JuKu 24.04.2005 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 Zakładam płytki (gres szkliwiony) na posadzce z ogrzewaniem podłogowym. W pomieszczeniu znajdują się dwa obiegi oddzielone przerwą dylatacyjną. Przedstawiciele producentów kleju twierdzą , że dylatacje trzeba koniecznie przenieść na płytki i wypełnić silikonem tylko wtedy jest gwarancja, że płytki w miejscu dylatacji nie pękną. Dla mnie takie rozwiązanie jest nie do przyjęcia.W „Muratorze” wyczytałem, że warstwa kleju winna wynosić 6-8mm. Takie rozwiązanie sugeruje, że klej przeniesie naprężenia wynikające z pracy płyty grzejnej. Czy tak jest w rzeczywistości ?Bardzo proszę o opinie i poradę użytkowników ogrzewania podłogowego jak rozwiązali to u siebie i czy jest to problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 24.04.2005 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 mam podobny dylemat... i dylatacje w widocznym miejscu, jednak zdecyduję sie na dylatację 2-3mm przy spoinowaniu silikonem na 1mm. płyta więcej nie bedzie pracowała, bo jesli to rurki by powyrywała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 24.04.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2005 mam podobny dylemat... i dylatacje w widocznym miejscu, jednak zdecyduję sie na dylatację 2-3mm przy spoinowaniu silikonem na 1mm. płyta więcej nie bedzie pracowała, bo jesli to rurki by powyrywała w okolicach dylatacji rurki muszą być umieszczone w peszlach które zabezpieczają je przed ruchami w dylatacji. Płyty mogą się rozszerzyć o więcej niż 1mm i to nie ma prawa wyrządzić krzywdy rurą. Ja też miałem dylemat czy wszystkie dylatacje odwzorować w spoinach. Zaryzykowałem i przykryłem klejem elastycznym - na razie jest ok. Nie ma żadnych pęknięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 25.04.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 FREDYja długo użytkujesz tą podłogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkop 25.04.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 I jaki to klej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
REX RoD 25.04.2005 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 ja sie nie przejmowałem pokrywaniem dyletacji z fugami i odpukać póki co płytki nie pękły.Klej elastyczny do ogrzewania podłogowego (chyba atlas)W domu jeszcze nie mieszkam, ale przez całą zimę grzałem i to dość ekstremalnie, bo termostaty na obwodach podłogi odkręcone na maxa i grzanie temp obigu ok 55-60 st C a potem przez dwa trzy dni bez grzania - temperatura podłogi spadała do 14-16 st C i znowu max grzanie.Póki co nie pękły. Oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 25.04.2005 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 A toś niezła saunę robił 60 na podłogówkę, toz to stopy poparzyć można A serio, ja też nie mam odwzorowanych dylatacji, pierwsza zima na podłogówkach za mna i zadnych pęknięć. Płyty duże na kleju elastycznym sopro nr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 25.04.2005 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 U mnie na Atlasie ( chyba plus) tez jest ok.Znajomy tez przykrył wszystkie dylatacje i użytkuje juz 3 sezon i na razie zero problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 26.04.2005 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Płyty duże na kleju elastycznym sopro nr 1 jaki dokładnie rozmiar, ja mam w planach 30x60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 26.04.2005 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Ale jaki niby problem jest? Skoro są 2 pętle, to między nimi trzeba zrobic nacięcie. Od tego nacięcia ukladać płytki w obie strony, tak, żeby spoina wypadła w nacięciu. Ja tak mam: na wysokości każdego progu do pomieszczenia jest dylatacja i wsadzona jest taka "złota" listwa mosiężna. Przez środek hallu jest dylatacja (ale tam bez listwy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 26.04.2005 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Ale jaki niby problem jest? Skoro są 2 pętle, to między nimi trzeba zrobic nacięcie. Od tego nacięcia ukladać płytki w obie strony, tak, żeby spoina wypadła w nacięciu. Ja tak mam: na wysokości każdego progu do pomieszczenia jest dylatacja i wsadzona jest taka "złota" listwa mosiężna. Przez środek hallu jest dylatacja (ale tam bez listwy). Problem jest gdy dylatacje nijak sie nie pokrywają. Ogrzewanie kładzie się wtedy gdy człowiek nie ma zielonego pojęcia jakie będą kafle i jak układane. Potem często się okazuje że jest trochę nie tak i stąd problem. Zatem dla niektórych jest to problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 26.04.2005 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 No ale ja rozumiem, że trzeba zaznaczyć na wylewce gdzie jest pasek wolny od rurek i tam ciąć piłą do betonu. I to traktować jako linię do rozpoczęcia ukladania płytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkop 27.04.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 A jeśli w karo to co wtedy? Niekiedy jednak jest problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytec 28.04.2005 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 jakie kleje do płytek na ogrzewanie podłogowe?Czy znacie coś Kraislera bo polecił mi płytkarz że niby dobry i tani ale nie jestem pewien czy na podłogówke można dać?Proszę o odpowiedź.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 29.04.2005 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 No ale ja rozumiem, że trzeba zaznaczyć na wylewce gdzie jest pasek wolny od rurek i tam ciąć piłą do betonu. I to traktować jako linię do rozpoczęcia ukladania płytek Ja nie mam takiego miejsca gdzie nie ma rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts