NOTO 25.04.2005 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Pomóżcie w ustaleniu kosztów utrzymania własnej studni.Elementy które wg mnie w to wchodza to:- prąd do pompy - xxx kWh/rok- filtry- konserwacja pompy- wymiana .... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 25.04.2005 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Chyba nikt tego nie liczył. Te koszty są konieczne i z reguły pomijalne.W moim konkretnym wypadku w okresie letnim, bo to sprawdziłem, wydatki miesięczne na elektrykę to ok 100 zł miesięcznie. W te koszty wchodzi lodówka z zamrażarką na okrągło, pralka co najmniej dwa razy w tygodniu, terma 12KW trójfazowa ok, 80-100l dziennie, ale na poddaszu mam zbiornik 45l. gdzie wstępnie podgrzewam wodę zanim trafi do termy. Automatyczne podlewanie ogrodu ok 1000-2000l dziennie w zależności czy dodatkowo podlewa się rośliny podczas upałów wtedy dodatkowo podlewamy te miejsca gdzie automatyka jeszcze nie sięga.Warto mieć własną studnię o ile mamy spory ogród, bo od ilości zużytej wody z wodociągu płaci się za odprowadzone ścieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 25.04.2005 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Automatyczne podlewanie ogrodu ok 1000-2000l dziennie w zależności czy dodatkowo podlewa się rośliny podczas upałów wtedy dodatkowo podlewamy te miejsca gdzie automatyka jeszcze nie sięga. Warto mieć własną studnię o ile mamy spory ogród, bo od ilości zużytej wody z wodociągu płaci się za odprowadzone ścieki. Jak duży masz ogród 1-2 m3 wskazywałoby na dosyc mały ogród ... ok 4a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 25.04.2005 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Ogródek ma 44ary, samego trawnika ok 30arór jest co kosić.tylko nie napisałem przerpraszam mój hydroforek ma już 25 lat jest jednofazowy pobiera 400W z sieci to czeski Darling, super pompa, już niedługo się sypnie i trzega będzie coś kupić a to co na rynku to silniczki po 800W i więcej. To wszystko co napisałem to całkowita prawda!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 25.04.2005 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2005 Ogródek ma 44ary, samego trawnika ok 30arór jest co kosić. tylko nie napisałem przerpraszam mój hydroforek ma już 25 lat jest jednofazowy pobiera 400W z sieci to czeski Darling, super pompa, już niedługo się sypnie i trzega będzie coś kupić a to co na rynku to silniczki po 800W i więcej. To wszystko co napisałem to całkowita prawda!!! Jqa niczego nie podważam Tylko zdziwienie wywołało u mnie małe zużycie wody na podlewanie ... ale to pownie wynika z faktu posiadania zacienionego ogrodu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts