowy, zgodnie z wpisami w dzienniku budowy.

W przypadku działki niebawem minie pięć lat, więc tu jest dla mnie już jasne.

Natomiast w przypadku "budowy" - jakiej wysokości byłyby opłaty.

A jakie w przypadku "domu" świeżo oddanego do użytkowania.

Zrozumiałem, z wypowiedzi, że czy podmiotem sprzedaży będzie budowa, czy dom opłaty będą podobne.

(Srodki ze sprzedaży byłyby min. przeznaczone na cele mieszkaniowe)

Dziękuję za zainteresowanie :D

W przypadku działki niebawem minie pięć lat, więc tu jest dla mnie już jasne.

Natomiast w przypadku "budowy" - jakiej wysokości byłyby opłaty.

A jakie w przypadku "domu" świeżo oddanego do użytkowania.

Zrozumiałem, z wypowiedzi, że czy podmiotem sprzedaży będzie budowa, czy dom opłaty będą podobne.

(Srodki ze sprzedaży byłyby min. przeznaczone na cele mieszkaniowe)

Dziękuję za zainteresowanie :D

W przypadku sprzedaży działki pięć lat może upłynąć 01.01.2005 roku lub 01.01.2006 roku lub innego pierwszego stycznia (liczy się pięć lat kalendarzowych). Jeżeli będziesz sprzedawał nieruchomość przed upływem pięciu lat kalendarzowych od mommentu nabycia, a pieniądze uzyskane ze sprzedaży wydasz w ciągu dwóch lat na inne swoje potrzeby mieszkaniowe to podatek dochodowy nie wystąpi. Jeżeli wszystkich pieniędzy nie wydasz to od niewydanej kwoty zapłacisz podatek.

W przypadku sprzedaży budowy urząd skarbowy obliczy wartość nieruchomości na podstawie zaawansowania budowy, czyli na podstawie zapisów w dzienniku budowy.