Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe i dylatacje

JuKu

Recommended Posts

Zakładam płytki (gres szkliwiony) na posadzce z ogrzewaniem podłogowym. W pomieszczeniu znajdują się dwa obiegi oddzielone przerwą dylatacyjną. Przedstawiciele producentów kleju twierdzą , że dylatacje trzeba koniecznie przenieść na płytki i wypełnić silikonem tylko wtedy jest gwarancja, że płytki w miejscu dylatacji nie pękną. Dla mnie takie rozwiązanie jest nie do przyjęcia.

W „Muratorze” wyczytałem, że warstwa kleju winna wynosić 6-8mm.

Takie rozwiązanie sugeruje, że klej przeniesie naprężenia wynikające z

pracy płyty grzejnej. Czy tak jest w rzeczywistości ?

Bardzo proszę o opinie i poradę użytkowników ogrzewania podłogowego jak rozwiązali to u siebie i czy jest to problem.

mam podobny dylemat... i dylatacje w widocznym miejscu, jednak zdecyduję sie na dylatację 2-3mm przy spoinowaniu silikonem na 1mm. płyta więcej nie bedzie pracowała, bo jesli to rurki by powyrywała :D

w okolicach dylatacji rurki muszą być umieszczone w peszlach które zabezpieczają je przed ruchami w dylatacji. Płyty mogą się rozszerzyć o więcej niż 1mm i to nie ma prawa wyrządzić krzywdy rurą.

Ja też miałem dylemat czy wszystkie dylatacje odwzorować w spoinach.

Zaryzykowałem i przykryłem klejem elastycznym - na razie jest ok. Nie ma żadnych pęknięć.

ja sie nie przejmowałem pokrywaniem dyletacji z fugami i odpukać póki co płytki nie pękły.

Klej elastyczny do ogrzewania podłogowego (chyba atlas)

W domu jeszcze nie mieszkam, ale przez całą zimę grzałem i to dość ekstremalnie, bo termostaty na obwodach podłogi odkręcone na maxa i grzanie temp obigu ok 55-60 st C a potem przez dwa trzy dni bez grzania - temperatura podłogi spadała do 14-16 st C i znowu max grzanie.

Póki co nie pękły. Oby tak dalej

Ale jaki niby problem jest? Skoro są 2 pętle, to między nimi trzeba zrobic nacięcie. Od tego nacięcia ukladać płytki w obie strony, tak, żeby spoina wypadła w nacięciu. Ja tak mam: na wysokości każdego progu do pomieszczenia jest dylatacja i wsadzona jest taka "złota" listwa mosiężna. Przez środek hallu jest dylatacja (ale tam bez listwy).

Ale jaki niby problem jest? Skoro są 2 pętle, to między nimi trzeba zrobic nacięcie. Od tego nacięcia ukladać płytki w obie strony, tak, żeby spoina wypadła w nacięciu. Ja tak mam: na wysokości każdego progu do pomieszczenia jest dylatacja i wsadzona jest taka "złota" listwa mosiężna. Przez środek hallu jest dylatacja (ale tam bez listwy).

Problem jest gdy dylatacje nijak sie nie pokrywają. Ogrzewanie kładzie się wtedy gdy człowiek nie ma zielonego pojęcia jakie będą kafle i jak układane. Potem często się okazuje że jest trochę nie tak i stąd problem. Zatem dla niektórych jest to problem.