Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pożyczka od rodziny

AxLe

Recommended Posts

Gość M@riusz_Radom
Kto wie... może kiedyś ich dzieci będą się starały o jakieś wyższe stanowisko lub jakąś funkcję publiczną z wyboru... a ktoś przedstawi dokument iż jego rodzice się prostytuowali..... Sorry.. tylko matka gdyż ojciec w takim przypadku nie jest pewny.....

Aż mi się przypomniała scena z Misia - " a gdyby tu za klika lat... a gdyby to Wasza matka .." :)

Mało mnie interesuje co się będzie działo za X lat. To nie mój problem.

PS: Co miałes na myśli pisząc "poniżej pewnego poziomu" ?

Jest takie mądre ludowe przysłowie - Tonący brzytwy się chwyta.

Wowka, podałeś jedynie taką samą kwotę. W Twoim przypadku wynika ona z innych przesłanek - darowizna/pożyczka od 4 rodziców. U mnie bierze się pod uwagę tylko pod uwagę 2 rodziców lub teściów.

Stary.... napisałem

Jedno z rodziców pozycza Tobie 9637 zł oraz Twojej żonie kolejne 9637 zł

Drugie z pośród rodziców pozycza Tobie 9637 zł oraz Twojej żonie kolejne 9637 zł .

Czyli macie razem już do dyspozycji, całkowicie legalnie 38 548 zł.

Należy także brać pod uwagę, że US sprawdza czy darowina miał rzeczywiście miejsce (np. przelew bankowy) oraz czy rodzice/teściowie mieli zdolność finansową do jej udzielania.

Ponawiam cytat z mojej poprzedniej wypowiedzi:

Uwaga - to co napisała jolana jest b. ważne - jest to limit 5-letni.

Jeszcze jedno. Pozyczka do kwoty zwolnionej od podatku nie wymaga zarówno aktu notarialnego jak i rejestracji w US. Niemniej warto mieć na tę okoliczność sporządzony jakiś wiarygodny dokument potwierdzający wysokość pozyczki, datę, cel oraz osobę której ta pożyczka została udzielona - np. przelew na konto z dokładnym opisem.

Czyli piszemy o tym samym

Stary, napisałeś:

"Jedno z rodziców pozycza Tobie 9637 zł oraz Twojej żonie kolejne 9637 zł

Drugie z pośród rodziców pozycza Tobie 9637 zł oraz Twojej żonie kolejne 9637 zł . Czyli macie razem już do dyspozycji, całkowicie legalnie 38 548 zł."

Brałeś więc pod uwagę dwoje rodziców i wtedy otrzymywałeś kwotę 38 548 zł.

Biorąc czworo rodziców byłeś w stanie uzyskać 77 096 zł. I Tu zgoda. Ale...

Ja dodałem, że do tego można doliczyć z przenaczeniem na cele budowlane drugie tyle (co wynika jasno z cytowanej ustawy oraz własnego doświadczenia z US). Mamy więc wtedy od dwojga rodziców możliwą do otrzymania kwotę 77 096. Teoretycznie gdyby tę samą operację przeprowadzić z pozostałymi dwoma rodzicami możemy osiągnąć w sumie kwotę 154 192 jako nieopodatkowaną (zwolnioną od podatku).

O tym samym piszemy tylko w części dotyczącej okoliczności i wiarygodności.

to jeszcze dodam z własnego doświadczenia,

u mnie US przyczepił się ,że pożyczka jest nieoprocentowana,dla świętego spokoju dopisalismy oprocentowanie 0,01% w skali roku płatne po okresie spłaty pożyczki tj po 5 latach, trzeba jeszcze w Picie po 5 latach pamietać o dopisaniu dochodów z pożyczki,

no cóż jaki urząd takie przejścia..

Zaraz, zaraz, WOWKA i mTom, bo chyba jest dzis niskie cisnienie i ja czegos nie kumam. Opierajac sie na cytowanym przepisie (pozwolcie, ze go tu przekleje z postu mToma):

Art. 4. 1. Zwalnia się od podatku:

5) nabycie w drodze darowizny pieniędzy lub innych rzeczy przez osobę zaliczoną do I grupy podatkowej w wysokości nieprzekraczającej 9.637 zł od jednego darczyńcy, a od wielu darczyńców łącznie nie więcej niż 19.274 zł w okresie 5 lat od daty pierwszej darowizny, jeżeli pieniądze te lub rzeczy obdarowany przeznaczy na wkład budowlany lub mieszkaniowy do spółdzielni, budowę lokalu w małym domu mieszkalnym, budowę domu jednorodzinnego albo nabycie lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość[...]

wydaje mi sie, ze nawet jakbysmy ja i moja zona mieli po siedmioro rodzicow i tak z podatku zwolnione bedzie 19.274zl dla kazdego z nas, a wiec lacznie 38.548zl (2x19.274zl). Tak rozumiem zdanie "a od wielu darczyńców łącznie nie więcej niż 19.274 zł w okresie 5 lat od daty pierwszej darowizny" z naciskiem na "lacznie".

Tak wiec 38548 to jest maksymalna kwota zwolniona od podatku w sytuacji dwojga obdarowanych (maz i zona) niezaleznie czy maja dwoje, czworo, czy tuzin rodzicow.

Czy ja cos nie kumam?

-infiniti.

Jest to trochę skomplikowane.

Bierzesz jednak pod uwagę tylko art 4.1. (cele budowlane) - 38 548 zł.

Co z cytowanym przeze mnie art. 9.1? - 77 096 zł.

Razem mamy więc 115 644 zł, a nie jak napisałem wcześniej 154 192 zł. Moja pomyłka, nie wziałęm pod uwagę zdania "łącznie nie więcej niż 19.274" od wielu darczyńców (dla jednego z małżonków).

Jak pisałem wcześniej, US to respektuje (co prawda nie przetestowałem maksymalnej kwoty, ale jednak taką powyżej 38 548 zł).

Juz rozumiem, nie dotarlo do mnie, ze Ty po prostu rozpatrujesz niezaleznie i dodajesz do siebie darowizny z art. 9.1 i z 4.1 . Wtedy rzeczywiscie mamy te 115644,-zl od czworga rodzicow. Nie przyszlo mi to do glowy, bo musisz przyznac, ze takie podejscie ociera sie o perwersje podatkowa i skrajny przyklad testowania wyrozumialosci fiskusa. Taki taniec na skarpie. Ale popieram, jak najbardziej, bo co nie jest zabronione, jest dozwolone (tak twierdzil juz general Jaruzelski).