Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Topinambur

Recommended Posts

Czy uda się na działce leśnej pod drzewami iglastymi? Raczej chyba nie. Zależy jak chce się tę roślinę potraktować, czy jako uprawną na bulwy (wtedy potrzebny odchwaszczony i nawieziony kawałek ziemi), czy też jako ozdobną (wtedy nie trzeba takich zabiegów). Topinambur jest bardzo ekspansywny i nie trzymany w ryzach uprawy może się za bardzo rozpanoszyć na działce. Ja posadziłam go wzdłuż siatki, wprawdzie pod lasem, ale na przygotowanym pasie ziemi. Będzie przy okazji spełniał rolę żywopłotu. Bulwy wykopuje się na jesieni, a jeszcze lepiej wiosną - są smaczniejsze. Wytrzymują mrozy do -50 stopni. Są bardzo smaczne, a dla cukrzyków wprost niezastąpione.

Polecm link http://cukrzycanadwaga.iq.pl/

Topinambur to strasznie ekspansywna roślina. Trzeba ją głęboko sadzić, aby się nie rozkrzewiała zbyt mocno. Gotuje się jak ziemniak. Gotowane bulwy w smaku przypominają kalafior. Znajomi z bulw robią między innymi placki, dodają do innych potraw.

Znane są właściwości dietetyczne bulw. Nie zawierają one skrobi, dlatego polecane są dla cukrzyków i osób z nadwagą. W aptekach można kupić preparat z bulw (Topinulin).

Topinambur powinien być uprawiany w jednym miejscu przez kilka lat (zapobiega to rozrastaniu się). Może stanowić "formę" letniego żywopłotu - dorasta do 2,5 - 3 m.

• 2 years później...

Jak nie duzo posadzisz , to może nie wywęszą i coś zostanie .ja mam przed płotem, tak wiec mnie to nie grozi :wink:

Pod drzewami można, tylko trzeba podlewać .duże będą, soczyste i kruche.

:D

Zakup trzeba poszukać w necie .Kupowałem od aaalicji.Miała nadwyzkę .

http://www.topi.webpark.pl/

Pozdr. :D

Włodek - gdzie takie cudo można kupić? Zainteresowałam się tymi bulwami (nowość kusi :D ) i chciałabym spróbować swoich sił :)

Jaka tam nowość wystarczy nakopać w najbliższym zielsku. Pomijając walory smakowe to roślina zaliczana do energetycznych tj. produkuje sie z jej pędów brukiet i pellety do spalania

• 5 months później...