Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

w ten sposób szacując możemy zejść do milimetra kwadratowego, na który przypadnie nam 1,2 grama.

Nie mniej jednak, 12 dkg na cm2 nie jest wielką wartością.

Podam inny przykład. U mnie na ślepej wylewce w warsztacie (jakieś 5-7 cm) stała przez pół roku paleta pustaków. Były mokre, więc ważyła ok. 2 tony. Paleta styka się z podłożem na niewielkiej powierzchni - dało to około 1,6 kg na cm2.

Nic nie pękło.

Wiem, że to dom, podłoga delikatniejsza itd. Pewnie sam bym się zastanawiał czy nic nie będzie się złego działo i w końcu , jak pisze Jarek.P "można oczywiście dywagować, czy się ugnie, czy nie ugnie, ale nie ryzykowałbym"

Podsumowując - jak koledzy, skułbym posadzkę, dał inny styro i zrobił grubszą warstwę betonu.

• Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pianka wypełni ci tylko ten nawiercony otwór. Chyba, że zrobisz coś, żeby wokół otworu "zniknąć" styropian - nie wiem, wlać odrobinkę rozpuszczalnika nitro choćby, ale to z kolei byłoby strasznie ryzykowne - on mógłby zniknąć zbyt dużo, pianka mogłaby nie wypełnić luki dokładnie i zamiast lepiej, byłoby gorzej.

I tak zresztą nie jestem pewien, czy pianka ma lepszą nośność niż EPS100

J.

Akwarium czyścisz i zmieniasz wodę, czy "akcesoria", chyba że masz jakis system gdzie wody niewymieniasz, i dlatego zmienne

Pianki niewpuscisz głeboko..fundament piankowy to brzmi ciekawie i komicznie zarazem.

Raczej nieploanujesz przesuwać akwarium kilka razy na tydzień.

Chcesz aby pod akwarium dzieci sie bawiły? czy jak? skoro nieplanujesz uszkodzenia parkietu, Ze wzgledów bezpieczeństwa przestrzeń pod akwarium musisz zabudować aby nikt tam nie właził.

Kombinacje z pianka..weź wiertnicę wywierć otwór w ziemi o fi 20 i tak kilka po obrysie zalej betonem, zrób normalne podparcie i ciesz się akwarium. a nie kombinujecie z pianka

Witam ponownie. Otóż zrobiłem dokładniejsze rozeznanie, przemyślałem sprawę, zrobiłem obliczenia, nawiert w posadzce, pogrzebałem w papierach z budowy domu itp.

I tak posadzka ma grubość 6,5 cm i jest wylana z betonu B15 z gruszki.

Waga akwarium będzie sporo mniejsza ponieważ nie będzie to 1200KG/m2 jak na początku zakładałem tylko około 850KG/m2. Co o tym sądzicie? Czy wytrzyma?

Może ja napisze jak przygotowałem miejsce pod przyszłe akwarium.

Sam to wymyśliłem, nie starczyło mi więcej czasu na drążenie tematu ale za dużo informacji w necie na ten temat nie ma.

Przy wylewaniu chudziaka który normalnie miał grubość 10cm wykonałem stopę o grubości 30cm zazbrojoną kratownicą z pręta zbrojeniowego fi 12.

Przy wykonywaniu wylewki w miejscu akwarium zamiast styropianu 13cm dałem styrodur 5cm przez co wylewka w tym miejscu ma grubość 14cm.

Będę mógł postawić akwarium wielkości ok. 1000l

Mam nadzieje że posadzka wytrzyma.

P.S Na forach akwarystycznych ciężar akwarium często jest porównany do regału z książkami lub dużej szafy gdzie obciążenia punktowe są takie same a nic nie pęka.

Może ja napisze jak przygotowałem miejsce pod przyszłe akwarium.

Sam to wymyśliłem, nie starczyło mi więcej czasu na drążenie tematu ale za dużo informacji w necie na ten temat nie ma.

Przy wylewaniu chudziaka który normalnie miał grubość 10cm wykonałem stopę o grubości 30cm zazbrojoną kratownicą z pręta zbrojeniowego fi 12.

Przy wykonywaniu wylewki w miejscu akwarium zamiast styropianu 13cm dałem styrodur 5cm przez co wylewka w tym miejscu ma grubość 14cm.

Będę mógł postawić akwarium wielkości ok. 1000l

Mam nadzieje że posadzka wytrzyma.

P.S Na forach akwarystycznych ciężar akwarium często jest porównany do regału z książkami lub dużej szafy gdzie obciążenia punktowe są takie same a nic nie pęka.

Gdyby to ode mnie zależało to z pewnością bym wzmocnił posadzkę jednak decyzja zapadła, że parkietu ruszyć nie można i tyle dlatego szukam innych rozwiązań...

Gdyby to ode mnie zależało to z pewnością bym wzmocnił posadzkę jednak decyzja zapadła, że parkietu ruszyć nie można i tyle dlatego szukam innych rozwiązań...

Spróbuj popytać na forach akwarystycznych tam jest wiele fanatyków albo jakieś firmy która montuje akwaria, oni potrafią zamontować akwarium 1000l

na 3 piętrze mieszkania z wielkiej płyty.

witam

Tez swego czasu kombinowalem co zrobic :)

Akwarium 1100 L posadzka 7cm pod nia styropian 15cm - zwykly posadzkowy

Wykombinowalem rzecz prosta :)

przy zalewaniu z miksokreta dalem podwojna siatke zbrojeniowa i wyciolem 3 kola w styropianie , tak aby stworzyc takie jakby stopy opierajace sie na chudziaku pod spodem......

Mialem ciutke obawy przy stawianiu akwarium ale wykonalem stelaz z grubych belek , ktore rownoimiernie rozlaza ciezar i stoi do dzis ( ok 9 miesiecy)

witam

Tez swego czasu kombinowalem co zrobic :)

Akwarium 1100 L posadzka 7cm pod nia styropian 15cm - zwykly posadzkowy

Wykombinowalem rzecz prosta :)

przy zalewaniu z miksokreta dalem podwojna siatke zbrojeniowa i wyciolem 3 kola w styropianie , tak aby stworzyc takie jakby stopy opierajace sie na chudziaku pod spodem......

Mialem ciutke obawy przy stawianiu akwarium ale wykonalem stelaz z grubych belek , ktore rownoimiernie rozlaza ciezar i stoi do dzis ( ok 9 miesiecy)

Wszystko pięknie tylko mówimy o sytuacji gdy posadzka i parkiet jest gotowy od ładnych paru lat :) W czasie budowy domu można wiele ale teraz jest już po fakcie :)

Witam,

mam następujący problem. Wymarzyłem sobie w domu piękne duże akwarium o wymiarach ok. 2-2,5m (dł) x 0,5 x 0,5 co wraz z dekoracją dać może ok 1 tony obciążenia na max 1,5m2. Akwarium ma być na piętrze.

Naczytałem się w necie ile mozna było i wiem, że nikt mi z fusów nie wywróży, czy strop wytrzyma. To jasne. Rysunki i plany techniczne wysłałem już do rodziców, którzy wraz ze znajomym konstruktorem policzą na jego sofcie wszystkie możliwości i obciążenia. Niemniej potrwa to kilka dni, a ja jestem bestia z natury niecierpliwa ;)

Konkretnie poszukuję zupełnie wstępnych informacji o standardowych wartościach wytrzymałości stropu filigran. Stop u mnie w domu to wspomniany filigran, o łącznej grubości 10cm, ze zbrojeniem w środku z prętów o średnicy ok 5mm. Akwarium miałoby idealnie stanąć wzdłuż ściany działowej (wiem, niekorzystne, bo sumuje sie waga ściany działowej z betonu komórkowego - jakiś ytong sprzed 30 lat o grubości ok. 10cm). Akwa miałoby stanąć równolegle do płyt filigran (wiem, znowu niekorzystnie) rozpartych na długości 3,7m. Problem w tym, że nie bardzo mogę dać akwa na ścianę szczytową (nośną) bom sobie tam już wczesniej założył ścianę z ozdobnego kamienia elewacyjnego, która sama w sobie waży pewnie kilkaset kilo - dokładanie dodatkowego obciążenia w tym miejscu mogłoby znacznie podnieść siły ścinające i nadwyrężyć jesli nie strop to wieniec.

A więc pytanie: czy ktoś może podać jakiekolwiek przybliżone wartości nośności dla takiego stropu? W info z sieci podawane są normy od 1,5kN/m2 do nawet 6kN/m2 (np,. tu http://www.builden.neostrada.pl/zelbetowe.html), ale to wartości dla prefabrykatów obecnie produkowanych (mój dom jest z 1969 r) i z niewielkiej grubości posiadanego stropu obawiam się, że wyjdzie mi to raczej w okolicach dolnej granicy, a wtedy klapa totalna...

Chodzi mi o wstępne info, czy w ogóle żywić jakąkolwiek nadzieję, czy mogę zapomnieć o sprawie. Byłbym wdzięczny za każde info.

Pozdrawiam.

• 8 months później...

Temat stary ale może przyda się potomnym.

Otóż zauważyłem, że wszyscy uparli się na wzmocnienie podłogi a inwestor pisał, że zerwanie parkietu nie wchodzi w grę. Otóż też jestem akwarystą i znam sprawdzony sposób montażu tak dużego akwarium na piętrze w kamienicy. Konstrukcja szafki (metalowa oczywiście) była dodatkowo zakotwiczona w ścianie nośnej mieszkania, dzięki czemu część obciążeń przeniosło się właśnie na tą ścianę. I nie było to samowolne działanie tylko wymóg administratora budynku poparty ekspertyzą. Mam nadzieję , że pomogłem jeżeli ktoś boryka się jeszcze z podobnym problemem.

• 2 years później...

Witam,

Mam taki plan - chcę postawić dość ciężkie (całość ok 600 kg) akwarium. Podstawą do niego będzie konstrukcja z profili zamkniętych, dół to prostokątna rama z jednym wzmocnieniem na środku.

Nie chcę go stawiać na panelach, dlatego pomyślałem że wyciągnę kilka paneli i resztę ewentualnie dotnę, a na obszarze gdzie będzie akwarium zrobię wylewkę sampoziomującą.

Jako że widziałem w sklepie wiele ich rodzajów mam pytanie do fachowców jakiej najlepiej użyć ?

Jaka będzie minimalna jej grubość, żeby utrzymała bez problemu taki ciężar (bez pęknięć itd) - zależy mi na jak najmniejszej, żeby nie wystawała ponad panele wokół,ale równocześnie żeby była bezpieczna i pewna.

Czy konstrukcję pod akwarium będzie można postawić tak że krawędź ramy będzie równy z krawędzią wylewki ? Czy też musi być jakiś zapas dookoła ramy i ewentualnie jaki?

Powierzchnia do przygotowania jest niewielka (150x50 cm) więc cena raczej nie gra roli.

Proszę o rady, być może ktoś z przeglądających robił już takie coś.