jane 26.04.2005 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Do WZ potrzebna mi mapka z Powiatowego Ośrodka Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej.Dziś będę zamawiać. Ile ich wziąć? Podobno 3 może być mało.Ile potrzebowaliście tych mapek przez okres całej budowy? Do czego mogą one być jeszcze potrzebne? Przy wnioskach prąd/gaz/woda? Do adaptacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 26.04.2005 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 do warunków przyłączy przyjmują kserokopie - więc potrzebujesz jednej oryginalnej mapki, a której je wykonasz. Druga mapa potrzebna jest do tzw celów projektowych ale ten egzemplarz (a właściwie min. 4 egz. oryginalne) zamawia sobie sam geodeta. Tak więc na początek potrzebna jest Ci jedna (chyba, że w Twoim rejonie przyjmują tylko oryginały????) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jane 26.04.2005 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Za późno Zamówiłam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 28.04.2005 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Szkoda, ze nie wiedzialem, ze Ty tez Bialoleka jestes (SUPER ) bo moglym pisac jak o sobie ..... ta sama ścieżka .... No to będzie 3 x iks złotych - pociesz się , że w skali budowy nawet tego nie zauważysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jane 28.04.2005 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 taaaaa, w "Twoim rejonie" ja tez nie zauważyłam Twojego "skąd" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 29.04.2005 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Ja miałem 4 (albo 5). Zapłaciłem za nie 350 PLN (po znajomości). Jedną zostawiłem architektowi. W międzyczasie zaszła potrzeba aktualizacji (czytaj wymiany) mapek. Wtedy zebrałem je wszystkie, i zostały wymienione na nowe (bez opłat). Ale od czego są koledzy. OCZYWIŚCIE TO BYŁY MAPKI DO CELOW PROJEKTOWYCH. Darek RZ ma słuszną uwagę. Za mapkę do WZ (1 sztuka) zapłaciłem chyba 20 PLN (nie pamiętam -dawno to było). Pozdr/MP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 03.05.2005 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Witam !!!! Do WZ nie jest potrzebna mapka do celów projektowych tylko zwykła mapka geodezyjna za kilkanascie złotych ( tyle ja zapłaciłem ) .Mapa do celów projektowych jest potrzebna w momencie rozpoczynania prac związanych z adaptacją projektu . I ta kosztuje oczywiście kilkaset złotych . pozdr D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petroniusz 04.05.2005 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Cześć Oczywiście że mapki do celów projektowych są potrzebne tylko w momencie starania się o pozwolenie na budowę, adaptację projektu itp. Mnie geodeta zrobił ich chyba z siedem , za sumę 350 zł Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jane 09.05.2005 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Powiedzieli mi w u.g gdzie i jakie mapki zamawiać. Nazwałam je trochę na wyrost, bo nie wiedziałam że sa różne rodzaje mapek. Zamówiłam 3, zapłaciłam coś koło 170 pln w urzedzie geodezji i kartografii czy jakoś tak (przy empiku) To co ja w końcu mam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 10.05.2005 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Witam !!!! Myśle że masz zwykłe mapki a nie mapy do celów projektowych .Ale mogę się mylić .Na mojej (która jest dwa razy większa niż format A4 ) jest napisane "MAPA DO CELÓW PROJEKTOWYCH" i zapłaciłem za 4 szt 350 zł .Natomiast za zwykłe mapki geodezyjne które są formatu A4 zapłaciłem kilkanaście złotych . pozdr D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jane 10.05.2005 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Te moje są większe od A4. Nawet dużo większe: dwie A3 sklejone Ale nie ma na nich napisu: MAPKA DO CELÓW PROJEKTOWYCH Pewnie przepłaciłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 10.05.2005 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Te moje są większe od A4. Nawet dużo większe: dwie A3 sklejone Ale nie ma na nich napisu: MAPKA DO CELÓW PROJEKTOWYCH Pewnie przepłaciłam Geodezja i Kartografia przy empiku nie wydaje mapek do celów projektowych a jedynie tzw. stan archiwalny. Takie mapki składasz do warunkow przyłączy. Ale bodajże piecząkta tam przystawiana zawiera stwierdzenie, że mapka może służyć do celów projektowych (tak było u mnie). Dopiero geodeta robi "prawdziwą mapę do celów projektowych" czyli sprawdza stan na mapce z realiami (wizja likalna itp) , sam się stempluje (OBOWIĄZKOWO) i bierze kasę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bjk 17.05.2005 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Czy ktos składał informację o rozpoczęciu budowy ogrodzenia od strony ulicy, mnie u.m. przysłał informacje,że potrzebuję mapki do celów projektowych,na których projektant zaznacza linie płotu. Czy u.m. ma rację?? Pomocy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 18.05.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Czy ktos składał informację o rozpoczęciu budowy ogrodzenia od strony ulicy, mnie u.m. przysłał informacje,że potrzebuję mapki do celów projektowych,na których projektant zaznacza linie płotu. Czy u.m. ma rację?? Pomocy!!! U mnie wystarczyła zwykła mapka nawt nie z Geodezji (tylko miałem kopie starej mapki wykonana na potrzeby podziałow gruntow). Niezbedne jest natomiast aby zaznaczone na niej była linia rzograniczjąca drogi, która okresla minimalną odległosc na jakiej może być wybudowane ogrodzenie od srony drogi (u mnie Pania w referacie budownictwa przyłożyła linijkę i nakreśliła czerwoną linie rozgraniczającą i napisała w jakiej jest odległości i tyle. Ale ja miałem warunki zagospodarowania, gdzie była podana szerokosc drogi). To wystarczyło w starostwie do złożenia zawiadomienia - oczywiście nie zgłoslili sprzeciwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 10.06.2005 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Ja za swoją mapkę do celów projektowych zapłaciłam 750 zł i to bez rachunku. A teraz jak chce robić projekty przyłączy to mówią że muszę ją aktualizować bo ma więcej niż rok- i w dodatku mam znowu zapłacić 750 zł Czy ktoś wie dlaczego? i do czego im to faktycznie potrzebne bo może się okazać, że za chwile bedę potrzebowała kolejnej aktualizacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 19.06.2005 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2005 Czy mapa dla celów projektowych powinna obejmować swoim zakresem całe trasy przyłączy wszystkich mediów?Geodeta twierdzi, że tak, ale woda jest daleko, a prąd jeszcze nie wiadomo skąd będzie ciągnięty, bo nawet zakład energetyczny tego nie raczy na razie wiedzieć (chociaż na budowę obiecali nam podłączyć). No i jesteśmy w kropce, bo nie wiadomo, jak duży teren powinna ta mapa obejmować. Jeżeli zamówimy taką, która sięga do miejsca przyłączenia się do istniejącej sieci wodociągowej, to zabulimy jak za zboże. A co wtedy z prądem? Może się okazać, że będzie ciągnięty z innej strony i co wtedy? Jeszcze jedna mapa? Co jest niezbędne, żeby wystąpić o pozwolenie na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vector 21.06.2005 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Mapa do celów projektowych powinna obejmować: "...teren inwestycji w pasie co najmniej 30 m, a w razie konieczności ustalenia strefy ochronnej - także teren tej strefy."tak mówią przepisy.Opracowanie takiej mapy wiąże się z koniecznością zgłoszenia roboty (przez geodetę) w ośrodku dokumentacji i uiszczeniu odpowiednich opłat.Przepisy nie określają terminu ważności mapy do celów projektowych, ale urzędnicy często przyjmują termin 3 miesięcy. Jest to oczywiście głupota bo mapa może być aktualna bardzo długo jeśli w terenie nic się nie zmienia, a równie dobrze może się zdezaktualizować np po tygodniu po wybudowano np. jakieś media.Żeby nie ponosić kilkukrotnie kosztów opracowania mapy wypada wraz z projektem budowlanym budynku opracowywać równocześnie projekty przyłączy (wraz z uzgodnieniami w ZUD). Trzeba mieć jednak więcej egzemplarzy map w zależności od potrzeb. Pozdrawiam VECTOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jane 22.06.2005 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Z tego co zrozumiałam ja mam mapę archiwalną. OK. Dałam ją do WZ.Potem będzie mi potrzebna mapa do celów projektowych. Taką będę składała z wnioskem o Pozwolenie na budowę. I tu pytanie:Kiedy zamawiać mapę do celów projektowych? Przed załatwieniem wszystkich warunków przyłączy? Czy projekty przyłączy muszą również być na tej mapce dołączonej do PnB? Kto umieszcza dom na tej mapce do celów projektowych? Architekt czy geodeta? Bo jeśli architekt to mogłabym już teraz zamówić mapkę u geodety a robiąc adaptację, A zamieściłby już tam dom. Jesli geodeta nanosi dom, to chyba lepiej poczekać na adaptację, a dopiero potem zamówić mapki, tak, żeby dom mógł być wrysowany (za jednym podejściem). Matko gubię się w tym wszystkim.Oświeci mnie ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 22.06.2005 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Z tego co zrozumiałam ja mam mapę archiwalną. OK. Dałam ją do WZ. Potem będzie mi potrzebna mapa do celów projektowych. Taką będę składała z wnioskem o Pozwolenie na budowę. I tu pytanie: Kiedy zamawiać mapę do celów projektowych? Przed załatwieniem wszystkich warunków przyłączy? Czy projekty przyłączy muszą również być na tej mapce dołączonej do PnB? Kto umieszcza dom na tej mapce do celów projektowych? Architekt czy geodeta? Bo jeśli architekt to mogłabym już teraz zamówić mapkę u geodety a robiąc adaptację, A zamieściłby już tam dom. Jesli geodeta nanosi dom, to chyba lepiej poczekać na adaptację, a dopiero potem zamówić mapki, tak, żeby dom mógł być wrysowany (za jednym podejściem). Matko gubię się w tym wszystkim. Oświeci mnie ktoś? jane Mapkę załatwiaj sobie już, czyli w okresie gdy czekasz na warunki przyłączy. Domek wrysowuje ARCHITEKT. Do PnB nie składasz projektów przyłączy a jedynie warunki przyłączy pzdr J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 26.06.2005 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Witaj Jane, Jesteśmy na podobnym etapie.Ja tydzień temu złożyłem wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy. Do tego potrzebowałem na dobrą sprawę 3 map: jedną do samego wniosku, 1 do warunków przyłączenia do sieci wodociągowej (brak u mnie sieci gazowej i kanalizacji) i 1 do Zakładu Energetycznego (w tych dwóch ostatnich do technicznych warunków przyłączenia). Jutro lub pojutrze zamawiam u GEODETY mapy do celów projektowych - ok. 450 zł. Mapę do celów projektowych możesz zamawiać niezależnie od innych czynności, musisz być w laścicielem działki. Jak dostaniesz mapy do celów projektowych idziesz z nimi do ARCHITEKTA i on nanosi projektowane trasy przebiegu mediów, które następnie podlegają uzgodnieniu w ramach ZUD. Archtekt też nanosi usytułowanie budynku, jak również np. lokalizację szamba, śmietnika ... (adaptacja działki). Ale architekt nie zrobi tego wcześniej niż gdy dostanie Decyzję o warunkach zabudowy. Z niej będą wynikały warunki zabudowy/adaptacji działki. Tak więc musisz poczekać na Decyzjię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts