NatkaB 25.04.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Poradźcie jak wertykulować? Po skoszeniu trawy? Po podlaniu czy gdy ziemia jest sucha? Kupiłam elektryczny wertykulator i czekam na rady doświadczonych ogrodników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 25.04.2005 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Na trawnikach wieloletnich możemy mieć problemem z tzw. sfilcowaniem się darni. Powodowane to jest nadmiernym nagromadzeniem się martwych resztek roślinnych w darni. Brak systematycznego usuwania starej martwej darni utrudnia przedostawanie się wody i składników nawozowych do ziemi. W rezultacie czego system korzeniowy zamiast penetrować w głąb ziemi rozbudowuje się w strefie powierzchniowej. Trawa staje się bardzo wrażliwa na upały i łatwo jest wyrywana podczas gier i zabaw. Warstwa "filcu" staje się siedliskiem grzybów i bakterii chorobotwórczych. Wertykulacja jest zabiegiem łączącym wyczesywanie martwych roślin z płytkim nacinaniem (do około 2 cm) powierzchni darni. Poza tym, następuje rozcinanie rozłogów i powierzchniowe napowietrzenie gleby. Wertykulację przeprowadzamy wiosną po pierwszym koszeniu. Dobrze jest połączyć ten zabieg z podsiewem miejsc, które szczególnie ucierpiały podczas zimy. Po raz drugi wertykulację przeprowadza się wczesną jesienią. Wyczesywanie wykonać można przy użyciu metalowych grabi. Obecnie w sklepach ogrodniczych są sprzedawane wertykulatory ręczne. Przypominają one swym wyglądem grabie o zębach wykonanych ze sprężystej blachy czasami wyposażone dodatkowo w kółka dystansowe. Wertykulacja na większych powierzchniach trawników wymaga jednak użycia wertykulatora mechanicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 26.04.2005 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 26.04.2005 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Trawę skosić na najniższym położeniu kosiarki. Nie podlewać ... dopiero po areacji + nawożenie Operacja robiona na sucho jest łatwiejsza - trawa się nie skleja i jest lżejsza. Własnie zamierzam to zrobic w weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 26.04.2005 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Trawę skosić na najniższym położeniu kosiarki. Nie podlewać ... dopiero po areacji + nawożenie Operacja robiona na sucho jest łatwiejsza - trawa się nie skleja i jest lżejsza. Własnie zamierzam to zrobic w weekend mnie deszcz pokrzyżował plany ale na week-end zapowiadają pogodę już letnią, więc pewnie wtedy zacznę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 26.04.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 mnie deszcz pokrzyżował plany ale na week-end zapowiadają pogodę już letnią, więc pewnie wtedy zacznę Niektórym to tylko wiatr w oczy wieje ... desczu doczekać się nie mogą U mnie sucho ... juz brakuje mi wody z sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 26.04.2005 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 U mnie sucho ... juz brakuje mi wody z sieci. i to jest właśnie dobra strona tego, że od 2 dni pada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 29.04.2005 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Kupiłem ręczny wertykulator i próbowałem na suchej nie podlanej trawie, nie polecam, bardzo trudna, męcząca praca. Radze podlać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 29.04.2005 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Ale Natka kupiła elektryczny, więc lepiej na sucho, przed podlaniem. Poza tym, jeśli trawa wygrabiona maszyną jest sucha, nie zapycha kosza i nie trzeba tak często go opróżniać, co znacznie przyspiesza pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 29.04.2005 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Znaczy, że ręczny na mokro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 29.04.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Tego nie wiem na pewno, bo sama używałam spalinowego i szło na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 30.04.2005 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 Tego nie wiem na pewno, bo sama używałam spalinowego i szło na sucho. Ufff już po wertykulacji. Ale trawnik teraz wygląda koszmarnie Mam nadzieję, że to przejściowe... Tola, jak Twój trawnik wyglądał zaraz po? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 30.04.2005 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 Natka, wyglądał tak jak mówisz, koszmarnie. Jak zaorane pole.Ale to jest jak z liftingiem twarzy. Po operacji makabra, ale po wygojeniu rewelacja. Cierpliwości.Teraz trzeba rozsypać nawóz i bardzo obficie podlewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 02.05.2005 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Natka, wyglądał tak jak mówisz, koszmarnie. Jak zaorane pole. Ale to jest jak z liftingiem twarzy. Po operacji makabra, ale po wygojeniu rewelacja. Cierpliwości. Teraz trzeba rozsypać nawóz i bardzo obficie podlewać. Tola, a jeśli dosiewałam trawę - też mogę nawozić? Czy poczekać aż wzejdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 02.05.2005 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 W takim razie poczekaj, bo nawóz może spalić wschodzącą delikatną trawę. Nie zapominaj o podlewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 02.05.2005 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 W takim razie poczekaj, bo nawóz może spalić wschodzącą delikatną trawę. Nie zapominaj o podlewaniu. Narazie wyręczył mnie deszcz Dzięki za rady! A z tym liftingiem - masz rację - na efekt trzeba chwilę poczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 16.05.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Chcialbym jedno pytanie odnosnie wertykulacji:Czy po wertykulacji i po nawozeniu mozna ten zryty trawnik potem lekko przewalcowac a potem dopiero podlac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 17.05.2005 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Uff ... też juz skończyłem. W zasadzie to 1,5 tygodnia temu.Już też lekko skosiłem trawę - mało było.Widać że trawnik się rozrasta. Wygląda coraz lepiej. Musze znowu rozsypać nawóz - dawałem mało.. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 19.04.2006 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Witam,Chcialbym powtorzyc pytanie odnosnie wertykulacji:Co sie robi po i czy wskazane jest walcowanie trawnika po wertykulacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 20.04.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Witam, Natka do tablicy prosze,) zreszta reszta tez kurka wodna Co z tym walowaniem albo i nie po wertykulacji??? Mowic mi tu prosze.... Wiem ze po wertykulacji znowu podsypie trawnik piaskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts