Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła...

Opaves

Recommended Posts

...konkretnie firmy Thermogolv. Czy ktoś z Was miał z tym do czynienia? Dostałem dość interesującą (oczywiście jak na pompę ciepła!) ofertę za to cacko... razem z montażem 20 tys. zł brutto. Sprzedawca twierdzi, że koszt ogrzania 1m2 to 5-8 zł rocznie. http://www.thermogolv.gal.pl Jak taka pompa ciepła sprawdza się w praktyce???

Pozdrawiam,

Marek

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Opaves dnia 2002-10-14 21:55 ]

Cena jest atrakcyjna ale prawdopodobnie wszystkie prace gruntowe będziesz musiał wykonać sam, a odwierty są drogie. Możliwe także że w tej cenie nie ma kolektora. Koszt ogrzania zależy od wielu różnych czynników. Może i uda ci się osiągnąc 8 zł za m2 ale nie zdziw się jeśli to będzie 15. Wszystko zależy od warunków gruntowych na twojej działce a także od tego jak dobrze wykonany i ocieplony będzie twój dom. W praktyce pompa się dobrze sprawdza jeśli masz dobrą ekipę która to dobrze zamontuje. No i koszt ogrzewania domu pompą ciepła jest taki sam albo wyższy niż gazem ziemnym.

>Cena jest atrakcyjna ale prawdopodobnie wszystkie prace >gruntowe będziesz musiał wykonać sam, a odwierty są drogie. >Możliwe także że w tej cenie nie ma kolektora.

>

Kolektor jest w cenie. Z tego co wiem, pompa nie wymaga odwiertów, lecz tylko odpowiednio dużego wykopu, na ok. 200 m kolektora.

>Koszt ogrzania zależy od wielu różnych czynników. Może i uda ci >się osiągnąc 8 zł za m2 ale nie zdziw się jeśli to będzie 15. >Wszystko zależy od warunków gruntowych na twojej działce a >także od tego jak dobrze wykonany i ocieplony będzie twój dom.

>

Właśnie, jakie są najlepsze warunki gruntowe? Gdzieś czytałem, że najlepszy jest grunt gliniasty, o wysokim poziomie wody gruntowej. Czy to prawda?

>W praktyce pompa się dobrze sprawdza jeśli masz dobrą ekipę >która to dobrze zamontuje. No i koszt ogrzewania domu pompą >ciepła jest taki sam albo wyższy niż gazem ziemnym.

>

Niestety nie mam dostępu do gazu ziemnego i raczej miał nie będę, stąd zainteresowanie innymi systemami grzewczymi.

Pozdrowienia,

Marek