Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom do 100 m (4pokoje) za 120.000 zl mozliwe ? czy marzenie

Danielek

dom do 100 m za 120.000 zl mozliwe czy nie ?  

136 użytkowników zagłosowało

1. 1. dom do 100 m za 120.000 zl mozliwe czy nie ?

• spokojnie
    • bez szans
    • wybudowac, za 120.000 zeby sie wporwadzic ok, ale jesze ze 50.000 wkladu zeby wykokoczyc
    • wybudowac, za 120.000 zeby sie wporwadzic ok, ale jesze ze 100.000 wkladu zeby wykokoczyc

Recommended Posts

Witam

Jestem przed trudnym wyborem, jakis czas temu podpisalem umowe i kupilem mieszkanie ktore dopiero powstaje tzn budynek jest w trakcie umowy.

Wplacilem do tej pory pierwsza rate tj. 25.000 zl, w tym tygodniu musze wplacic druga rate 25.000 ;) calowity koszt mieszkania to 122.000, do tego planuje wlozyc 30.000-40.000 na urzadzenie.

Rozmawialem ze znajomymi ktorzy sa w trakcie budowy lub juz sie pobudowali i wtwierdza ze robie blad bo za ta kwote tj. 122.000 kupie dzialke i pobuduje domek maly prosty z dachem kopertowy, bez poddaszai bez podpiwniczenia. Tweirdza ze w tej kwocie bede mial dom w podobnymstanie do tego nowego mieszkania.

Czy jest to mozliwe ? czy fantazja ?

Pracy wlasnej minimu, materialy jakies tanie ;) oni budowali z "suporeksu" cos takiego jak ytong tylko tansze.

Prosze o szybka pomoc :) mam jeszcze 2 dni na zastanowienie, a obawiam sie ze jak zacnze budowe to bedzie to skarbonka bez dna przynajmniej do kwoty 250.000 zl za domek do 100 m.

dom bym budowal w okolicach kalisz-a (wielkopolska)

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom

Byłoby realne jeśli miałbyś już gdzie ten dom postawić. Koszta działki to minimum 20-30k.

Do tego - prosty projekt, dach dwuspadowy, materiały nie najwyższej klasy, blachodachówka i suporeks a projekt staje się całkie ralny ;)

Dodałbym do tych 120.000 jakieś 30.000 aby potem wykończyć sobie komfortowo dół domu i można mieszkać. Poddasze będzie musiało zaczekać, przynajmniej u mnie.

czyli chyba tak jak myslalem, kupie mieszkanie splace kredyt, i wtedy jesli bede mial ochote, czas i pieniadze na budowanie domu to sie pobuduje a do tego czasu zamieszkam w dosc komfortowym mieszkaniu z malym tarasem i ogrodkiem 100 m 3 km od miasta :) to juz jakas namiastka domu, a bez wiekszych trudnosci. Mysle ze jesli te 122.000 bym mial gotowki w kieszeni to bym sie zaczal budowac, i co najwzyej wtedy dopiero pozyczke te 70 tys zl, ale skoro ja mam tylko gotowki 70.000 tys do tergo bym musial minimu kredytu 70.000 i to jeszcze nie byl by wykonczony dom nawet 100 m + urzadzic sie by mieszkac (meble,kuchnia,lazienka) to bedzie to ciezkie do zrealizowania, i jesli nawet by sie udalo to bedzie oznaczac dlugie lata wyzeczen :( a nie bede ukrywal ze lubie czasami wyjechac czy to polskie morze/gory czy to za granice.

przy okazji namawiam do wziecia udzialu w ankiecie, i dodanie krotkiej wypowiedzi, poniewaz mysle ze duzo ludzi chce wybudowac tanim kosztem, dom max do 100 m 3-4 pokoje jako mieszkanie z ogrodkiem i bez sasiadow ;) Ja osobiscie nie obawiam sie sasiadow. Moje mieszkanie sasiadowac bedzie z garazem po jednej stronie a z drugiej strony kuchnia moja z kuchnia sasiada wiec nawet przy nie wielkiej imprezie nie powinno byc problemu. Mam nadzieje ze na gore nie bedzie mocno nioslo ;) lub sasiedzi beda wyrozumiali. nademna maja byc apartamenty 100 metrowe wiec mysle ze tez nie bedzie tam mieszkla jakis majsterkowicz ;) mam nadzieje ze wszystko bedzie ok, a dom chyba jednak poczeka jak juz bede mial rodzine i motywacje by go budowac. Narazie jestem mlody chce jeszcze sie bawic/podrozowac a nie wszystkie pieniazki ladowac w dom.

Danielek,

Myślę, że to rozsądne co postanowiłeś. Teraz mieszkanie potem, jeśli finanse pozwolą, domek. Wszystko przed Tobą.

Rzeczywiście za tę kwotę o której piszesz nie da wybudować się domu nawet 100 m. Nie jest dobrym rozwiązaniem kupowanie tylko najtańszych materiałów. Dom budujesz na lata. Przeważnie co bardzo tanie - to naprawdę drogie!

Teraz ciesz się mieszkaniem a za parę lat będziesz miał kolejny powód do dumy i radości - Dom.

A swoja drogą ciekawe w jakim regionie Twoi znajomi zdołali kupić działkę, uzbroić ją, postawić dom i jeszcze w nim zamieszkać za wspomnianą kwotę?

Pozdrawiam serdecznie

Gość M@riusz_Radom

Daniel - to zrobimy podobnie bo ja na razie planuje zakupić mieszkanko ze 40mkw a dopiero pozniej silnie zbierac fundusze na budowe domu ;)

Działkę juz mamy czyli część kosztów za nami.

Ostatnio również zastanawiam się nad budową małego domu (120 m2), jednak kierując sie opinią znajomych z branży budowlanej dostrzegam, ze zgromadzona kwota ok 200 tys. może być nie wystarczajaca do zbudowania prostego domu. Najgorsze jest jednak to, ze wszelkie kalkulacje, kosztorysy idą do kosza wraz z kolejnymi podwyzkami materiałow budowlanych :cry:

Gość M@riusz_Radom
Ano - czasem na jednym terenie skubańce zbyt dobrze się znają i jeden dzwoni do drugiego aby zapytać jakie wyceny dał za robotę coby nie powiedzieć "za tanio" . Wbrew pozorom wymieniając się informacjami jeden drugiemu krzywdy nie robi.

Jezeli chodzi o ceny Mariusz, to sprawa nie wyglada zbyt uroczo jezeli dochodzi do konkretnych rozmow z wykonawca, ktory spiewa cene zaporowa dla Twojego (mojego) portfela, a inni rzucaja podobnymi stawkami.

Mnie się wydaje że całkiem poważne traktowanie niektórych cen podawanych przez forumowiczów też nie ma sensu.Przynajmniej ja, nie spotkałem jeszcze takich okazji cenowych, jak tu niektórzy piszą.

Witam

Region w ktorym zbudowali te domy to wielkopolska okolice kalisz-a.

Dzialka u nas chodzi po 16-30 zl metr kwadratowy, tzn sa drozsze tez, ale za te pieniazki spokojnie sie juz kupi dzialke ok 10 km od miasta i to czasami graniczaca z lasem.

Napisze tak wstepnie co mowili mi znajomi tzn jak wyceniali etapy pracy:

Dzialka + uzbrojenie 30.000 za ok 1000 metrow

Pozstawienie scian, fundamentow wraz z materialami 15.000

Prosty dach ok 20.000 (to chyba cena bez dachowki)

Okna + drzwi 20.000

Piec + grzejniki 10.000

Zostaje rozprowadzenia produ/wody po budynku, zrobienie wylewek, otynkowanie scian. Wszyscy znajomi twierdza ze te prace spokojnie zmieszcza sie w 10.000.

Wylewki, ocieplanie, byc moze tynkowanie moge zrobic sam.

Wiec wedlug ich obliczen 120.000-130.000 wystarczy na pobudowanie domq 4 pokojowego o powierzchni nie przekraczajacej 100 m, z porstym dachem w ksztalcie koperty.

Do tego do doliczyc 40.000 zeby urzadzic sie w srodku, i moge mieszkac.

Sam zawsze uwazalem ze na Dom trzeba miec pieniadze ok 200.000 wtedy mozna myslec o budowie prostego domu, ale po rozmowie ze znajomymi ktorzy sie buduja lub sie wybudowali, zapewniaja mnie ze zrobie to taniej conajwiecej 170.000 oczywiscie jesli bede robil to z glowa i nie bede wymagal "klinkieru".

Nie wiem juz co mam myslec, podam jeszcze tylko taki jeden przyklad sprawdzony:

Kolega wlasnie sie buduje i wybudowal juz dom stan zamkniety tzn mury+dach z papa+okna i drzwi wejsciowe.

Dom ma 150 metrow kwadratowych, i do dnia dzisiejszego wydal na to 80.000. Do tego dolicza piec polozenie instalacji i tynkowanie za ok 30.000 i mysli ze na tym wstepnie zakonczy, wezmie sie za wykanczanie pomieszczen (polozyc jakie plytki/panele, pomalowac sciany itp) zeby sie wprowadzic.

Ktokolwiek slyszy ze mieszkanie kupuje za 122.000 i to jest stan surowy zamkniety, w to musze wejsc porobic podlogi, lazienke, kuchnie, pomalowac i byc moze wygipsywoac sciany wiec przewiduje ze 160.000 zl wyniesie mnie to mieszkanie gotowe do zamieszkania :| i szczerze juz nie wiem czy nie maja racji ze za te pieniazki da sie postawic dom z suporeksu ktory podobno nie jest zlym materialem.

Najpozniej jutro musze sie zdecydowac czy wycofac wplate na mieszkanie, wtedy strace tylko 1250 zl. Jesli jutro sie nie zdecyduje to mam ostateczny termin zeby wplacic druga rate i wtwdy juz sie nie kalkuluje rezygnowac z mieszkania bo strace 2.500 zl.

:roll: help me :roll:

Ja też zrezygnowałam z budowy domu na rzecz mieszkania. Moja sytuacja przedstawia się następująco - działkę i projekt mam (zostawiam to na później), budowa miała być w 80% z kredytu (też przewidywana na kwotę 100 - 120 tys. zł - dom około 80 m plus w przyszłości garaż z możliwością zagospodarowania strychu).

Zmiana planów ze względu na córkę - okazało się,że szkoła do której miałaby uczęszczać zostanie zlikwidowana.

Pomyślimy o budowie za jakieś 10 lat - jeśli znajdziemy do tego jeszcze zapał, a narazie mieszkanko 40 m.

Trochę zaoszczędziłam - mniejszy kredyt, brak dojazdów do pracy, no i zamieszkaliśmy po niewielkim remoncie po dwóch miesiącach. Córka od września pójdzie do przedszkola, a i w tej chwili ma kontakt z rówieśnikami, którego brakowało gdy mieszkaliśmy z rodzicami na wsi.

Była to trudna decyzja.

no i co ? no i co ? JEDNAK SIE CHYBA BUDUJE ;)

myslalem nad tym troche i pomysle jeszcze ze 2 dni, ale mysle ze jesli mam kupic mieszkanie i wlozyc w nie pieniazki, pozniej sprzedajac przykladowo za 5-10 lat tracac duzo na wartosci to nie ma sensu czekac jesli sie budowac to teraz a jesli mieszkanie to juz tam zostac ;)

Jesli bede sie budowac to obiecuje podac dokladne koszta jakie ponioslem :) od A do Z. Zobaczymy za ile sie wybuduje :)

Pozdrawiam i nadal zachecam do udzialu w ankiecie :)

ps. mysle ze za 170.000 wybuduje i urzadze dom-ek :D

Gość M@riusz_Radom
Powiem Ci tak. Znając realia mojego lokalnego rynku porwałbym się na budowę mając 120k PLN i myślę, że jeśli w późniejszym okresie dołożyłbym do tego ze 30 - 50k PLN to mógbym sobie w nim w miarę komfortowo mieszkać ;)

Danielku,

Jeśli decydujesz się na budowę to mocno trzymam kciuki.

Jeżeli będziesz w stanie wybudować się i wprowadzić za 170 tys to znaczy, że ja roztrwoniłam podczas mojej budowy przynajmniej 100 tys.

Pozostaje mi mieć nadzieję, że mąż się nie dowie.

W każdym razie kiedy już zaczniesz - będziesz musiał skończyć.

Jakby jednak zabrakło - nie wściekaj się (jak ja)

Pozdrawiam serdecznie życzę wytrwałości cierpliwości i najlepszych fachowców.

Ach i trzymam Cię za słowo jeśli chodzi o dokładne rozliczenie budowy :wink:

moj kumpel[stawia juz drugi dom] twierdzi ze za sto tys. spoko postawisz dom 120metrow z poddaszem nieuzytkowym.w tym cena dzialki 20tys.z wierzchu nietrzeba go konczyc odrazu,urzadzac niemusisz tez natychmiast.do zamieszkania za sto tys wybudujesz jak umiesz dobrze kombinowac i wlozysz duzo pracy wlasnej.on kupuje materialy resztki po budowach,rozbiorkowe itp.robotnikow bierze ruskich albo z wiochy za grzosze robia tylko trzeba na d nimi stac.np dach na swojej pierwszej budzie wykonal mu ciesla z wioski Kielno za 1800zl plus 4500 materialy.itongi 24cm,. np.w anonsach chodza po 2zl,tu pojedzie kupi 200,tam 150 i ile ma zaoszczedzone.zbrojenie cale kupuje na zlomowcu,coza roznica troche bardziej zardzewiale tylko.

Witam. i pierwsze co powiem to bardzo ciekawy Post. Ja byłem przed tym dylematerm ok pół roku temu. Miałem tylko o tyle lepszą sytuację że mam działke którą dostaje od rodziców co więcej bardzo wąską (kłopot z wzzit oraz projektem tylko 13m). Na dzień dzisiejszy jestem na etapie oczekiwania na wzzit choć już wiem co dostanę. I mam nadzieje że do końca roku mury staną. Buduje tylko 100m i też podpatrzyłem u kolegów, którzy w tych kwotach się zmieścili jeden nawet kupił działke za 15.000 i wybudował 88m. W takiej sytuacji trzeba jedno wziąść pod uwage niestety materiały nie do końca naj a po drugie nie mozna szaleć z metrami. Ja mam umowę spisaną na 105tyś stan zamknięty z instalacjami na wprowadzkę planuje około 30 tyś tylko na dół resztę będe kończył etapami. Można powiedzieć że 90 % pokryje mi kredyt.

Czytając to stwierdziliście WARIAT

nie dlaczego Dom był naszym marzeniem i stwierdziliśmy że troche zmniejszymy standard i postaramy się wybudować. My balismy sie że jak kupimy mieszkanie to już nigdy z niego nie wyjdziemy podobnie do naszych znajomych którzy kiedyś tak zrobili.

Uważam że warto spróbować.

Pozdrawiam Sławek

Ależ dziwnie ewaluowały te odpowiedzi...

Pytanie brzmiało czy za 120 000 zł nie mając oprócz tych pieniędzy nic wybuduję dom o powierzchni c-a 100 m.

Odpowiedź moja i kilku innych forumowiczów brzmiała, że nie da rady.

Niemniej potem nastąpił wysyp wypowiedzi pod wpływem których pytający utwierdził się w przekonaniu, że powinien budować.

Niemniej mało kto zdaje się, że zwrócił uwagę na to, że przykłady realizacji takich budów obejmowały koszty o kilkadziesiąt tysięcy zł więcej i doprowadzenie budowy do stanu tylko w częsci nadającej się do zamieszkania.

Przykład:

spoko postawisz dom 120metrow z poddaszem nieuzytkowym.w tym cena dzialki 20tys.z wierzchu nietrzeba go konczyc odrazu,urzadzac niemusisz tez natychmiast

Przykład:

Ja mam umowę spisaną na 105tyś stan zamknięty z instalacjami na wprowadzkę planuje około 30 tyś tylko na dół resztę będe kończył etapami

Czy chodzi o to by mieszkać potem przez kilka lat na budowie?

Pytanie brzmiało czy za 120 000 zł można wybudowac dom.

Powtarzam ponownie - za tę kwotę nie wybudujesz obecnie domu. Za tę kwotę możesz jedynie budowę rozpocząć ale jej nie zakończysz.

Danielek - takie jest moje zdanie na ten temat. Zdanie osoby która budowę ma już za sobą i wie jakich kosztów ona wymaga - dodam, że budowałem w czasach gdy materiały były tańsze nett, vat wynosił nie 22% lecz jedynie 7 i mogłem wykorzystać w pełni ulgę budowlaną. Ty takich atutów nie masz. Oczywiście decyzja należy do Ciebie.