Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom do 100 m (4pokoje) za 120.000 zl mozliwe ? czy marzenie

Danielek

dom do 100 m za 120.000 zl mozliwe czy nie ?  

136 użytkowników zagłosowało

1. 1. dom do 100 m za 120.000 zl mozliwe czy nie ?

• spokojnie
    • bez szans
    • wybudowac, za 120.000 zeby sie wporwadzic ok, ale jesze ze 50.000 wkladu zeby wykokoczyc
    • wybudowac, za 120.000 zeby sie wporwadzic ok, ale jesze ze 100.000 wkladu zeby wykokoczyc

Recommended Posts

witam po weekendowej przerwie :)

W sobote bylem zrezygnowac z mieszkania wiec juz po klopocie ;)

klopoty dopiero sie zaczna ;D

Jestem w trakcie szukania dzialki, nastepnie poczytam forum z jakiego materialu budowac dom, czy ten suporek/ytong jest ok itp.

Bede zapisywal wszystkie wydatki i za jakis rok lub dwa napisze ile mnie wyniosl dom ok 100 metrow kwadratowych ;)

Ciekaw sam ejstem czy sie zmieszcze w 150.000 w 200.000 czy w 250.000 :evil:

Postanowilem sie budowac poniewaz nie bylo osoby ktora by powiedziala zostan przy golym/surowym mieszkaniu za 125.000 :-?

Pozdrawiam i dziekuje ze pomoc w podjeciu decyzji, miedzy innymi ankieta tez nastawila mnie w miare pozytywnie co do kosztow budowy, i mysle ze za 150.000 dom wybuduje + dzialka ;) co prawda nie jest to 120.000 ale jaka roznica miedzy mieszkaniem 62 metrowym a domem 100 metrowym PRAWDA ? :wink:

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam po weekendowej przerwie :)

W sobote bylem zrezygnowac z mieszkania wiec juz po klopocie ;)

klopoty dopiero sie zaczna ;D

Jestem w trakcie szukania dzialki, nastepnie poczytam forum z jakiego materialu budowac dom, czy ten suporek/ytong jest ok itp.

Bede zapisywal wszystkie wydatki i za jakis rok lub dwa napisze ile mnie wyniosl dom ok 100 metrow kwadratowych ;)

Postanowilem sie budowac poniewaz nie bylo osoby ktora by powiedziala zostan przy golym/surowym mieszkaniu za 125.000 :-?

Pozdrawiam i dziekuje ze pomoc w podjeciu decyzji, miedzy innymi ankieta tez nastawila mnie w miare pozytywnie co do kosztow budowy, i mysle ze za 150.000 dom wybuduje + dzialka ;) co prawda nie jest to 120.000 ale jaka roznica miedzy mieszkaniem 62 metrowym a domem 100 metrowym PRAWDA ? :wink:

Aż mnie wzruszyłeś swoją postawą :D :D moim zdanie b dobrze zrobiłeś.

Troszkę jednak musisz się nastawić na udział w pracy właśnej przy budowie i będziesz mial własny dom.

Decyzja podjęta. Moim zdaniem trafna

Kiedy pierwszy raz przeczytałam temat postu byłam gotowa napisać budowa tak.

Pomyślałam jednak, że będę w mniejszości i poczekałam na rozwój wydarzeń. Branża budowlana jest mi bliska z różnych powodów. Napiszę tylko że kiedy ja podjęłam decyzję o budowie miałam jedynie chęci. Teraz mam własny domek 165 m2.

Myślę, że cała rzecz sprowadza się do tego, żeby podjąć decyzję gdzie chcę mieszkać. Czy w domku jednorodzinnym czy w bloku .Jak ten problem zostanie rozstrzygnięty to decyzja czy kupić coś gotowego czy budować.

Jeżeli budowa to należy uważnie przestudiować to co pisze Mariusz z Radomia na stronie pierwszej bowiem koszty wybudowania i urządzenia domu śmię twierdzić, że w każdym przypadku będą inne. Każdy bowiem z nas ma inne doświadczenia z tym związane inne oczekiwania i na koniec możliwości finansowe.

I żeby spisać tutaj parę stron każdy będzie miał rację.

WItam

mam nadzieje ze nie wywolam zamieszek moim pytaniem.

Dom ktory chce zbudowac to

Domek parterowy niepodpiwniczony bez poddasza 4-pokojowy, okolo 100 metrow kwadratowych, i mysle ze nie mniejszy niz 80 metrow p[oniewaz te 4 pokoje to by byly jakies klitki.

W kaliszu jeden z architektow zrobil znajomemu kosztorys domu 260 metrow kwadratowych w tym ok 90 metrow piwnice i garaze. Koszt tego domu wycenil na 250.000 zl i to bylo 2 lata temu.

Znajomy wybudowal dom za 150.000 i juz ponad pol roku w nim mieszka.

Jesli ja mam nie duze wymagania, bede zwracal uwage na dach zeby nie wyszeld za drogi, materialy bede staral sie kupowac dobre ale tanie, ekipe wezme tania ale sprawdzona, to mysle ze sam dom 80-100 metrow dam rade postawic.

Mieszkanie ktore mialem zamiar kupic jest chyba drogie poniewaz koszt metra wychodzi 1800 zl netto. Developer chyba na tych mieszkaniach zarabia i to nie malo wiec dlaczego ja budujac sam mam wybudowac drozej ?

Ceny 2000 zl za metr domu to sa ceny srednie z dobrych materialow ktore mozna zastapic rownie dobrymi ale tanszymy czyt. suporeks

Na dach polozyc blacho dachuwke a nie ceramiczna itd

Rozmawialem z Pania z http://www.nowydom.pl i sama powiedziala ze ich wycena to przynajmniej +-30%, wszystko zalezy od regionu, uzytych materialow, wynajetej ekipy.

Wczoraj rozmawialem ze znajomym ktory ma zamiar postawic nadbudowke na dom rodzicow.

Czyli zerwac ich dach, i postawic (pietro) ok 100-120 metrow.

Byl u niego wykonawca ktory stweirdzil ze jesli wybierze najtanszy dach 2-spadowy to zapewnia go ze za 100.000 zl to pobuduje i urzadzi w srodku.

Wiec ja juz nie wiem co myslec. Do czasu az sam sie nie zaczne budowac pewnie sie nie przekonam, a jesli juz rozpoczne budowe to bedzie trzeba ja skonczyc. Jestem mlodym czlowiekiem (25l) cale zycie przedemna, mam nadzieje ze bede mial okazje wiecej zarabiac niz teraz i w razie ewentualnych doplat do budowy ;) bedzie mnie na to stac.

Jeden z projektow ktory mi sie spodobal pod wzgledel ulozenia pomieszczen to :

http://nowydom.onet.pl/3481,1,projekt.html

czy np ten:

http://nowydom.onet.pl/395,1,projekt.html

i jeszcze kilka innych ;)

tytul posty byl czy sie wybuduje dom 100 metrow za 120.000 zl chodzilo mi o dom w stanie podobnym do tego w jakim odbiore nowo wybudowane mieszkanie, czyli gole sciany podlogi, i brak drzwi. Nie liczac przy tym dzialki, chodzi o koszt samego domu zadaszonego, zamknietego.

aaa jeszcze co do ankiety to 6osob nie daje szans na wybudoweanie domu parterowego niepodpiwniczonego bez poddasza z prostym dachem za 220.000 zl ??? to juz chyba lekka przesada, i tu chyba widac ze czesc ludzi mysli o malym zwyklym domq a inni o malym zwyklym domku w miare luksusowo wykonczonym.

Twój znajomy, który wybudował 260 m dom za 150.000 zł pewnie włożył w niego dodatkowo trochę kasy do której i Tobie nie chce się przyznać a co dopiero urzędowi skarbowemu.

[quote name="mardo71

[...]

ok 10000 papierologia( pozwolenie na budowe,kierownik budowy geodeta etc

[...]

ok 15000 przyłącza zewnetrzne

[...]

Jestem po stanie surowym i potwierdzam że mardo ma rację. Z tym, że do przyłączy dorzuć szambo wyjdzie blizej 20 i to tylko pod warunkiem, że media będą w drodze. Zanim wbijesz łopatę pozbędziesz się minimum 30tys. Daj boże że potem nie trafisz na utrudnienia w gruncie, partaczy, złodziei itd.

Jesli nie chcesz zostać z ręką w nocniku nastaw się raczej na 50-60m i znacznie pogłębij wiedzę budowalaną żeby uniknąć poprawek. "Tanie ale dobre materiały" to mit. Dobre markowe sa drogie, "wystarczająco dobre" są tańsze co nie znaczy że są tanie. Możesz kupować materiały z garażu ale to już duże ryzyko. Tak samo jest z wykonawcami. Dobry jest zarobiony i nie targuje się, marny spuści z ceny żeby złapać klienta ale efekt może być opłakany i kosztowny.

Wykończenie mieszkania 100m kosztowało 30kpln ? W domu też. Tyle, że w mieszkaniu "wykończenie" oznacza panale na podłodze, pomalowanie ścian i wstawienie kibelka. W domu musisz dorzucić instalacje, podkład podłogowy, okna i drzwi, ocieplenie. Niewiele zostaje na ten "stan surowy otwarty".

Życzę żeby Ci się udało ale uważaj na argumenty tych 6 głosów. Ja dałem "żeby się wprowadzić". Przy założeniach j.w.

pozdro

• 1 month później...
Dzięki za porady.

75m wiem mało=brak kasy ale za 100.000zl całkowicie wykoćzony bez fundamentów gotowy do zamieszkania- kusi. A z czasem jak będzie kaska można rozbudować.

ps.

Coraz więcej dylematów :oops:

Zwroc uwage na szczegoly: 75 metrow ale chyba po obrysie zewnetrznym. W srodku ten domek ma ponizej 70 m. pow. uzytkowej. W cenie nie ma takze wykonczenia podlog. Na forum firmy zadalem kiedys pytanie o realny koszt postawienia tego domu

i dostalem odpowiedz ze z dodatkami tzn. dachowka ceramiczna, kominkiem, glazura, terakota, fundament postawili ostatnio w Lublinie za 139 tys. Cena jest calkiem realna (<2000 za m) a firma ma dobra opinie, ale jednak to wiecej niz 100 tys.

Skoro (zreszta jak ja) chcesz budowac glownie z kredytu, sprawdz zauwaz ze przed rozpoczeciem prac bedziesz musial zapewnic ok. 35 % srodkow (5% przy umowie, 30 przed rozpoczeciem prac budowlanych). Trzeba brac kredyt w banku ktory na to pojdzie. W PTF np. powiedziano mi, ze maja zwyczaj wyplacac pieniadze w transzach po 40 tys...

Piotr

z tego wynika ze jestem niepoprawnym optymista. Dzialka jest. Woda jest. Niema jeszcze pradu i gazu. Kanaliza...jak na razie bedzie szambo.

Moj domek "dom w Oleandrach" Archonu chce wybudowac do zamieszkania za 180k. Baaa....chce to malo powiedziane.... ja musze :-?

Wiem ze bedzie to ponizej standardu i w krajobrazie iscie księżycowym, ale... najwazniejsze bedzie to co w srodku. Nie kolor scian itp, tylko jak bedzie sie mieszkac z rodzinka. ATMOSFERA.

Jak na razie 180k, a potem zobaczmy.

DANIELEK...POWODZENIA

.....Jestem w trakcie szukania dzialki, nastepnie poczytam forum z jakiego materialu budowac dom, czy ten suporek/ytong jest ok itp.

.......... :wink:

czytam, czytam i czytam....

niedawno sam na kujawsko- pomorskim kupiłem dziłeczkę 1804 m2, mam pozwolenie, ekipę, przyłącza - opłacone, niedługo zaczynam...

liczę, że 170k mi wystarczy.... niestety nie posiadam więcej... dom z horyzontu - bławatek... 99,8 m2

zaczynam, będę zapisywał, oszczędzał i liczył.... a po wszystkim opiszę...

no i super ze mnie popieracie ;) ja juz sie nie martwie teraz o pieniadze, bede sie o nie martwil jak braknie, pojde po jakis kredyt a pozniej bede kombinowal zeby go splacic trzeba isc do przodu i spelniac marzenia a nie stac w miejscu. Mieszkanie bylo prosto kupic juz wybudowane za mniejsze pieniadze ale to nie oto chodzi dom jest na pewno 100% bardziej komfortowy niewazne jak duzy i jak wykonczony ale Twoj i na Twojej ziemi. DAMY RADE :D mam nadzieje ze optymizm mnie nie opusci do zakonczenia budowy ktorej jeszcze nie rozpoczalem :D

Na dzien dzisiejszy stanalem na kupnie dzialki. Dzialke mam ale bez drogi i wlasciciele drogi chca mi ja dac jako darowzine zebym byl wlascicielem i przypuszczam obicazyc utrzymaniem tej drogi min zima ;) w tygodniu sie dowiem jakie sa obowiazki wlasciciela drogi i jesli sie nie myle to dam 1500 zl za sluzebnosc do przechodzu i przejazdu i prowadzenia mediow i mam to w ... ;)

Pozdrawiam

A ja wszystkim budującym optymistom życzę konsekwencji w planowanych wydatkach.

U nas było tak. Miał być piec gazowy. A może trochę dołożyć to będzie kondensacyjny? Więc ostatecznie będzie kondensacyjny. A jak już kondensacyjny to i podłogówka.

A może kominek ?? Kominek tak. Taki żywy ogień w salonie. A jesli już, to niech przy okazji dogrzeje dom. Więc będzie kominek z dgp.

Weźcie też pod uwagę koszty ogrodzenia. No i koszty kostki przed domem i jej położenia. Itd, itd. A wydatki rosną. Przynajmniej nasze.

• 4 weeks później...

W dniu dzisiejszym widziałem w Wydarzeniach TV Polsat reportaż o budownictwie mieszkaniowym w Polsce. Pointa - nastąpił boom budowlany. Szerokie grono inwestorów indywidualnych zaciąga wieloletnie kredyty hipoteczne na ten cel a banki takich kredytów szczodrze udzielają. Symptomatyczna była wypowiedź Pani Anny Kamińskiej - Redaktora Naczelnego Muratora która stwierdziła, że do inwestycji budowlanych zabierają się nawet osoby których na to nie stać.

Czyżby to była brutalna niemniej prawdziwa konkluzja wynikająca z lektury części postów na Forum?

Danielek, jeżeli przyjąć bez działki, domek do rozbudowy, dach dwuspadowy (kąt do 35 stop., na początek papa, potem bitum, sam możesz nabić), strop lekki (drewniak na nim wełna), to moim zdaniem przy dużym nakładzie pracy własnej możesz się wprowadzić po 120 kPLN.

Jakościowo dużo niżej wewnątrz od taniej developki.

W poniedziałek byłem u koleżeństwa, taki tam Poznań Plewiska. 8)

Yeyq, co teraz ludziom budują za 300 kPLN/90 m2. :o :o :o

Szeregowiec dwukondygnacyjny na działeczce, chyba ze 600 (no może 600) m2 dwa moduły (lokale znaczy). Stryszek między lokalami nieprzegrodzony, a tam zwykłe krokwie i aż się prosi mieć stryszek. Ytong 36,5 cm bez docieplenia. Nadproże balkonowe niedocieplone mostek będzie jak chłolera. Oddadzą im półsurowe. Z obsuwą pół roczną (na to wyglada, bo mieli oddawać w lipcu, a ony jeszcze surowego otwartego nie zakończyli. Na dodatek wymyślili, że najpierw te ludzie sięwprowadzą, a potem ony po roku, jak już sobie zagospodarują te ogródki to będą im ten szeregowiec tynkować.

I to wszystko za jedyne: 3k333 PLN za m2.

Gość M@riusz_Radom

Oj Woweczka Woweczka, coś niedokładnie słuchałeś tej wypowiedzi, albo usłyszałeś tylko to co było Ci wygodne ;)

Na końcu tej wypowiedzi była konkluzja, że za budowę domu biorą się osoby, których nie stać NA ZAKUP MIESZKANIA - na przykładzie Warszawy obliczono, że mkw MIESZKANIE to średnio 4000 na rynku wtórnym a koszt tego samego mkw w nowobudowanym domu wynosi w granicach 2000 zł, aż dzwi, że tego nie usłyszałeś ...

Oj, Wowka, znów chciałeś błysnąć ale nie do końca Ci to wyszło...

Jest takie słowo jak DYSCYPLINA ;)

Jeśli jej nie zachowasz to i 500.000 może okazać się za mało.

Kolega z Radomia to jakis fantasta i marzyciel.

I nie odbieralbym mu tych marzen, zeby nie jego agresja postawa w stosunku do osob podajacych realne koszty budowy.

Kolego z Radomia z tego co wiem mieszkasz w wynajetej kawalerce masz kawalek pastwiska i ostanio ogrodizles je plotkiem betonowym i to z jednej tylko strony bo na wiecej nie starczylo a i to za kredyt z banku.

Jak sie nie wezmiesz za robienie kasy to nie wiem jaka dyscyplina, nie wiem jak dlugie negocjace nic tu nie poradza. Z gowna bata nie ukrecisz.

Za 120 000 to sie nie da zamieszkac jak czlowiek kupujac nawet wszystko w standardzie castoramy lub rolhurtu.