Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt ogrodzenia z klinkieru i metaloplastyki

Cypek

Recommended Posts

No właśnie, wielkimi krokami zbliża mi się czas ogrodzenia od frontu.

Boki to siatka na słupkach.

Prośba o to byście się podzielili cenami robocizny za:

1. fundament

2. ułożenie cegły klinkierowej (za 1 szt)

3. mb kutego ogrodzenia z prętów

4. furtka

5. brama uchylna dwuskrzydłowa 4m

Jakbyście jeszcze podawali chopć orientacyjna lokalizację.

Dziękuję.

Na jeden solidny słupek będziesz potrzebował 200 cegieł, nie wiem ile takich słupków będzie, ale rachunek jest prosty

z 200 cegieł to mozna zrobić słup a nie słupek do ogrodzenia. przy "solidnym" słupie dając 4 cegły w poziomie ułożysz 50 takich poziomów czyli około 3,5m - fajny słupek :D

Nawiązując do tematu:

ja za front umówiłem się na 2400zł a wchodzi w to:

- fundament 7mb,

- wymurowanie około 420 cegieł w tym 4 słupki po 45 cegieł i 7m murka po 37 cegieł/mb (podaję ile słupków i ile murka bo niektórzy licza inaczej za słupek a inaczej za murek)

- furtka 1 - 1,1m (z materiałem)

- brama przesuwna ok. 3m (z materiałem)

- dwa przęsła ze stali po około 2,7m długości i 1m wysokości (z materiałem)

do tej ceny muszę doliczyć:

cegłę, beton, zbrojenie, zaprawa do murowania, fuga

Gościu liczy sobie 180zł za m2 (nie mb) przęsła ze stali

ja za front umówiłem się na 2400zł a wchodzi w to:

- fundament 7mb,

- wymurowanie około 420 cegieł w tym 4 słupki po 45 cegieł i 7m murka po 37 cegieł/mb (podaję ile słupków i ile murka bo niektórzy licza inaczej za słupek a inaczej za murek)

- furtka 1 - 1,1m (z materiałem)

- brama przesuwna ok. 3m (z materiałem)

- dwa przęsła ze stali po około 2,7m długości i 1m wysokości (z materiałem)

do tej ceny muszę doliczyć:

cegłę, beton, zbrojenie, zaprawa do murowania, fuga

Gościu liczy sobie 180zł za m2 (nie mb) przęsła ze stali

za 2400 to wszystko? i brama i furtka też? a może coś nie zrozumiałam :o

• 4 weeks później...

Witam, jakoś w cenie nie widzę ceny za ocynk i malowanie. U mnie właśnie ze wzgledu na te koszty zrezygnowaliśmy z płotu metalowego. Jeżeli wstawiacje metalowe przęsła to tylko z ocynkiem i malowaniem proszkowym, ten koszt sie oplaca i jest na dłuuugie lata.

Pozdrawiam

...Jeżeli wstawiacje metalowe przęsła to tylko z ocynkiem i malowaniem proszkowym, ten koszt sie oplaca i jest na dłuuugie lata.

Pozdrawiam

prawdę rzeczesz ...

nie znam kosztów obecnych, dużo zależy od rodzaju cegły, wykonania przęseł, rodzaju daszków, fundamentu, terenu ale sądzę, że ok. 1-1,5 kzł za mb trzeba liczyć.

• 5 months później...

Ocynk i malowanie proszkowe podraża znacznie koszt przęseł metalowych ale faktycznie nie trzeba malować. Według pewnego sprzedawcy ponoć nawet przez 30 lat. Podaję ceny prostego ogrodzenia z kątownika - okolice Warszawy.

malowanie farbą antykorozyjną:

85zł metr kwadratowy = przy wys.1,5 m 128zł metr bieżący

ocynk ogniowy:

219 zł metr bieżący

ocynk+malowanie proszkowe

ok.300 zł metr bieżący

ceny brutto

Pozdrawiam jj :lol:

PS Gdyby ktoś znał tańszych producentów to uprzejmie proszę o namiary. Może to Warszawa tylko taka droga.

Widzieliście takie kształtki

...Jeżeli wstawiacje metalowe przęsła to tylko z ocynkiem i malowaniem proszkowym

Teraz jest technologia cynkowania i pasywacji (już bez malowania proszkowego które stosowano jak były problemy lub brak pasywacji)

Technologia rodem z ramion wycieraczek do samochodów.

ja za front umówiłem się na 2400zł

MaBi gdzie mieszkasz??? Mnie fachowcy śpiewali za same prace murarskie (bez materiału oczywiście!) 6000 zł - a to tylko 25 metrów ogrodzenia! W końcu zdecydowałam się na całe ogrodzenie metalowe, Wiśniowskiego. Te 25 metrów kosztowało mnie 12 tyś!!! (sama robocizna tylko 2 tyś.)

Jabko,

Kształtka fajna ale wygląda jak dwie cegły klinkierowe a słupki zwykle są większe. To znaczy 6,80 za kształtkę wielkości 2 cegieł, które można kupić za 4 zł. No wiem, że jeszcze zaprawa przy cegłach i robocizna ale Ty mi powiedz gdzie tu interes? Chyba, że się mylę to będzie mi bardzo przyjemnie :wink:

A jak się ma ta metoda pasywna do koloru? Bo przy ocynku kolor jest srebrny a to mi nie pasuje do tradycyjnego domu dlatego chcę pomalować.

Pozdrawiam :lol:

jj

• 5 years później...