Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym obkładacie schody żelbetowe? drewno, gres a może panel?

Recommended Posts

Hej Nugat

Ja to utalentowania w każdej dziedzinie szukam u znajomych, no i znalazłam.

Jeden robi mi stopnie dębowe a inny balustrade kutą. I tak chciałabym mieć tralki mocowane do stopni bezpośrednio jak na zdjęciu

http://www.muratordom.pl/obrazki/obrazki_mdom/pod_gorke_1.jpg

Hej Malinka

Fajnie masz z tymi znajomymi.

Czy te tralki na zdjeciu to nie sa wlasnie tzw. elementy powtarzalne, prety z malym zawirowaniem w polowie?

Myslalam wlasnie o czyms podobnym, tylko moze z wiekszym "zawirowaniem".

Tralki mocowane do stopni bardzo ladnie wygladaja. :) U mnie by sie chyba tez dalo do pewnego momentu - na pietrze balustrada zabezpieczajaca musi byc jednak umocowana do boku konstrukcji betonowej. Na popodlodze juz nie ma miejsca, bo zaraz obok sa drzwi.

[quote=Nugat]

Czy te tralki na zdjeciu to nie sa wlasnie tzw. elementy powtarzalne, prety z malym zawirowaniem w polowie?

Być może, ale nie jestem pewna. Jeżeli chodzi o te małe zawirowania w połowie to wydaje mi sie że są to elementy gotowe, dospawane do rozciętych prętów.

Obłożyłem wykładziną dywanową-nie polecam, ponieważ na spoczniku w miejcu w którym "wchodzi się w zakręt" zaczęła sie wycierać. Zaznaczam, że wykładzina gatunkowo jest z górnej półki. Wyszło tanio, ale po 5 miesiącach użytkowania nie wygląda to najlepiej.
ja tez sie nasluchalam o bezustannym myciu i malowaniu podstopni pokopanych przy chodzeniu

Kto z Was ma w domu takie schody i może napisać coś na ten temat? Bo przyznam szczerze, że nie chciałabym rezygnować z tego rozwiązania, które mi sie tak podoba...

Witam Wszystkich

Tak się składa, że zajmuje się sprzedażą marmuru, granitu i innych kamieni i także wyrobami z kamienia jak schody, kominki, parapety.

Na forum wymieniane jest kilka wad odnośnie schodów z marmuru czy granitu i chciałbym je zdementować.

Pierwszym problemem było to, że schody takie są ślizgie - rozwiązaniem tego jest stopień z paskiem piaskowanym (chropowata powierzchnia) szerokości np. 4 cm, ciągnący się wzdłuż stopnia. Daje to też dodatkowy efekt ozdobny.

Drugim problemem są plamy z wody, wina itd. - obecnie na rynku są w sprzedaży bardzo dobre środki do impregnacji kamienia. Impregnacja taka powoduje, że woda i oczywiście inne płyny, tłusz i brud nie wsiąkają w kamień. Impregnacja taka starcza na 5-10 lat.

Ceny kamienia też już nie są wygórowane i moim zdaniem taniej wyjdą schody z marmuru niż z drewna egzotycznego.

Moim zdaniem więcej wad mają schody z drewna, po kilku latach stracą swój wygląd i zaczną skrzypieć.

Jeśli jest ktoś zainteresowany to proszę o kontakt, udziele wszelkich informacji.

Pozdrawiam

Sławomir Marczyk

Moim zdaniem więcej wad mają schody z drewna, po kilku latach stracą swój wygląd i zaczną skrzypieć.

eeee..drewno jak wino,im starsze .... ;)

kamien jest zimny-brrrr...

my mielismy stopnie drewniane , bejcowane na cos pomiedzy ciemnej pomaranczy a brazu . nazywalam je pomaranczowe. podstopnie byly pomalowane na bialo. dziecko mialo wtedy ok 10 lat , syn.coz?tzreba bylo odswiezac , ale nie byl to wielki problem . takie mi sie bardzo podobaly , warte byly odswiezania. takie cale drewniane to my nazywamy trumienki. chociaz na zdjeciu wyzej sa bardzo ladne , ja po prostu ich nie lubie . a wykladziny zwyczajnie zaczynaja smierdziec z czasem , zwlaszcza jak sie ma zwierzeta w domu . a prawie wszyscy je mamy.taka moja opinia

Nie prawda. Schody położone na żelbecie i dobrze zrobione nie będą skrzypieć. Skrzypią schody trzymające się na konstrukcji drewnianej.

Schody drewniane mogą stracić wygląd jeżeli zjedzą je korniki (ha,ha)

albo ktoś wyleje na nie beczkę wody i zostawi to na 12 godzin, w przeciwnym wypadku nie widzę możliwości żeby drewno traciło wygląd.

eeee..drewno jak wino,im starsze .... ;)

kamien jest zimny-brrrr...

Zgadzam się całkowicie. Drewno jest ciepłe. A jeżeli w domu są dzieci,

które uwielbiają biegać z góry na dół bez kapci - drewno w tym przpadku jest bezpieczniejsze i zdrowsze, ale ...... schody marmurowe też są piękne.