Jan_Ost 25.04.2005 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Witam! Od poniedziałku rano męczy mnie wątpliwość jak wykończyć rurę wystającą w ogrodzie z ziemi. Jest to czerpnia powietrza zasilającego rekuperator i wymiennik ciepła. Dokąd prowadziłem u siebie w domu prace budowlane to wystjąca ponad ziemię rura fi 200 zupełnie mi nie przeszkadzała. Ale teraz postanowiłem uporządkować ogród i... Szukałem w necie jakichś fajnych propozycji na zabudowanie tejże rury, myślałem o kominku z drewna - rura ta jest w bliskim sąsiedztwie drzewa więc wykonanie czegoś w drewnie powinno być "spójne architektonicznie". Niestety albo dziś mam brak weny twórczej, albo to zagadnienie mnie przerasta. Macie jakieś pomysły, doświadczenia, opinie? Piszcie śmiało, a nóż zostaniecie autorami tego jakże ważnego, a niedocenianego elementu rekuperatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 25.04.2005 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Ja zaplanowałem, że schowam u siebie tę rurę w szpater cisów. Nawet specjalnie trochę ją przedłużę, aby tam ją ukryć. I Tobie tak radzę, kupić dwa spore iglaki to wydatek ok 10-150zł i posadzić blisko rury z dwóch stron, jak cię srać to cztery krzaki. Zastanów się czyta rura musi wystawać bardzo wysoko ponad grunt czy nie. Bo czym niżej tym taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan_Ost 25.04.2005 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Swoją rurę specjalnie wpuściłem pod trzy sosenki. Wysokości są niewielkiej, ale niestety ich galezie zaczynają sie dopiero na wysokosci 1,5m. Czyli w zasadzie nic nie dają. Pod sosnami tez nie zasadze zadnej rosliny, bo bedzie miala za malo swiatla. Pozostaje mi jedynie wykonanie jakiejs czerpni. A co do wysokosci minimalnej to mysle, ze nie powinno sie tej rury dawac nizej niz 0,3-0,5m. Jesli powiedzmy zawieje ja snieg w zime to moze sie po prostu zapchac i wtedy z anemostatow bedzie padal mi snieg w domu Ale tak na powaznie to znalazlem co prawda kwadratowy komin/czerpnie, ale wykonana ze stali i nie wiem, czy na pewno mi sie podoba Moze jeszcze jakies Wasze opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 25.04.2005 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Wdziałam gdzieś w gazecie coś w kształcie ula (domek ze słomianym dachem, który zakrywał czerpnię) wyglądało sympatycznie (pod warunkiem, że pasuje do reszty ogrodu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan_Ost 25.04.2005 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Pomysł na ul jest calkiem trafny Też ostatnio rozmyslalem na temat wykonania na gorze rury samej czapy slomianej jak na okraglym ulu, ale doszedlem do wniosku, ze sloma nie jest najlepszym materialem na przetrwanie zimy itp. Poza tym jeśli sie zepsuje to strasznie bedzie od razu smierdzialo w domu Jakies inne pomysly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 25.04.2005 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Ja w koło czerpni posadzę tuje lub świerki, to będzie taki pierwszy filtr naturalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan_Ost 26.04.2005 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Ja w koło czerpni posadzę tuje lub świerki, to będzie taki pierwszy filtr naturalny. To bardzo fajny pomysł. Ja wlasnie dlatego przenioslem czerpnie w strone moich sosen. Dzieki temu bede mial mily sosnowy zapaszek w calym domu A tak na poważnie to fajnie miec swiadomosc, ze pobiera sie powietrze nie z zakurzonej ulicy, tylko z mini lasku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 26.04.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 czy nie macie obaw, że złodzieje-specjaliści sypna do czerpni jakiegoś usypiającego świństwa, żeby domownicy nie obudzili się w czasie "sprzątania"? Metoda z usypianiem domowników jest dość popularna (kiedyś moi sąsiedzi w bloku mieli mocnego kaca po takiej akcji, gdy zniknął im rower z loggii).Ukrycie czerpni na posesji wcale nie jest proste... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan_Ost 26.04.2005 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 czy nie macie obaw, że złodzieje-specjaliści sypna do czerpni jakiegoś usypiającego świństwa, żeby domownicy nie obudzili się w czasie "sprzątania"? Metoda z usypianiem domowników jest dość popularna (kiedyś moi sąsiedzi w bloku mieli mocnego kaca po takiej akcji, gdy zniknął im rower z loggii). Ukrycie czerpni na posesji wcale nie jest proste... Lepiej się nie obudzic, w czasie "sprzątania", niz obudzić się i zostać uśpionym "na wieki". Poza tym po to mamy w domach alarmy, zeby nawet w czasie naszego niedomagania pomoc zostala wezwana. Ale przyznam sie, ze przeszla mi taka mysl przez glowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek102 26.04.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Posadziłem wkoło 5 cisów. rura wystaje na około 1 metr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 26.04.2005 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Może jakać imitacja cembrowiny studni z klapą. Szpar w deklu wystarczy, a powietrze latem będzie z cienie brane, a zimią nieco cieplejsze (chociaż zimą, jak nie zrobi się bocznych nawiewów to będzie trzeba śnieg zgarniać). Dodatkowo chłodek w takiej cembrowinie może być wielce użyteczny. Dla przykłądu można w niej trzymać kilka tzw. skrzynek npapoju chmielowego na jeden raz w celu wzmocnienia wartości smakowych odpowiednią temperaturą. I to zupełnie za free, i butelczyni Pani domu po kuchni nie biegają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan_Ost 26.04.2005 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Może jakać imitacja cembrowiny studni z klapą. Szpar w deklu wystarczy, a powietrze latem będzie z cienie brane, a zimią nieco cieplejsze ... Dla przykłądu można w niej trzymać kilka tzw. skrzynek npapoju chmielowego na jeden raz w celu wzmocnienia wartości smakowych odpowiednią temperaturą. I to zupełnie za free, i butelczyni Pani domu po kuchni nie biegają. Tyz racja, ale lepiej te skrzynki wyciagac po zmroku, bo jak sie sąsiad dopatrzy zawartości tej pseudostudni to masz murowanego chętnego do podziału! Gorzej jak sam podkradłby się w nocy i zagarnął całość na swój użytek Ale pomysł wart rozważenia, tym bardziej, ze: 1) tani 2) efektowny 3) użyteczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 26.04.2005 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Janusz pamietaj że twój sąsiad pan Z. cały czas czuwa z lornetką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan_Ost 28.04.2005 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Janusz pamietaj że twój sąsiad pan Z. cały czas czuwa z lornetką Czuwa, czuwa... To coś kiepsko czuwa, bo wczoraj na osiedlu mielismy wlamanie. Ucierpial sasiad obok mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts