moniska 26.04.2005 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 w miejscowym planie zagospodarowania i warunkach zabudowy mam napisane, że odbiór ścieków następuje do kanalizacji, dalej, że zabronione jest budowanie poś.nigdzie nie jest napisane, że nie moge wybudować szamba. nie chcę podłączać się do kanalizacji, bo wyniesie mnie to +-16tysco radzicie? jak sobie z tym poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 26.04.2005 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Jeżeli kanalizacja jest na miejscu to czemu tak drogo.Z reguły tam gdzie jest kanaliza nie zezwalaja ani na szmbo ani na poś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniska 26.04.2005 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 kanalizacja jest w końcowym etapie budowy studzienki są gotowe, ale tylko dla istniejących domów. nikt mądry nie pomyślał, że przy drodze są działki budowlane, które też będą musiały się podłączyć moja działka jest 100m od głownej drogi, trzeba zrobić nowy projekt i podłączenie na własną rękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 26.04.2005 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 W warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie jest jasno napisane, że zbiorniki na nieczystości ciekłe mogą być stosowane tylko na działkach budowlanych nie mających możliwości przyłączenia do sieci kanalizacyjnej. Więc jeśli masz możliwość przyłączenia do sieci kanalizacyjnej to na pewno nie dostaniesz pozwolenia na szambo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 26.04.2005 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 To i tak 100 m kanalizy za 16 tyś to b.drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 26.04.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 gmina nie pociągnie przykanalika bliżej ciebie? a jak podłączają się działki obok Ciebie? Cena prawdopodobna, bo trzeba zrobić projekt przyłączenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.04.2005 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 SŁUCHAJCIE - znalazłam dzisiaj taki artykuł: Czy opłaty za ścieki podrożeją? Właściciele domów chcący je podłączyć do sieci kanalizacyjnej zapłacą za odcinek instalacji przebiegający tylko przez ich działkę - zdecydował w piątek Sejm, uchwalając ustawę wodno-ściekową. W związku ze zmiana spółki nie będą już mogły obciążać inwestorów kosztami budowy dłuższej, nawet kilkukilometrowej instalacji łączącej ich domy z magistralą kanalizacyjną. Ustawę musi jeszcze podpisać prezydent. W życie wejdzie ona po trzech miesiącach od opublikowania w Dzienniku Ustaw Może nie będziemy jednak musieli ponosić kosztów budowy sieci kanalizacyjnej. Jak dla mnie byłaby to rewelacja gdyż moja działka oddalona jest od niej o około 200m. Nasuwa się mi jednak pytanie Kiedy ją zrobią? Podejrzewam, że nie będą się spieszyć, bo nie ja za to płacę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 26.04.2005 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Zbyt piękne, aby było prawdziwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 26.04.2005 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 A i tak zaplacimy za te przylacza w rachunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniska 26.04.2005 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Majka, niestety nie mam działkę przy drodze prywatnej, 100m od drogi głownej między moją działką a drogą na razie pusto, wykupiona jest jedna ..... ale przy samej drodze głównej. Z tego co wiem to im też podano dosyć wysoką cenę za przyłączenie się do kanalizacji i tak samo myślą o budowie szamba. nie wiem, co o tym sądzicie: urzędniczka w gminie odpowiedzialna za plany podsunęła nam pomysł, żebyśmy wystąpili o warunki wod-kan, (bo bez tego nie dostaniemy pozwolenia na budowę) , a jak przyjdzie co do czego to zgłosili do gminy zmianę w pkcie dotyczącym kanalizy i zgłosili budowę szamba?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 26.04.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Teraz, jak wchodzi nowa ustawa, to nie beda mieli innego wyjścia jak zgodzić się na szambo lub POŚ, albo wyłożyc kasę na nową nitkę. Nie wiem, co Ci poradzić, musisz się porozgladać za kimś zyczliwym w gminie. Może to bedzie miejscowy architekt, może geodeta, którzy podpowiedzą, jaka wersja postępowania w waszym przypadku jest najlepsza. Dla tych co wyłożyli sporo kasy na budowę kanalizy do swoich działek, taka ustawa jest kiepska, bo beda płacic jak wszyscy, czyli sporo więcej. A nikt im wydanej kasy nie zwróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniska 26.04.2005 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 dzięki mam "życzliwego' geodetę w gminie może on coś jeszcze podpowie, bo 16tys za kanalizację to mnie a żeby bylo weselej za wode zażyczyli sobie 170-200zł/mb. Przy 100metrach do działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mafu2 26.04.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 I tak warto się przyłączyć Niebądź frajer.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniska 26.04.2005 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 I tak warto się przyłączyć Niebądź frajer.. dzięki. 17tys za wode 16 tys za kanalizacje + haracz dla gminy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 26.04.2005 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 I tak warto się przyłączyć Niebądź frajer.. dzięki. 17tys za wode 16 tys za kanalizacje + haracz dla gminy mala sugestia jesli zdecydujesz sie na szambo - to pewnie bedzie ono tylko na kilka latek warto wiec abys kupila stalowe czy ewent. z tworzywa- jak podciagna kanalize sprzedasz je i troszke pieniazkow odzyskasz - z betonowym piec - koszt wykopania i przewozu sprawia, e jest to prawie nieoplacalne.. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniska 27.04.2005 05:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Jarzeb jesli mi się uda przeforsować szambo to mam zamiar zrobić z tworzywa. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 27.04.2005 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Jarzeb jesli mi się uda przeforsować szambo to mam zamiar zrobić z tworzywa. dzięki Nie wiem czy zerknelas na ceny? Ja po pierwszym kontakcie i wycenie 10m3 z tworzywa dlugo dochodzilem do siebie - dlatego osobiscie kupilem stalowe pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 27.04.2005 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 betonowe z Radomia: 6m/sześć -1000zł. 8m- 1500zł. 10m-2200zł. Dwukomorowe o tych samych pojemnościach będą droższe. Dowóz 2.5-3zł./km Ostatnio przerabiałem ten temat...- ostatecznie wymurowałem z bloczków 2,7x2,0 - koszt jakieś 600zł. + plus dniówka za wykopanie dołka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 27.04.2005 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Monisko a może trochę inaczej. Miałam podobną sytuację i żeby obniżyć koszty zrobiłam tak: najpierw warunki techniczne, potem opłata przyłaczeniowa do sieci. Potem spytałam w gminie o odpowiedniego fachowca który to zrobi taniej niż przez gminę i jest ich człowiekiem. Dostałam stosowne kontakty i po uzgodnieniach - projekt + wykonawstwo to niemal pół ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniska 28.04.2005 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Monisko a może trochę inaczej. Miałam podobną sytuację i żeby obniżyć koszty zrobiłam tak: najpierw warunki techniczne, potem opłata przyłaczeniowa do sieci. Potem spytałam w gminie o odpowiedniego fachowca który to zrobi taniej niż przez gminę i jest ich człowiekiem. Dostałam stosowne kontakty i po uzgodnieniach - projekt + wykonawstwo to niemal pół ceny. chętnie bym tak zrobiła, problem w tym, że gmina wcale nie narzuca swojego 'fachowca' a ta cena która podawałam to jest właśnie od 'niezależnych' firm tak się cholerka cenią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts