Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

deski merbau, doussie(ktore) gdzie najlepiej kupić wwawie

marc27

Recommended Posts

Szukam desek merbau lub doussie. Poradzcie, które drzewo jest lepsze?

Parkieciarze zachwalają i jedno i drugie. Oba mi się podobają. Gdzie najlepiej kupić takie deski, z tego co widziałem na bartyckiej w warszawie jest tylko jeden gatunek tego drewna a jedna różnica wizualna jest widoczna. Np. w merbau niby wszystkie deski selekcjonowane a jednak można trafić partie dużo gorszej jakości . Poradzcie u w jakiej firmie to kupić i jednocześnie położyć żeby wszystko było ok>. Z góry dziękuję

Też, mam zamiar połozyć parkiet z merbau (ew. jatobe). Parkieciarze z którymi rozmawiałem odradzali mi kupowanie materiału w DLH. Firm bierze materiał od kogo taniej, a potem przechowuje w dość kiepskich warunkach.

Firma, którę mi polecano to Drewex k.W-wy w Radzyminie http://www.drewex.net.pl. Podobno kupują tarcicę i sami robią parkiety i deski parkietowe (a także schody co dla mnie jest ważne). Niestety sam o ich jakości nie jestem jeszcze w stanie wiele powiedzieć, bo dopiero przybieram sie do objazdu dostawców i wyboru materiału.

Kon 111.

Jatobe mi odradzali podobno twarde ale niestety pracuje mieli przypadki, że powstawały szczeliny. Merbau pod tym wzlędem jest lepsze.

Ja sprawdziłem sklepy na bartyckiej ale szczerze mówiąc merbau merbau nie równe a ceny zbliżone.

Niektórzy też mają promocje na merbau ale wiadomo te z promocji to moze być przebrana końcówka. Wole dać te 20 zł 40 zł więcej za metr byle to merbau było ok. Jedna kobieta mi powiedziała że trafiają się deski z białymi nitkami co po lakierowaniu wyglądają jak rysy i że takie deski to gorsza jakość. Widziałem i szczerze powiem nie podoba mi się jak są takie białe krzemowe nitki. Poza tym podobno merbau najmniej pracuje i nie ma szczelin no i kolorystycznie najbardziej mi sie podoba :)

Jakbyś coś znalazł ciekawego chodzi mi o deski merbau to daj znać.

My na poczatku mielismy dylemat: merbau, doussie czy jatoba... zdecydowalismy sie na jatobe, bo to jeden z najtrwalszych gatunkow drzewa. Podloga bedzie kladziona w lipcu, juz nie moge doczekac sie. Jatoba bedzie tylko na dole w salonie i gabinecie plus gorna klatka schodowa. Jesion ciemny bedzie w sypialniach. Kasia, jakiego rozmiaru masz deski?

Maciek po ile masz to merbau. Wiem że się reklamujesz jako sprzedawca.

Czy chemie do tego masz? Które deski polecasz merbau czy doussie?

Czy to prawda że z tą jotobą mogą być problemy, bo fakt też jest ładna?

Ja jednak skłaniam się do merbau, przynajmniej wizualnie mi się podoba.

podoba mi się ten post :)

jednak o cenach tu nie napiszę bo moderator ściga za to i wymierza karę: usunięcia z forum. Takie informacje znajdziecie na mojej stronie www lub przez email.

Co do merbau i doussie: obydwa sa bardzo twerde (merbau trochę twardszy). Stabilność wymiarowa również podobna. Więc radzę wybrać kolor który się bardzij podoba.

Co do jatoby, nie miałem z nią żadnych problemów, chociaż przy za małej lub za dużej wilgotności powietrza (najlepsza 50%) drewno to może pracować.

pozdrawiam

mj

Maciek, a czy wy przypadkiem nie zaopatrujecie sie w drewno wlasnie w DLH? Taka jedna stopka jest w serwisie...

A tak serio: Mam do wylozenia spore powierzchnie w merbau plus schody, ktore spedzaja mi sen z powiek.

Masz moze zdjecia realizacji oblozenia schodow zelbetowych deskami merbau? Schodki moje sa bardzo wdzieczne, bo same zabiegi, 17 sztuk (BRRRR)

A czy ktos moze obstalowal sobie parkiet / schody w firmie

MultiDrzew

TTW Opex na Domaniewskiej w Warszawie?

Odnioslam wrazenie, ze panowie sa sensowni i sie znaja na rzeczy, ale teraz naszly mnie watpliwosci, skad oni to drewno hurtowo kupuja

Ktos cos u nich moze kupowal?