Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja elektryczna - kilka pytań

Recommended Posts

Przeczytałem kilka postów o instalacji elektrycznej, ale wciąż mam wątpliwości:

1. Czy na WLZ dać kabel 5 x 6 mm2 czy 5 x 10 mm2. Dodam, że WLZ u mnie ma około 20 metrów, a zabezpieczenia w szafce to 20A

2. Czy można tablicę rozdzielczą umieścić w kotłowni z kotłem na gaz? Czy są na to jakieś przepisy?

Przekrój 10 mmkw a przede wszystkim trzymaj się projektu lub zaleceń energetyki.

Rozdzielka w ogólnie dostępnym miejscu (wiatrołap np) bo jak wylecą korki to sobie głowę rozbijesz zanim do kotłowni po ciemku dotrzesz. Może tak być, że urządzenie elektryczne zacznie się palić i tez wskazany byłby łatwy dostęp do głównego wyłącznika prądu.

Przekrój 10 mmkw a przede wszystkim trzymaj się projektu lub zaleceń energetyki.

Rozdzielka w ogólnie dostępnym miejscu (wiatrołap np) bo jak wylecą korki to sobie głowę rozbijesz zanim do kotłowni po ciemku dotrzesz. Może tak być, że urządzenie elektryczne zacznie się palić i tez wskazany byłby łatwy dostęp do głównego wyłącznika prądu.

Dziwne rzeczy kolega wypisuje. Niedalej jak miesiąc temu proponujesz na 160m prowizorkę do zasilenia 6kW betoniarki przewód 5x1.5mm2 a teraz na 20m i 20A WLZ-tu 5x10???? Gdzie tu logika???

Przeczytałem kilka postów o instalacji elektrycznej, ale wciąż mam wątpliwości:

1. Czy na WLZ dać kabel 5 x 6 mm2 czy 5 x 10 mm2. Dodam, że WLZ u mnie ma około 20 metrów, a zabezpieczenia w szafce to 20A

2. Czy można tablicę rozdzielczą umieścić w kotłowni z kotłem na gaz? Czy są na to jakieś przepisy?

W mieszkaniówce stosuje się przeważnie 4mm2, czy to 3x czy 5x przy 25A. WLZ często dochodzi do 50m.

Jestem w 100% przekonany, że jeśli szanowny Pan Inżynier zastosuje 5x6mm2 to będzie miał spokój przez najbliższe 30 lat .

Pozdrowienia

Racja.

Grunt to dobry projekt.

Dziwne rzeczy kolega wypisuje. Niedalej jak miesiąc temu proponujesz na 160m prowizorkę do zasilenia 6kW betoniarki przewód 5x1.5mm2 a teraz na 20m i 20A WLZ-tu 5x10???? Gdzie tu logika???

Bo prowizorki nikt nie odbiera i jest ona krótko w uzyciu a te 10mmkw muszą zapewnić ochronę przez wiele lat.

6kW betoniarki przewód 5x1.5mm2

być może nie doczytałem że to była betoniarka z silnikiem 6kW ale w instalacji z wyłącznikiem różnicowym może taki kabel być!

Bo 1.5mmkw mozna obciążyć 15A a silnik 6kW pobiera ok 11A prądu a rozruch też jakiś specjanie ciężki nie jest.

Masz może link do tego wątku? podaj.

... być może nie doczytałem że to była betoniarka z silnikiem 6kW ale w instalacji z wyłącznikiem różnicowym może taki kabel być!

Bo 1.5mmkw mozna obciążyć 15A a silnik 6kW pobiera ok 11A prądu a rozruch też jakiś specjanie ciężki nie jest...

Niby tak, ale spadek napięcia będzie wynosił ok. 8%.

Z tym że nie ma dla ciebie róznicy, czy jest to na jedna fazę czy na trzy. Jesli masz odbiorniki 1fazowe (230VAC) to mozesz kazda fazę obciązyc tymi 15 kW - oczywiscie przy załozeniu odbiorników rezystancyjnych. Mozesz takze podłączyc odbiornik 3-fazaowy o mocy 15 kW.

Oczywiście jest to moja prywatna opinia, oparta o resztki wiedzy jakie mi pozostały ze szkoły i moge się tu mylic.

rozdzielnia moze być w kotłowni. Mam tak zrobione i pytałem o to w gazowni i powiedzieli że OK.

Ale ja mam kocioł z zamkniętą komorą spalania i pytali się z jaka komorą jest kocioł. Nie wiem jak wygląda sprawa dla kotła atmosferycznego.

Dla własnego bezpieczeństwa nie ryzykowałbym kotła z otwartą komorą i rozdzielni.

Aha, jeszcze jedno, wyłącznik światła w kołowni musi być na zewnątrz pomieszczenia.

Z tym że nie ma dla ciebie róznicy, czy jest to na jedna fazę czy na trzy. Jesli masz odbiorniki 1fazowe (230VAC) to mozesz kazda fazę obciązyc tymi 15 kW - oczywiscie przy załozeniu odbiorników rezystancyjnych. Mozesz takze podłączyc odbiornik 3-fazaowy o mocy 15 kW.

Oczywiście jest to moja prywatna opinia, oparta o resztki wiedzy jakie mi pozostały ze szkoły i moge się tu mylic.

Bzdury wypisuje kol REX RoD. Przy odbiorniku 1 fazowym o mocy 15kW dla uproszczenia rezystancyjnym 230V prąd wynosi ok 65A. Jeżeli masz przyłącze 3-fazowe o mocy 15kW to bezpieczniki główne będą ok 25A. I co ty na to?

Bzdury wypisuje kol REX RoD. Przy odbiorniku 1 fazowym o mocy 15kW dla uproszczenia rezystancyjnym 230V prąd wynosi ok 65A. Jeżeli masz przyłącze 3-fazowe o mocy 15kW to bezpieczniki główne będą ok 25A. I co ty na to?

To napisz jak powinno być a nie jakieś podjazdy, tutaj wyczyniasz, nowicjuszu.

Nie jestem żadnym nowicjuszem. Po prostu wypowiadam się wtedy kiedy mam coś do powiedzenia. Jeżeli ktoś ma na koncie 600 postów to jeszcze wcale nie znaczy że w tych 600 przypadkach miał cos do powiedzenia.

Wyjaśniam moją odpowiedź. ZE daje przydział mocy o jakiejś wartośc. Wiąże sie to z ustaleniem jakiej wielkości mają być bezpieczniki zabezpieczenia głównego. U mnie jest np 3-fazy 13kW przy zabezpieczeniu głównym 20A. Gdy chcemy pobrać większy prąd a zatem większą moc to bezpiecznik "wyleci". Przy jednej fazie P=U (fazowe 230V) x I x cos fi 230Vx20A=4600W (przy obciążeniu rezystancyjnym cos fi=1) Przy obciążeniu nierezystancyjnym cos fi<1 można pobrać jeszcze mniej mocy. Dlatego w takim przypadku nigdy nie da się z jednej fazy wziąć 13kW. Dla układów 3-fazowych moc wynosi P=U(międzyfazowe czyli 400V) x I x pierwiastek z 3 x cos fi. I dlatego przy małym prądzie można pobrać dużo większą moc.

art9 - wspaniały sposób wypowiedzi :lol:

Jak pisałem, predstawiłem wiedze nie naukową, a tylko moją prywatną, więc moge się mylić.

I poniekąd się pomyliłem, gdyz nie dodałem jednej ważnej rzeczy, że bez róznicy będzie dla użytkownika (moc na 1 czy na 3 fazy) pod warunkiem, ze bedzie obciążał symetrycznie układ zasilający. Uznałem to za normalne, że kazdy stara się rozłozyć obciążenia w miarę równomiernie. Jeśli jednak, ktoś sie uprze i podłączy wszystkie odbiorniki na jedną fazę, to wtedy będzie miała zastosowanie teoria art9.