aaalicja 26.04.2005 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Odstąpię bulwy topinambura (słonecznik bulwiasty}. Pozostało mi 5 kg po posadzeniu na działce. Kontakt: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 27.04.2005 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Czy on się uda pod drzewami, bo mam działkę leśną i z warzywami nie było zbyt dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaalicja 28.04.2005 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Czy uda się na działce leśnej pod drzewami iglastymi? Raczej chyba nie. Zależy jak chce się tę roślinę potraktować, czy jako uprawną na bulwy (wtedy potrzebny odchwaszczony i nawieziony kawałek ziemi), czy też jako ozdobną (wtedy nie trzeba takich zabiegów). Topinambur jest bardzo ekspansywny i nie trzymany w ryzach uprawy może się za bardzo rozpanoszyć na działce. Ja posadziłam go wzdłuż siatki, wprawdzie pod lasem, ale na przygotowanym pasie ziemi. Będzie przy okazji spełniał rolę żywopłotu. Bulwy wykopuje się na jesieni, a jeszcze lepiej wiosną - są smaczniejsze. Wytrzymują mrozy do -50 stopni. Są bardzo smaczne, a dla cukrzyków wprost niezastąpione. Polecm link http://cukrzycanadwaga.iq.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 04.05.2005 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Jestem zainteresowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 07.05.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2005 Ostrzegam wszystkich chętnych - topinambur jest bardzo trudno później wytępić. Nawet raundap mało pomaga. Ja walczyłem z nim 7 lat i do tej pory widzę ślady jego bytności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 07.05.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2005 andrzej49 - mogłeś sobie dzika załatwić, on by się rozprawił z topinamburem i działkę miałbyś przekopaną . A wogóle to jestem przeciwny sadzeniu u nas obcych gatunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 07.05.2005 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2005 andrzej49 A na jaką głebokość rosną korzenie tego,,ziela" Może wystarczy dookoła folię zakopać? Rośnie lepiej od perzu ? A jak smakuje z doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 09.05.2005 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Topinambur to strasznie ekspansywna roślina. Trzeba ją głęboko sadzić, aby się nie rozkrzewiała zbyt mocno. Gotuje się jak ziemniak. Gotowane bulwy w smaku przypominają kalafior. Znajomi z bulw robią między innymi placki, dodają do innych potraw. Znane są właściwości dietetyczne bulw. Nie zawierają one skrobi, dlatego polecane są dla cukrzyków i osób z nadwagą. W aptekach można kupić preparat z bulw (Topinulin). Topinambur powinien być uprawiany w jednym miejscu przez kilka lat (zapobiega to rozrastaniu się). Może stanowić "formę" letniego żywopłotu - dorasta do 2,5 - 3 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 09.05.2005 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Dzięki Ci andrzeju49 A czy na surowo też można jeść ? i z czym najlepiej smakuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 10.05.2005 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Spróbuj to będziesz wiedział jak smakuje na surowo. Ja nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 12.05.2005 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Dzieki . Spróbuje na pewno ,ale jak urośnie . Dopiero co posadziłem ,pod plotem , ma być zielona ściana .Co urośnie to zobaczę na własne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 01.10.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Odświeżam post Zebrałem i zjadłem .Bardzo dobre do sałatek lekko chrupiące. Smakuje jak rzodkiewka .Idiańskie korzonki lecznicze Najlepsze po wykopaniu. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevageivi 01.10.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Włodek - gdzie takie cudo można kupić? Zainteresowałam się tymi bulwami (nowość kusi ) i chciałabym spróbować swoich sił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 01.10.2007 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Czy on się uda pod drzewami, bo mam działkę leśną i z warzywami nie było zbyt dobrze.Jak się zdecydujesz posadzić to spodziewaj się regularnych wizyt dzików, o ile tylko są w okolicy. Bardzo lubią topinambura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 02.10.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Jak nie duzo posadzisz , to może nie wywęszą i coś zostanie .ja mam przed płotem, tak wiec mnie to nie grozi Pod drzewami można, tylko trzeba podlewać .duże będą, soczyste i kruche. Zakup trzeba poszukać w necie .Kupowałem od aaalicji.Miała nadwyzkę . http://www.topi.webpark.pl/ Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 03.10.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Włodek - gdzie takie cudo można kupić? Zainteresowałam się tymi bulwami (nowość kusi ) i chciałabym spróbować swoich sił Jaka tam nowość wystarczy nakopać w najbliższym zielsku. Pomijając walory smakowe to roślina zaliczana do energetycznych tj. produkuje sie z jej pędów brukiet i pellety do spalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.10.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Masowo sadzona dla dzików na poletkach łowieckich. Raz wprowadzona to jak typowy chwast ruderalny- rośnie wszędzie i nie do wytępienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevageivi 03.10.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 rozumiem, jednak nigdy wcześniej o tym nie słyszałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 04.10.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Rumianek na polu upraw(ogórki) też jest chwastem ,mniszek lekarski też chwast ,a leczy ,mięta też i t. d. Wybór należy do zainteresowanych tym ziołem .Leczmy się sami to będziemy zdrowi. .Tu argument http://bioter.pl/prasa/rak.htm http://bioter.pl/prasa/niezywi.htm Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 08.03.2008 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Odświeżam Post Właśnie wykopuję korzonki .SUPER. SMACZNE.Po zimie Na wiosnę jeść świeżego słonecznika to jest to..Warto było posadzić takie ziólko . Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts