sql 08.09.2009 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 jeśli chodzi o akustykę, to mi po zrobieniu wylewek do domu wdarło się... echo , dość śmiesznie - wcześniej tego nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 08.09.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Niesie po podłodze, zniknie jak dom się już "zagraci". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 08.09.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Jak sie mieszka ? Tak samo jak w innych domach Jest w srodku cicho i praktycznie nie slychac sasiedniej budowy. W upaly to bardziej kwestia ilosci okien na poddaszu bo i u sasiadow z BK jest milo. Szafki wiesza sie bez problemu . Izolacja akustyczna pomiedzy pokojami ok ale i tak ze wzgledu na to ze dom ma schody centralnie to za bardzo slychac na gorze to co sie dzieje na parterze. Podsumowujac - Scianki dzialowe zrobilbym jeszcze raz z silki a zewnetrzne z tego co taniej by wyszlo, pewnie BK chyba ze bym mieszkal blizej halasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 08.09.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Mieszkałem rok w domu z silikatów i teraz swój też buduję z silikatów. W upały jest przyjemnie chłodno, izolacyjność akustyczna bardzo dobra. Jedyna wada: ściana jest zimna w dotyku. Jak się oprzesz plecami o ścianę, to po kilku minutach robi ci się zimno w plecy... chyba, że ściana jest dobrze nagrzana - to wtedy takie zjawisko oczywiście nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 08.09.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Jedyna wada: ściana jest zimna w dotyku. Jak się oprzesz plecami o ścianę, to po kilku minutach robi ci się zimno w plecy... chyba, że ściana jest dobrze nagrzana - to wtedy takie zjawisko oczywiście nie występuje. To raczej zaleta, bo nie będziesz musiał zbyt często malować tych ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 08.09.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Jedyna wada: ściana jest zimna w dotyku. Jak się oprzesz plecami o ścianę, to po kilku minutach robi ci się zimno w plecy... chyba, że ściana jest dobrze nagrzana - to wtedy takie zjawisko oczywiście nie występuje. To raczej zaleta, bo nie będziesz musiał zbyt często malować tych ścian No co ty... ja się opierałem czystymi plecami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 08.09.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Tak z ciekawości zapytam ile płaciliście za pustak silikatowy. Ja dostałam dzisiaj w hurtowni ofertę na 3,35 brutto za N25 i 2,05 brutto za N12. Jeden z wykonwaców który zgłosił mi się chętny do budowy mojego domu zaproponował 2,70 brutto za N25. Nie wiemy czy brać w tej cenie już (budowa na wiosnę 2010) czy jednak jeszcze poczekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 08.09.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Tak z ciekawości zapytam ile płaciliście za pustak silikatowy. Ja dostałam dzisiaj w hurtowni ofertę na 3,35 brutto za N25 i 2,05 brutto za N12. Jeden z wykonwaców który zgłosił mi się chętny do budowy mojego domu zaproponował 2,70 brutto za N25. Nie wiemy czy brać w tej cenie już (budowa na wiosnę 2010) czy jednak jeszcze poczekać? Czyli Grupa Silikaty, a z jakiej fabryki? Będziesz murował na cienką spoinę? Pytałeś ile u Ciebie chcą za Silkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 08.09.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Pytałam - z Ludyni i będziemy budować na klej (czyli chyba na cienką spoinę) Ile wołają to już napisałam. Moje pytanie dotyczyło tego czy podana przez mnie cena jest akceptowalna czy może czekać i kupwać zimą kiedy ceny jeszcze spadną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 08.09.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Twoje ceny są atrakcyjne w porównaniu z katalogowymi. A czy zimą jeszcze spadną? Tego chyba nikt nie jest w stanie przewidzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 08.09.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 U mnie silka (Xella) E24 po 3,46 brutto z dowozem i rozładunkiem - ale budowa kilometr od hurtowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 08.09.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 U mnie silka (Xella) E24 po 3,46 brutto z dowozem i rozładunkiem - ale budowa kilometr od hurtowni Czyli niemal tyle samo co za Silikat N25. Mała ciekawostka. Xella chlubi się możliwością wykorzystania drążeń w bloczkach do szybkiego montażu instalacji elektrycznej, zrobili nawet specjalne znaczenia ich przebiegu na zewnątrz. Natomiast w "Wytycznych wykonawczych" Grupy Silikaty (str. 21, wyd. II rozszerzone, 2007) wyczytałem, że: Niekorzystne jest prowadzenie kabli w kanałach powstałych z połączenia drążeń bloczków układanych w kolejnych warstwach. W znaczący sposób powoduje to utrudnienia wykonawcze, wpływa na znaczące pogorszenie izolacyjności akustycznej i szczelności budynku. I bądź tu Polaku mądry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 08.09.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 U mnie silka (Xella) E24 po 3,46 brutto z dowozem i rozładunkiem - ale budowa kilometr od hurtowni Czyli niemal tyle samo co za Silikat N25. Mała ciekawostka. Xella chlubi się możliwością wykorzystania drążeń w bloczkach do szybkiego montażu instalacji elektrycznej, zrobili nawet specjalne znaczenia ich przebiegu na zewnątrz. Natomiast w "Wytycznych wykonawczych" Grupy Silikaty (str. 21, wyd. II rozszerzone, 2007) wyczytałem, że: Niekorzystne jest prowadzenie kabli w kanałach powstałych z połączenia drążeń bloczków układanych w kolejnych warstwach. W znaczący sposób powoduje to utrudnienia wykonawcze, wpływa na znaczące pogorszenie izolacyjności akustycznej i szczelności budynku. I bądź tu Polaku mądry. No w zasadzie jest to oczywiste. Aby prowadzić kable kanałami muszą być zachowane odpowiednie przesunięcia bloczków wg siebie - czyli znacznie trudniej to dobrze położyć, co do izolacji akustycznej - też logiczne - bo przecież te "kanały" trzeba gdzieś otwierać i wyjmować przewody - a więc akustyka w jakimś stopniu na pewno się pogarsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 08.09.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 U mnie silka (Xella) E24 po 3,46 brutto z dowozem i rozładunkiem - ale budowa kilometr od hurtowni Czyli niemal tyle samo co za Silikat N25. Mała ciekawostka. Xella chlubi się możliwością wykorzystania drążeń w bloczkach do szybkiego montażu instalacji elektrycznej, zrobili nawet specjalne znaczenia ich przebiegu na zewnątrz. Natomiast w "Wytycznych wykonawczych" Grupy Silikaty (str. 21, wyd. II rozszerzone, 2007) wyczytałem, że: Niekorzystne jest prowadzenie kabli w kanałach powstałych z połączenia drążeń bloczków układanych w kolejnych warstwach. W znaczący sposób powoduje to utrudnienia wykonawcze, wpływa na znaczące pogorszenie izolacyjności akustycznej i szczelności budynku. I bądź tu Polaku mądry. I jeszcze jedno - pamiętaj, że Silki E24 na metr kwadratowy wchodzi 15 sztuk, a N24 Grupy Silikaty - 18 (na zaprawie klejowej) - także zawsze trzeba pamiętać, aby obliczać sobie koszt metra kwadratowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 08.09.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Mała ciekawostka. Xella chlubi się możliwością wykorzystania drążeń w bloczkach do szybkiego montażu instalacji elektrycznej, zrobili nawet specjalne znaczenia ich przebiegu na zewnątrz. W naszych warunkach - science fiction. No chyba, że murarze i elektrycy stanowią jedną ekipę, płaconą z jednych pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 08.09.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 p.s. a mieszka się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 08.09.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 p.s. a mieszka się dobrze. A może coś szerzej ..., please! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 08.09.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 akustyka - rzeczywiście tłumiogrzewanie - ta kwestia jest poza silką, to znaczy: silka jest zimna a do izolowania są inne materiałymikroklimat - w porządku, ale tutaj też bym się nie zajmował silką tylko wentylacją, rodajem tynku itd.własności mechaniczne - dobre - można "rzeźbić", wiercić komfortowo i obciążać bez obawy Jedna uwaga, o której nie piszą w specyfikacjach. Jeśli jesteś wrażliwy akustycznie, to lepiej murować na zaprawę. Cienka ściana z silki klejonej zachowuje się jak membrana: sprężynuje i przenosi uderzenia np. trzaśnięcie drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 09.09.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 mikroklimat - w porządku, ale tutaj też bym się nie zajmował silką tylko wentylacją, rodzajem tynku itd. A czym ocieplałeś i jaką masz wentylację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 09.09.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Mała ciekawostka. Xella chlubi się możliwością wykorzystania drążeń w bloczkach do szybkiego montażu instalacji elektrycznej, zrobili nawet specjalne znaczenia ich przebiegu na zewnątrz. W naszych warunkach - science fiction. No chyba, że murarze i elektrycy stanowią jedną ekipę, płaconą z jednych pieniędzy. dobry kit to połowa sukcesu (dla sprzedawcy) moim skromnym zdaniem materiał do d... - prawie beton (kruszywo, spoiwo, woda) chyba że ktoś uzależniony od płyty betonowej -kruchy -ciężki -zimny jak beton -kleju 3 razy więcej niż np; przy gazobetonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts