Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY!!! problem z Z. Energetycznym!!

kasiaR

Recommended Posts

po moim przykładzie widać, że nie ma rzeczy niemożliwych:

no nie ma, ale trzeba mieć czas na walkę, tylko pomyślmy, ja akurat nie dałem łapówy i załatwiłem to drogą formalną, ale dzięki temu miałem budowę przez 3 tygodnie na pożyczonym prądzie, musiałem oczywiście poza zwrotem kosztów prądu jakoś się dodatkowo odwdzięczyć sąsiadowi, na telefony wydałem z 200zł + musiałem na jeżdżenie wydać (paliwo, urlop w pracy, itd...) i dużo mnie nastraszono w sprawie pożyczania prądu, słowem parę dodatkowych stówek, a nerwy ? przekładają się na długość życia. A powinno się od razu skór…. nagrać na dyktafon i zgłosić do prokuratury, ale co bym wygrał ?, kiedy bym miał prąd ?., ile czasu trwają takie sprawy ?, „kto będzie na koniec najgorszy ?” A inni inwestorzy ? wzięli elektryka z ZE, głupia skrzyneczka z montażem ich kosztowała 1500zł a nie 500zł jak mnie, prąd mieli w ciągu tygodnia i nie ponośili dodatkowych kosztów (telefony, paliwo, długi wdzięczności) i dłużej będą żyć.

Taka Polska

Nie są Urzedem, ale procedury załatwiania spraw są takie same jak w urzędach. Płacisz wcześniej, a na finalizację i podłaczenie pradu czekasz miesiacami. Zastrzegaja sobie prawo do opóźnień bez kar umownych itp, ale jak my opóznimy sie z płatnością za prąd to paragraf na to zawsze znajdą. :(

Stad moja wypowiedx na temat "urzedów" i "Urzędników"

Nie są Urzedem, ale procedury załatwiania spraw są takie same jak w urzędach. Płacisz wcześniej, a na finalizację i podłaczenie pradu czekasz miesiacami. Zastrzegaja sobie prawo do opóźnień bez kar umownych itp, ale jak my opóznimy sie z płatnością za prąd to paragraf na to zawsze znajdą. :(

Stad moja wypowiedx na temat "urzedów" i "Urzędników"

Dalej nie rozumiesz....

Czy jeśli zadatkujesz jakąś kwotę na zakup okien i dostawca zwleka z realizacją zamówienia to także nazwiesz tego dostawcę urzednikiem a jego hurtownię/sklep urzedem?

ZE jest także niczym innym jak firmą (co prawda uprzywielowaną gdyż monopilistyczną) która sprzedaje swój towar i swoje usługi a raczej pośredniczy w sprzedazy ich.

Hmmmm,

... kiedyś zastanawiałam się, czy pobieranie opłaty za przyłączenie na 2 lata przed wykonaniem usługi nie jest nadużyciem ze strony Monopolisty? (Mówię o przypadkach, w których Podmiot Przyłączany całą dokumentację projektowo-prawną wykonuje własnym kosztem i staraniem i użycza ją ZE do realizacji.) Myślę, że w skali kraju odsetki od "czekających" są już dość pokaźne. Uważam, że taka sytuacja jest nieuzasadniona i powinna zostać uregulowana odgórnie.

do Wowka

Nie hurtowni nie nazwe Urzędem!!!!!, :evil: bo jak wspowniałaś/łeś nie jest monopolistą. Więc to ja moge dyktować warunki i wybierac hurtownie czy producenta. Jeżeli nie wywiązą się z umowy zawsze moge ja zerwać. W umowach z producentem okien masz podany termin realizacji , rozumiem kiklka dni poślizu , ale nie kilka miesięcy. Poza tym w hurtowni mogę negocjowac warunki, ceny i rodzaj materiału , produktu. Jak mi w jednej nie odpowiada cena to ide do nastepnej. A u MONOPOLISTY NIE!!!! Moja działka podlega pod JEDEN Z.E. i nie moge tego zmienić. TERAZ ROZUMIESZ o co mi chodziło. Ani monopolisty (ZE) ani Urzędu dzielnicy nie zmianisz sobie ot tak, Chyba ,że sie wyprowadzisz.

Nie wiem po co Twoja aluzja i dyskusja ???

Pozdrawiam, i życze powodzenia

miałem podobny problem z zakładem energetycznym

na początku pani bardzo miła i sympatyczna poświęcała swój czas

na zrobienie projektu przyłącza, kabel w ziemi ok. 300 mb. obiecanki że przed rozpoczęciem budowy prąd będzie na działce wszystko jak w bajce

Jak przyszło do realizacji to okazało się że muszę przygotować rozdzielnię

a od tego momentu zakład ma 18 miesięcy na podłączenie tak było w warunkach . Wszelkie moje rozmowy z dyr. i temu podobnymi osobnikami

kończyły się tylko obietnicami . Dopiero moja skarga i porządny o......

w dyrekcji generalnej przyniosły taki efekt że dłużej czekałem na załatwienie mapek niż na zrobienie przyłącza

Pozdrawiam

Kasiu -

W umowach z producentem okien masz podany termin realizacji , rozumiem kiklka dni poślizu , ale nie kilka miesięcy

na zamówione okna także możesz czekać kilka miesięcy... są na to dowody w postaci licznych postów na tym Forum.

Nie hurtowni nie nazwe Urzędem!!!!!, bo jak wspowniałaś/łeś nie jest monopolistą. Więc to ja moge dyktować warunki i wybierac hurtownie czy producenta.

Praktycznie - monopolistą na rynku informatycznym jest firma Microsoft.

Czy sprzedawcę oprogramowania tej firmy nazwiesz urzędnikiem? a samą firme urzędem?

Nie wiem po co Twoja aluzja i dyskusja ???

Już tłumaczę - "podciagając" pod okreslenie urzędnik każdego kto pracuje umysłowo i znajdując tylko i jedynie ciemne strony jego działalnoiści obrażasz prawdziwych urzędników którzy zabsolutnie nie mają nic wspólnego z doprowadzeniem pod Twój dom wody, gazu, energii elektrycznej itd.

do Wowka

O rany!!! Wiesz co nie chce mi się dyskutowac z Toba na ten temat , szukasz dziury w całym i wyciagasz z ...... .

Nie wiem o co Ci tak naprawde chodzi.

Pisząc o Urzedzie i Monopolistach , nie twierdziłam , że to to samo, tylko dokonałam porównania. CZYLI: Ani z jednym ani z drugim , nie masz za dużo do gadania. Bo nie możesz wybrac sobie ani innego urzędu ani Z.E. !!!!!!!!!

Sorki, ale juz nie mam ochoty z Tobą dyskutowac . Nie ma co.

Nie wiem czy wiesz , ale na Forum , sie pomaga a nie szuka dziury w całym , aby zabłysnąć. ALE myslę , że błysku nie było. :lol:

Twoje wywody nie sa na temat, co ma Microsoft do urzędu i firm budowlanych czy Z.E.!!!!

Zejdź ze mnie i zajmij się czymś. Bo nie pomagasz. Wrecz przeciwnie.

Pozdrawiam i nadal życze powodzenia

Całą budowę i prawie rok po przeprowadzce "ciągnąłem" na prądzie od sąsiada (założyłem podlicznik - koszt ok. 60 zł). Przyłącze kablowe to była najdłuższa inwestycja...

pozdrawiam

Grzegorz

PS. Bądźcie twardzi ... :wink:

Grzegorz,

zgłaszałes podlicznik do ZE? jakieś papiery trzeba było im zanosić?

napisz prosze jak to się robi

Kasiu- po raz kolejny (i ostatni) usiłuje Tobie wyjaśnić, że żaden z pracowników jakiegokolwiek szczebla Zakładu lub Rejonu Energetycznego nie jest URZĘDNIKIEM. Podobnie jak woźny nie jest nauczycielem.

Pisząc o stylu pracy pracowików ZE i RE i ich profesjonaliźmie nie stawiaj znaku równości między nimi a urzędami i urzędnikami.

Używaj odpowiedniego nazewnictwa. To tyle.

Zejdź ze mnie i zajmij się czymś.

Nie będę z Ciebie schodził gdyż absolutnie nie miałem zamiaru na Ciebie wchodzić.

Pozdrawiam

wowka, nie zechciałbyś już przestać pouczać Kasi? (nie mówi się ludziom co mają robić w trybie rozkazującym - bo dla odbiorcy jest strasznie denerwujące np. "Wowka - więcej do niej nie mów tym tonem")

kasiaR - chyba lepiej będzie, jeśli nie odpiszesz wowce na jego post, bo w przeciwnym razie on Ci znowu odpisze, i to się łatwo nie skończy...

W temacie, mogę przyznać rację któremuś z przedmówców, że najwygodniejszym rozwiązaniem jest zapytanie w ZE o elektryka 'który mi to wszystko może zrobić'. Ja tak zrobiłem. Zero problemów z papierami. A elektryk fachowiec, instalację elektr+tv+tel+komp w całym domu zrobił mi w 2 dni (7osobowa ekipa) i jest ona tip-top. Po prostu nie ma się do czego przyczepić. Zrobiona podręcznikowo.

Dzieki Mieczotronix, za miłe słowo. :D

A jeżeli chodzo o Wowka , to juz nie ma zamiaru komentowac kolejny raz jego odpowiedzi., to bedzie ostatni . Poprostu rece opadają. Wowka pouczac to ty sobie możesz ....... :lol:

Nie mam czasu ani ochoty z Toba dyskutować. Nie warto, romawiąc z osobami , które z zasady są "najmądrzehsze na świecie"- bez komentarza. Czy ty nie widzisz, że robisz z siebie .....

Wyrazy współczucia!!!

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów

Ale ty chyba tak nie możesz sie nazwać Wowka, Ty poprstu jesteś upierdliwy i lubisz grać na nerwach.