Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY!!! problem z Z. Energetycznym!!

kasiaR

Recommended Posts

Witam, Mam problem z jednym z Zakładów Energetycznych w W-wie.. W 2004 roku kupiliśmy z mężem działkę budowlaną na Białołęce. Właściciel, od którego kupiliśmy działkę (bardzo miły Pan) był właścicielem kilku działek, do których wcześniej podpisał umowę z jednym z zakładów Energetyczny w Warszawie o przyłącze prądu. Uiścił wszystkie opłaty związane z przyłączem (około 9 000,00zł za przyłączę do każdej działki). Właścicielom działek pozostała tylko opłata za skrzynkę około 500-700 zł. Przyciągnięcie prądu (podziemne) i podłączenie miało się odbyć na przełomie sierpnia- września 2005. My rozpoczęliśmy budowę na początku kwietnia i niestety w piątek dowiedzieliśmy się, że nie ma szans na przyłącze prądu z Z.E. we wrześniu, a nawet do końca 2005 roku. Co robić??!! Teraz korzystamy z zasobu prądu pt. „sąsiad”. Ale we wrześniu zaczną się prace wykończeniowe w domu a prądu nie będzie. Jak tu się wprowadzać do domu bez prądu. Pomocy. Może ktoś z Was miał taki problem i go rozwiązał??

ale odstąpienie od terminu musi mieć uzasadnienie np. tak jak u mnie zmiana warunków. nie mogą ci odpowiedzieć "nie, bo nie". najlepiej zebrać podpisy wszystkich budujących i wystosować pismo do ze.

mi mówili, że nie ma szans na kabel podziemny. i co, wymendziłam? tak. dodam, że z zasady nie daję łapówek. a chodziło tylko o dwie chałupy.

Najgorsze jest to i tego sie obawiam, że my skończymy budowę domku bedziemy chceli sie wprowadzac , a pradu nie bedzie nadal. A nie uśmiecha mi się płacić nadla za wynajem mieszkania ( bo obecnie płace za wynajem :cry: ) i spłacać raty kredytu za dom( bo mamy kredyt), do którego mogłabym sie juz wprowadzac , gdyby nie prąd :(

Dzięki Mdzalewscy, czyli co pismo do Z.E. i napierać na nich :evil: aż sie uda ??? :wink:

raczej nie to, raczej odnalezienie osoby odpowiedzialnej za Twój prąd i sprawa kopertowa :evil: , zaoszczędzisz sobie czasu, nerwów i rachunków za telefon, sąsiadów nie wystawisz na próbę, im znajdziesz bardziej odpowiedzialną za Twój prąd osobę w ZE, tym koperta lżejsza (pośrednicy), smutne to ale prawdziwe, ja się nie dałem i walczyłem ostro ze 3 tygodnie, mego nazwiska mieli już dosyć, "i znów Pan Z...." nawet na koniec z zawiści się dowiedziałem iż może to potrwać z 2 miesiące, a nawet z rok, a ekipa budowlana była już na placu i tutaj sąsiad był moim wybawcą. Bardzo miła Pani z ZE, nawet prosto w oczy mi się poskrażyła że ten jej kierownik burak kasę bierze jawnie za każdą załatwioną sprawę i ma dobre plecy, bo się już skarżyli a nadal jest na stanowisku, w dodatku taki burak, że "nawet jej kawy nie postawił przez tyle czasu"

witam:)

Radzę przeczytać raz jeszcze umowę i sprawdzić czy nie ma tam zapisu o terminie uzależnionym od daty zgłoszenia instalacji do odbioru.

W moim ZE takowy zapis się znajduje w umowach o czym ludzie nie wiedzą.

PS

W głowie się nie mieści jak można namawiać do kopertowania sprawy, ludzie czy rozum wam odjęło??

powodzenia. po moim przykładzie widać, że nie ma rzeczy niemożliwych: zamiast 8 betonowych słupów mam kabelek, a podobno "nic się nie da w tej sprawie zrobić". a jeden z prezesów wodociągów powiedział, że mu kaktus wyrośnie, jak miasto nam rozbuduje sieć. chyba już mu nie jest wygodnie siedzieć. :wink:

Dziekuję za pomoc. Umówiłam sie z 3 sąsiadami i od 3 dni wydzwaniamy do Z.E. z pytaniem , dokładnie o ile opóźni sie przyłaczenia prądu. Nawet do samego "Derektora" Z.E. wydzwaniamy. Ale dzieki temu mamy juz odpiwedź. Ale mają juz nas chyba dość.

:lol: Będziemy twardzi i sie nie poddamy. :lol: :evil:

Dzieki za porady