Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szambo a kanalizacja

Recommended Posts

w miejscowym planie zagospodarowania i warunkach zabudowy mam napisane, że odbiór ścieków następuje do kanalizacji,

dalej, że zabronione jest budowanie poś.

nigdzie nie jest napisane, że nie moge wybudować szamba.

nie chcę podłączać się do kanalizacji, bo wyniesie mnie to +-16tys

co radzicie? jak sobie z tym poradzić?

kanalizacja jest w końcowym etapie budowy

studzienki są gotowe, ale tylko dla istniejących domów. nikt mądry nie pomyślał, że przy drodze są działki budowlane, które też będą musiały się podłączyć :evil:

moja działka jest 100m od głownej drogi, trzeba zrobić nowy projekt i podłączenie na własną rękę.

W warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie jest jasno napisane, że zbiorniki na nieczystości ciekłe mogą być stosowane tylko na działkach budowlanych nie mających możliwości przyłączenia do sieci kanalizacyjnej.

Więc jeśli masz możliwość przyłączenia do sieci kanalizacyjnej to na pewno nie dostaniesz pozwolenia na szambo.

SŁUCHAJCIE - znalazłam dzisiaj taki artykuł:

Czy opłaty za ścieki podrożeją?

Właściciele domów chcący je podłączyć do sieci kanalizacyjnej zapłacą za odcinek instalacji przebiegający tylko przez ich działkę - zdecydował w piątek Sejm, uchwalając ustawę wodno-ściekową.

W związku ze zmiana spółki nie będą już mogły obciążać inwestorów kosztami budowy dłuższej, nawet kilkukilometrowej instalacji łączącej ich domy z magistralą kanalizacyjną.

Ustawę musi jeszcze podpisać prezydent. W życie wejdzie ona po trzech miesiącach od opublikowania w Dzienniku Ustaw

Może nie będziemy jednak musieli ponosić kosztów budowy sieci kanalizacyjnej. :p :lol: :p

Jak dla mnie byłaby to rewelacja gdyż moja działka oddalona jest od niej o około 200m. Nasuwa się mi jednak pytanie :-?

Kiedy ją zrobią?

Podejrzewam, że nie będą się spieszyć, :( bo nie ja za to płacę.

Majka,

niestety nie :( mam działkę przy drodze prywatnej, 100m od drogi głownej

między moją działką a drogą na razie pusto, wykupiona jest jedna ..... ale przy samej drodze głównej. Z tego co wiem to im też podano dosyć wysoką cenę za przyłączenie się do kanalizacji i tak samo myślą o budowie szamba.

nie wiem, co o tym sądzicie: urzędniczka w gminie odpowiedzialna za plany podsunęła nam pomysł, żebyśmy wystąpili o warunki wod-kan, (bo bez tego nie dostaniemy pozwolenia na budowę) , a jak przyjdzie co do czego to zgłosili do gminy zmianę w pkcie dotyczącym kanalizy i zgłosili budowę szamba??

Teraz, jak wchodzi nowa ustawa, to nie beda mieli innego wyjścia jak zgodzić się na szambo lub POŚ, albo wyłożyc kasę na nową nitkę.

Nie wiem, co Ci poradzić, musisz się porozgladać za kimś zyczliwym w gminie. Może to bedzie miejscowy architekt, może geodeta, którzy podpowiedzą, jaka wersja postępowania w waszym przypadku jest najlepsza.

Dla tych co wyłożyli sporo kasy na budowę kanalizy do swoich działek, taka ustawa jest kiepska, bo beda płacic jak wszyscy, czyli sporo więcej. A nikt im wydanej kasy nie zwróci :evil:

I tak warto się przyłączyć Niebądź frajer..

dzięki. 17tys za wode 16 tys za kanalizacje + haracz dla gminy :-?

mala sugestia

jesli zdecydujesz sie na szambo - to pewnie bedzie ono tylko na kilka latek

warto wiec abys kupila stalowe czy ewent. z tworzywa- jak podciagna kanalize sprzedasz je i troszke pieniazkow odzyskasz - z betonowym piec - koszt wykopania i przewozu sprawia, e jest to prawie nieoplacalne..

pzdr

Monisko a może trochę inaczej. Miałam podobną sytuację i żeby obniżyć koszty zrobiłam tak: najpierw warunki techniczne, potem opłata przyłaczeniowa do sieci. Potem spytałam w gminie o odpowiedniego fachowca który to zrobi taniej niż przez gminę i jest ich człowiekiem. Dostałam stosowne kontakty i po uzgodnieniach - projekt + wykonawstwo to niemal pół ceny.

Monisko a może trochę inaczej. Miałam podobną sytuację i żeby obniżyć koszty zrobiłam tak: najpierw warunki techniczne, potem opłata przyłaczeniowa do sieci. Potem spytałam w gminie o odpowiedniego fachowca który to zrobi taniej niż przez gminę i jest ich człowiekiem. Dostałam stosowne kontakty i po uzgodnieniach - projekt + wykonawstwo to niemal pół ceny.

chętnie bym tak zrobiła, problem w tym, że gmina wcale nie narzuca swojego 'fachowca' a ta cena która podawałam to jest właśnie od 'niezależnych' firm :evil: tak się cholerka cenią