ortolin 26.09.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 przydalby sie na rysunku rozklad belek stropowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.09.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 zresztą to chyba nieistotne skoro strop monolityczny, to wystarczy zaprojektować dodatkowe zbrojenie w stropie, ewentualnie w tym przyściennym pasie zwiększając jego grubość (taka belka w stropie) heb, czy tam hea lub innego h... (czyli prościej: podwójnego teownika -tzn dwuteownika ) pchać tam raczej nie musisz ps oczywiście w/w propozycja dotyczy sytuacji, gdzie nie chcesz mieć słupa pod spodem, bo to też jest rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raton 27.09.2007 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Wielkie dzięki za Wasze zdanie w tym temacie. Myślę że dopiero oceanarium mogło by narobić kłopotu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 27.09.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 A ja myślę ze wybrałeś kiepskie miejsce dla akwarium. Rusz wyobraźnie i zamontuj je bezpośrednio w ścianie wewnętrznej najlepiej nośnej jako pół przeźroczysta przegrodę. Niech stanowi integralną część ściany. Jak już sie bawisz w rybki to baw się profesionalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 27.09.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 co powinienem uwzględnić przy budowie mając w planach takiego kolosa nacisk w Paskalach, czyli mówią po ludzku w Kg/m2 1,5 tony to raczej nieduży ciężar jeśli rozłoży się na jednym metrze kwadratowym, przykładowo większość ceramiki ma normę 15MPa czyli 15 ton na m2 Oprócz wartości jest jeszcze coś takiego jak schemat statyczny i co jest ok dla wartości wcale nie musi byc takie dla schematu statycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 27.09.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 1,5 tony to nie jest duzo - kwestią kluczową i tak bedzie odpowiednia szafka pod akwa. No i do likwidacji to okno za akwarium.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 27.09.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 A ja myślę ze wybrałeś kiepskie miejsce dla akwarium. Rusz wyobraźnie i zamontuj je bezpośrednio w ścianie wewnętrznej najlepiej nośnej jako pół przeźroczysta przegrodę. Niech stanowi integralną część ściany. Jak już sie bawisz w rybki to baw się profesionalnie I tutaj bym się kłóciła Nigdy bym nie zrobiła akwarium w ścianie z wielu powodów.... jeszcze tak dużego akwa . Profesjonalne akwa równie dobrze może mieć takie położenie jak autora.... ważne, żeby mógł z trzech stron do niego dojść. Ja też mam akwa...tyle, że w porównaniu do tego koloska to raczej niewielkie.... 240L i absolutnie nie rozważałam umieszczenia go w ścianie. Pozdrawiam, smoczyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 27.09.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Acha, i jeszcze jedno...przy takim litrażu doradzam raczej wymurowany postument niż jakąkolwiek szafkę . Pozdrawiam, smoczyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 27.09.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Acha, i jeszcze jedno...przy takim litrażu doradzam raczej wymurowany postument niż jakąkolwiek szafkę . Pozdrawiam, smoczyca. odpowiednio zrobiona szafka spełni swoje zadanie - a ja polecam akwa w scianie ... bedzie super wygladało - jezeli ścianka jest np gr. 20 cm a akwa ma 50 cm szerokosci z dojściem nie bedzie problemu swojego czasu moj tata akwarysta miał szafe z 6 zbiornikami 80/40/50 i sta ło to na 2 gim pietrze w bloku ale blok z wielkiej płyty wiec stresu nie było u mnie planuje zbiornik 150/50/50 dziura w scianie jest juz przygotowana + delikatny fundament Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 27.09.2007 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 A ja myślę ze wybrałeś kiepskie miejsce dla akwarium. Rusz wyobraźnie i zamontuj je bezpośrednio w ścianie wewnętrznej najlepiej nośnej jako pół przeźroczysta przegrodę. Niech stanowi integralną część ściany. Jak już sie bawisz w rybki to baw się profesionalnie I tutaj bym się kłóciła Nigdy bym nie zrobiła akwarium w ścianie z wielu powodów.... jeszcze tak dużego akwa . Profesjonalne akwa równie dobrze może mieć takie położenie jak autora.... ważne, żeby mógł z trzech stron do niego dojść. Ja też mam akwa...tyle, że w porównaniu do tego koloska to raczej niewielkie.... 240L i absolutnie nie rozważałam umieszczenia go w ścianie. Pozdrawiam, smoczyca. Również polecam ruszyć wyobraźnie. Bikerus pokazał dlaczego stoi w fatalnym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 27.09.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 To żadne obciążenie na strop! - jest ono statyczne i nacisk na cm powierzchni nie jest duży. Ja miałam w poprzednim domu akwarium w ścianie - 1000l, widoczne z hallu i pokoju i efekt był super, zwłaszcza wieczorem przy podświetleniu - u nas z jednej strony było zlicowane ze ścianą ,z drugiej wystawało. Stało na konstrukcji stalowej obudowanej szafką ze schowkami na urządzenia. Nie wiem dlaczego w ścianie jest żle! Dostęp jest taki sam jak przy wolnostojącym i dodatkowo efekt widoczności z różnych pomieszczeń. Trochęwięcej zabawy z aranżacją akwarium, ale dasie to zrobić, że z obu stron jest piękne. Oczywiście musi to pasować do całości wnętrz. Należy też pamietać, że akwarium nie powinno być eksponowane na światło słoneczne (glony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 27.09.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 To żadne obciążenie na strop! - jest ono statyczne i nacisk na cm powierzchni nie jest duży. Tak a na podstawie czego te wnioski? Taki przykład z życia. Załóżmy ,że el-ka ma sumaryczny udźwig 30 kg. Teraz pytanie czy jest róznica jeśli el-ka będzie nieść dwie siatki po 15 kg w obu dłoniach czy jedną siatkę 30 kg w jednej dłoni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 27.09.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Nie jestem oczywiście konstruktorem, ale lubię zasiegać wiedzu u źródła i pytałam się takowego przy okazji tamtego akwarium - i tak jest właśnie, że stropy powszechnie stosowane w budownictwie jednorodzinnym to spokojnie przeniosą.A co do "udźwigu sumarycznego" mojego kręgosłupa, to na tym znacznie lepiej się znam niż na budowaniu - i zapewniam, że to bardzo wielka różnica w obciążeniu całego układu kostnego - czy ciężar na dwie łapki, czy na jedną (przenoszenie obciążeń przez obręcz barkową i tym podobne rzeczy), ale tu właśnie na dodatek jest to obciążenie dynamiczne, a nie statyczne - bo najgorszy jest moment dźwignięcia i pzrenoszenia, a stać to sobie można już trochę dłużej (tak jak w podnoszeniu ciężarów)! I to dotyczy wszystkich konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.09.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 stropy mają przewidziane od 1,5-4,5 kN/m2 obciążenia użytkowegojaki wymiar ma akwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 27.09.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Nie jestem oczywiście konstruktorem, ale lubię zasiegać wiedzu u źródła i pytałam się takowego przy okazji tamtego akwarium - i tak jest właśnie, że stropy powszechnie stosowane w budownictwie jednorodzinnym to spokojnie przeniosą. Z ciekawości jutro sprawdzę. A co do "udźwigu sumarycznego" mojego kręgosłupa, to na tym znacznie lepiej się znam niż na budowaniu - i zapewniam, że to bardzo wielka różnica w obciążeniu całego układu kostnego - czy ciężar na dwie łapki, czy na jedną (przenoszenie obciążeń przez obręcz barkową i tym podobne rzeczy), Proszę Cię nie opowiadaj bajek tudzież bzdur. ale tu właśnie na dodatek jest to obciążenie dynamiczne, a nie statyczne Kto pisał,że masz to dźwigać albo nosić - załóżmy,że magicznie znalazły się w Twoich rękach. - bo najgorszy jest moment dźwignięcia i pzrenoszenia, a stać to sobie można już trochę dłużej (tak jak w podnoszeniu ciężarów)! I to dotyczy wszystkich konstrukcji. Tylko,że to nie ma nic wspólnego ani z przykłądem akwarium ani z przykłądem moim - choć nie do końca - przy nalewaniu wody jest obciążenie dynamiczne, chciałbym zauważyć, choć może być małe ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 27.09.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 stropy mają przewidziane od 1,5-4,5 kN/m2 obciążenia użytkowego jaki wymiar ma akwa? Zwykle nikt nie projektuje w domach na więcej niż 1,5 kN/m2 to raz , dwa to obciążenie jest równomiernie rozłożone /w założeniach? - odstępstwa od nich należy sprawdzać czy aby lokalnie nie występują przeciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.09.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 bo zwykle się nie projektuje tylko daje "gotowe"np żerańskie, te maja więcej niż 1,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 27.09.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 bo zwykle się nie projektuje tylko daje "gotowe" np żerańskie, te maja więcej niż 1,5 Bedziemy się licytować? Tutaj mamy przypadek monolitu i ten ewidentnie się projektuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.09.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 po części była to wypowiedź nt postu el-ka i kaczorek.;ewidentnie kiedyś ktoś to zrobiła jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 27.09.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Znowu...chłopy doktorat zrobie P.S. Ludzie idą po przekątnej, dzisiaj... tak albo nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts