Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czerpnia do rekuperatora - jak wykończyć w ogrodzie?

Recommended Posts

Witam! :)

Od poniedziałku rano męczy mnie wątpliwość jak wykończyć rurę wystającą w ogrodzie z ziemi. Jest to czerpnia powietrza zasilającego rekuperator i wymiennik ciepła.

Dokąd prowadziłem u siebie w domu prace budowlane to wystjąca ponad ziemię rura fi 200 zupełnie mi nie przeszkadzała. Ale teraz postanowiłem uporządkować ogród i... :-?

Szukałem w necie jakichś fajnych propozycji na zabudowanie tejże rury, myślałem o kominku z drewna - rura ta jest w bliskim sąsiedztwie drzewa więc wykonanie czegoś w drewnie powinno być "spójne architektonicznie".

Niestety albo dziś mam brak weny twórczej, albo to zagadnienie mnie przerasta. :x

Macie jakieś pomysły, doświadczenia, opinie?

Piszcie śmiało, a nóż zostaniecie autorami tego jakże ważnego, a niedocenianego elementu rekuperatora :D

Ja zaplanowałem, że schowam u siebie tę rurę w szpater cisów. Nawet specjalnie trochę ją przedłużę, aby tam ją ukryć. I Tobie tak radzę, kupić dwa spore iglaki to wydatek ok 10-150zł i posadzić blisko rury z dwóch stron, jak cię srać to cztery krzaki. Zastanów się czyta rura musi wystawać bardzo wysoko ponad grunt czy nie. Bo czym niżej tym taniej...

Swoją rurę specjalnie wpuściłem pod trzy sosenki. Wysokości są niewielkiej, ale niestety ich galezie zaczynają sie dopiero na wysokosci 1,5m. Czyli w zasadzie nic nie dają. Pod sosnami tez nie zasadze zadnej rosliny, bo bedzie miala za malo swiatla. Pozostaje mi jedynie wykonanie jakiejs czerpni.

A co do wysokosci minimalnej to mysle, ze nie powinno sie tej rury dawac nizej niz 0,3-0,5m. Jesli powiedzmy zawieje ja snieg w zime to moze sie po prostu zapchac i wtedy z anemostatow bedzie padal mi snieg w domu :o :D

Ale tak na powaznie to znalazlem co prawda kwadratowy komin/czerpnie, ale wykonana ze stali i nie wiem, czy na pewno mi sie podoba :-?

Moze jeszcze jakies Wasze opinie?

Pomysł na ul jest calkiem trafny :)

Też ostatnio rozmyslalem na temat wykonania na gorze rury samej czapy slomianej jak na okraglym ulu, ale doszedlem do wniosku, ze sloma nie jest najlepszym materialem na przetrwanie zimy itp.

Poza tym jeśli sie zepsuje to strasznie bedzie od razu smierdzialo w domu :wink:

Jakies inne pomysly :D

Ja w koło czerpni posadzę tuje lub świerki, to będzie taki pierwszy filtr naturalny.

To bardzo fajny pomysł. Ja wlasnie dlatego przenioslem czerpnie w strone moich sosen. Dzieki temu bede mial mily sosnowy zapaszek w calym domu :D :D

A tak na poważnie to fajnie miec swiadomosc, ze pobiera sie powietrze nie z zakurzonej ulicy, tylko z mini lasku :wink:

czy nie macie obaw, że złodzieje-specjaliści sypna do czerpni jakiegoś usypiającego świństwa, żeby domownicy nie obudzili się w czasie "sprzątania"? Metoda z usypianiem domowników jest dość popularna (kiedyś moi sąsiedzi w bloku mieli mocnego kaca po takiej akcji, gdy zniknął im rower z loggii).

Ukrycie czerpni na posesji wcale nie jest proste...

czy nie macie obaw, że złodzieje-specjaliści sypna do czerpni jakiegoś usypiającego świństwa, żeby domownicy nie obudzili się w czasie "sprzątania"? Metoda z usypianiem domowników jest dość popularna (kiedyś moi sąsiedzi w bloku mieli mocnego kaca po takiej akcji, gdy zniknął im rower z loggii).

Ukrycie czerpni na posesji wcale nie jest proste...

Lepiej się nie obudzic, w czasie "sprzątania", niz obudzić się i zostać uśpionym "na wieki". 8)

Poza tym po to mamy w domach alarmy, zeby nawet w czasie naszego niedomagania pomoc zostala wezwana.

Ale przyznam sie, ze przeszla mi taka mysl przez glowe...

Może jakać imitacja cembrowiny studni z klapą. Szpar w deklu wystarczy, a powietrze latem będzie z cienie brane, a zimią nieco cieplejsze (chociaż zimą, jak nie zrobi się bocznych nawiewów to będzie trzeba śnieg zgarniać). Dodatkowo chłodek w takiej cembrowinie może być wielce użyteczny. Dla przykłądu można w niej trzymać kilka tzw. skrzynek npapoju chmielowego na jeden raz w celu wzmocnienia wartości smakowych odpowiednią temperaturą. I to zupełnie za free, i butelczyni Pani domu po kuchni nie biegają.

Może jakać imitacja cembrowiny studni z klapą. Szpar w deklu wystarczy, a powietrze latem będzie z cienie brane, a zimią nieco cieplejsze ... Dla przykłądu można w niej trzymać kilka tzw. skrzynek npapoju chmielowego na jeden raz w celu wzmocnienia wartości smakowych odpowiednią temperaturą. I to zupełnie za free, i butelczyni Pani domu po kuchni nie biegają.

Tyz racja, ale lepiej te skrzynki wyciagac po zmroku, bo jak sie sąsiad dopatrzy zawartości tej pseudostudni to masz murowanego chętnego do podziału! :p

Gorzej jak sam podkradłby się w nocy i zagarnął całość na swój użytek :evil:

Ale pomysł wart rozważenia, tym bardziej, ze:

1) tani

2) efektowny

3) użyteczny :wink: